KLP

Lur tyvene i påsken

Del

Det skal ofte ikke så mye til for å forebygge innbrudd. Det viktigste er at boligen ser bebodd ut når du drar på ferie.

- Tyvene sonderer i forkant. Har de først bestemt seg for å slå til i en bolig, kommer de seg alltids inn. De rekker i mange tilfeller å få med seg verdier før alarmselskapet kommer frem, sier seniorrådgiver Thomas Nilsen i KLP Skadeforsikring.

La det lyse
Det viktigste du kan gjøre for å unngå innbrudd, er derfor å la boligen se bebodd ut mens du er borte. Det kan være lurt å la lyset stå på i noen rom, gjerne også en radio.
- La gardinene være trukket fra. Sett de elektriske kubbelysene som slår seg på når det mørkner, i vinduskarmen. Installer gjerne tidsbrytere på lamper, slik at lys slås av og på. Det går an å stille inn slik at lysene i boligen forandrer seg i løpet av kvelden, råder han.

Det enkle er ofte det beste
En god nabo er gull verdt. Be om at naboen gjør dette for deg:

  • Tar inn posten. En overfylt postkasse gir klar beskjed til potensielle innbruddstyver om at det ikke er noen hjemme.
  • Kaster søppel i søppeldunken din. En helt tom søppelkasse er også et tydelig signal om at ingen er hjemme.
  • Måker litt hvis det kommer snø mens du er borte. Manglende spor i snøen vitner om ferietomt hus.

Dersom naboen også reiser bort, kan du få postkontoret og avisdistributøren til å holde igjen post og aviser mens du har ferie.

Gode låser
Du gjør det vanskeligere for tyvene ved å ha gode låser på ytterdører og spesielt utsatte vinduer.
- Tyvene finner fort ut om en av kjeller- eller verandadørene har dårligere sikring enn hoveddøra. En vanlig åpningssperre som holder vinduet på gløtt, er svært enkel å bryte opp utenfra, så lukk alle vinduer før du drar, anbefaler Nilsen.

Færre innbrudd
I fjor ble det meldt inn 34 000 innbrudd til en samlet verdi av nesten 450 millioner kroner, viser tall fra FNO. Dette er en nedgang fra 2014, da det ble meldt inn 37 000 innbrudd, og verdier for om lag 486 millioner ble stjålet.
- Politiet har vært mye ute i media og gitt folk råd om enkle tiltak for å holde tyvene unna. Det kan være en grunn til nedgangen, sier han.

Vit hva du har
Skulle du likevel være uheldig og bli utsatt for innbrudd, er det til stor hjelp både for deg og forsikringsselskapet dersom du har god oversikt over verdiene dine.

  • Ta bilder eller lag en film som gir oversikt over verdigjenstandene dine.
  • Ulike merkesystemer gjør eiendelene mindre attraktive, samtidig som de øker sjansen for at du får dem tilbake.
  • Oppbevar de mest verdifulle gjenstandene i safe eller bankboks. Bildene eller filmen av verdiene dine bør du også lagre i safe eller bankboks, eller du kan bruke en av de mange web-tjenestene som finnes for lagring av digitale filer.


Kontaktinformasjon: 

Thomas Nilsen, seniorrådgiver i KLP Skadeforsikring
Mobil: 908 67 121, e-post: thomas.nilsen@klp.no

Nøkkelord

Bilder

Om KLP

KLP
KLP
Postboks 400 Sentrum
0103 Oslo

55 54 85 00http://www.klp.no

KLP er Norges største pensjonsselskap. Cirka 900.000 yrkesaktive og pensjonister har pensjonen sin i KLP. Selskapet eies av kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og bedrifter som gir sine ansatte offentlig tjenestepensjon. I KLP er det å tenke samfunn, miljø og ansvarlige investeringer en del av den daglige driften.

Følg saker fra KLP

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KLP på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KLP

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom