Opplysningskontoret for frukt og grønt

Mandelpotet er nordmenns julefavoritt

Del

Poteten er en naturlig del av de fleste norske julemåltider, men potet er jo ikke bare potet. Vi lurte på om nordmenn er bevisste når de velger potet til sitt julemåltid. Det viste seg at 2 av 3 vet hvilken sort potet de spiser til julemiddagen, og de fleste velger seg mandel.

Nordmenn flest er bevisste når de skal velge potetsort til julemiddagen.
Nordmenn flest er bevisste når de skal velge potetsort til julemiddagen.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Epinion på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at mandelpotet dominerer til julemiddagene. Av de som er bevisste på potetsort til julemiddagen er det hele 70 % som velger mandelpotet.

- Det er hyggelig at så mange er bevisste når de velger potet. Vi har jo lange og gode tradisjoner for både å dyrke og spise poteter i Norge, og nå ser vi at utvalget øker og interessen for å velge «riktig» potet blir større, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Det finnes mange ulike sorter poteter med ulike egenskaper. De er store og små, kokefaste eller melne. Melne poteter inneholder mye tørrstoff og mer stivelse. Disse egner seg for eksempel veldig godt til å lage potetmos. Noen ganger ønsker vi oss hele og pene poteter som skal kombineres med andre smaker, andre ganger skal potetsmaken spille en større rolle.

Fortsatt er vi svært tradisjonelle når julemiddagen skal lages. Halvparten av oss spiser ribbe på julaften, etterfulgt av pinnekjøtt som foretrekkes av 34 %. Bare 2 % spiser kalkun eller lutefisk.

65 % gjør et bevisst valg når de velger poteter til julemiddagen, og 70 % av disse velger mandelpotet.

Fire på topp til julemiddagen:

Mandelpotet foretrekkes av 70 %

Mandelpotet er en delikatessepotet som dyrkes over store deler av landet. Knollene er små og avlange og oftest litt bøyd. Skallet er hvitt og jevnt og kjøttet er gult med karakteristisk smak.

Beate foretrekkes av 9 %

Poteten har lange og ovale knoller. Den er lys rød utenpå og hvit inni. Beate har en nøytral smak, koker ikke i stykker og egner seg derfor godt når du vil servere ferdig skrelte poteter.

Kerrs pink foretrekkes av 8 %

Er en potet med oval og litt uregelmessig form. Den har hvitt kjøtt med god smak og konsistensen er melen, derfor kan den lett sprekke under koking. Kok den forsiktig med skallet på i ca. 15 min og ta kjelen av platen for videre trekking.

Pimpernel velges av 4 %

Kjøttet er gult og fast og litt melent. Poteten har kraftig smak og gode kokeegenskaper. Pimpernel egner seg best til koking med skallet på og må kokes forsiktig.

Ringerikspotet og Gulløye er potetsorter som dyrkes bare i svært begrensede områder av landet. Disse sortene er derfor ikke store på vår statistikk. Ringerikspoteten dyrkes i området rundt Tyrifjorden og Gulløye dyrkes nord for polarsirkelen. Begge regnes som gourmetpoteter sammen med mandelpoteten. Jordsmonn og klima, altså produktets terroir, er avgjørende for potens smak. Mange mener at Gulløye og Ringerikspotet, med sin kraftige potetsmak og melne konsistens, er det perfekte følget til lutefisk.

Hvordan få perfekt kokte mandelpoteter?

Kunsten er å unngå at potetene sprekker, forteller matfaglig ansvarlig og kokk Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Da er det viktig at de ikke fosskoker.

  • Vask potetene godt. Vi anbefaler at du koker potetene med skallet på.
  • Kok opp vann.
  • Du trenger ikke salt i kokevannet – det trenger uansett ikke igjennom skallet.
  • Legg potetene i det kokende vannet og la dem småkoke i 6 - 10 minutter.
  • Trekk kjelen av platen og la dem trekke i ytterligere noen minutter, avhengig av størrelse.
  • Stikk forsiktig med en nål for å kjenne om de er ferdige.
  • Hell av vannet og damp litt.

Server og nyt!

Fakta om poteter

Poteten stammer fra Sør-Amerika hvor den har vært dyrket i flere tusen år. De spanske erobrerne brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men først på 1700-tallet ble den anerkjent og populær i Europa, hvor det ofte var matmangel om vinteren.

Poteten kom til Europa på 1500-tallet og til Norge på midten av 1700-tallet. I dag dyrkes poteter i hele landet.

I Norge spiser vi i snitt ca. 20 kg. poteter pr. person pr. år. (Kilde: Totaloversikten OFG 2015)

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Analysesjef Tore Angelsen, tlf. 477 51 787, e-post: tore.angelsen@frukt.no
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no

Bilder

Nordmenn flest er bevisste når de skal velge potetsort til julemiddagen.
Nordmenn flest er bevisste når de skal velge potetsort til julemiddagen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00http://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å øke forbruket av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Dog ønsker vi å fremheve fordelene ved produksjon av frukt og grønnsaker i Norge. Vår hovedstrategi er å stimulere til økt forbruk av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter ved hjelp av langsiktig holdningspåvirkning.

Matglede, sammen med helse og ernæring står sentralt i vårt budskap. Det er en stor utfordring å få fortalt at et høyt daglig forbruk av frukt og grønnsaker er avgjørende for et sunt levesett. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Circle K Økern ble norgesmester i sunn fastfood 201722.9.2017 18:08Pressemelding

Juryen har i sin vurdering av årets finalister lagt vekt på at måltidet eller retten som vinner skal kunne bidra til at forbruker får i seg minst én porsjon av de anbefalte 5 om dagen. I tillegg er konsept og salg viktige faktorer. – Totalbildet av stasjonens konsept, i tillegg til bredt utvalg, god smak og pris, gjør at Circle K Økern tar tittelen som Norgesmester i årets konkurranse, sa kokk Mona Halvorsen under kåringen. Hun har sittet i juryen sammen med ekspert på kundeopplevelse, Anders Åmot, ernæringsfaglig rådgiver hos OFG, Cathrine Øverås Frisvold, og juryformann og direktør i OFG, Guttorm Rebnes.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom