Utdanningsdirektoratet

Mange lærere mangler fordypning

Del

95 prosent av lærerne i grunnskolen har godkjent lærerutdanning. Samtidig er det mange av disse som ikke har fordypning i fagene de underviser i. Det viser nye tall om grunnskolen, som ble publisert i dag.

Det er et politisk mål at innen ti år skal alle lærere som underviser i norsk, matte, engelsk, samisk og norsk tegnspråk, ha fordypning i disse fagene. Det vil si 30 studiepoeng på barnetrinnet og 60 på ungdomstrinnet.

I dag mangler 26 prosent av norsklærerne, 38 prosent av mattelærerne, 48 prosent av engelsklærerne, 29 prosent av samisklærerne og 40 prosent av lærerne i norsk tegnspråk, fordypning.

Flere lærere

De nye grunnskoletallene viser også at det er 296 flere lærere i grunnskolen sammenliknet med forrige skoleår. Nesten hele økningen er på ungdomstrinnet. Totalt jobber det 66 461 lærere i grunnskolen.

Liten nedgang i spesialundervisning

Kurven over antall elever med enkeltvedtak om spesialundervisning har flatet ut de tre siste årene, etter å ha økt i mange år. 7,9 prosent, 49 258 elever, får enkeltvedtak om spesialundervisning dette skoleåret. Det er en liten nedgang fra i fjor.

Om tallene

Grunnskoler og kommuner rapporterer inn tall til Grunnskolenes informasjonssystem (GSI) per 1. oktober hvert år. En analyse som er publisert på Utdanningsdirektoratets nettsider, gir en samlet oversikt over nøkkeltall for grunnskolen på nasjonalt nivå.

Analyse av tallene: http://www.udir.no/Analyse-av-GSI--tall/ 
Tallene i GSI: www.udir.no/gsi

Nøkkelord

Kontakter

Marit Dorothea BjørnstadSpør meg om prøver, statistikk, Elevundersøkelsen og læringsmiljø

959 70 718mdb@udir.no

Om Utdanningsdirektoratet

Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet
Postboks 9359 Grønland
0135 Oslo

23 30 12 00http://www.udir.no

Utdanningsdirektoratet skal sikre at den nasjonale utdanningspolitikken iverksettes. Slik får barn, unge og voksne et barnehagetilbud og en opplæring av høy kvalitet. Vi er underlagt Kunnskapsdepartementet og har kontorer i Oslo, Molde og Hamar.

Følg saker fra Utdanningsdirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utdanningsdirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Utdanningsdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom