Lovfesting av fagskoler som høyere yrkesfaglig utdanning
– Nasjonalt Fagskoleråd er glad for at Stortingets utdannings-og forskningskomite har gått inn for en lov som tydelig betegner fagskoler som høyere yrkesfaglig utdanning, likeverdig med høgskolene og universitetene i Norge, sier leder i Nasjonalt Fagskoleråd, Arvid Ellingsen. Særlig er det bra at komiteen endrer tittel på loven til «Lov om høyere yrkesfaglig utdanning».
Nasjonalt Fagskoleråd har blitt hørt av utdannings- og forskningskomiteen på to viktige saker.
-
Utdannings- og forskningskomiteen har i realiteten sluttet seg til en samlet anbefaling til gradsbetegnelse fra fagskolesektoren, fagskolestudentene og partene i arbeidslivet. Heretter legges det opp til at fullført høyere yrkesfaglig utdanning på ett år (60 studiepoeng) skal gi «Fagskolegrad» og toårig utdanning (120 studiepoeng) skal gi «Høyere fagskolegrad».
-
Utdannings- og forskningskomiteen har bedt regjeringen legge til grunn at studiepoeng oppnådd på en fagskole skal konverteres til The European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS). Samtidig må regjeringen redegjøre for hvilke endringer fagskolene må gjøre i sine utdanninger og sin kvalitetssikring for at de skal kvalifisere til å omfattes av de europeiske reglene for ECTS.
Men flertallet i utdanningskomiteen vil ikke åpne for en utredning av ha som skal til for at fagskolene skal bli innplassert på et høyere nivå i dagens kvalifikasjonsrammeverk. En slik utredning kunne identifisere eventuelle lengre fagskoleutdanninger som hører hjemme på nivå 6 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Nasjonalt Fagskoleråd, LO, NHO og Virke og en samlet fagskolesektor har stilt seg bak seg kravet om at enkelte fagskoleutdanninger må få lov til å bli vurdert på et høyere nivå i dagens kvalifikasjonsrammeverk. Men dette fikk bare støtte fra AP, SV og SP.
– Nasjonalt Fagskoleråd er svært skuffet over at flertallet i utdannings- og forskningskomiteen ikke vil gi fagskoler muligheten til å kvalifisere seg på et høyere nivå i utdanningssystemet. Det er som å nekte høyskoler å kvalifisere seg til universitetet, ingen politikere vil gå imot dette, sier leder i Nasjonalt Fagskoleråd, Arvid Ellingsen.
Nasjonalt fagskoleråd vil kjempe videre for at de fagskoler som ønsker det skal få lov til å bli vurdert på et høyere nivå i dagens kvalifikasjonsrammeverk. Dette er helt nødvendig for at fagskolen skal kunne identifiseres og videreutvikles som del av høyere yrkesfaglig utdanning. Men da må det også utredes nærmere hvordan dette skal beskrives på en måte som ivaretar fagskolenes egenart, med basis i faglig utviklingsarbeid og erfaringsbasert kunnskap.
Kontakter
Arvid Ellingsen, leder i Nasjonalt fagskoleråd
E-post: arvid.ellingsen@lo.no
Telefon: 95079056
Om Kompetanse Norge
Nasjonalt Fagskoleråd er er et rådgivende organ i fagskolespørsmål for Kunnskapsdepartementet, og sekretariatet er plassert i Kompetanse Norge.
Følg saker fra Kompetanse Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kompetanse Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Kompetanse Norge
83 prosent besto Statsborgerprøven i Østfold20.2.2019 17:25:30 | Pressemelding
I 2018 besto 83 prosent av kandidatene i Østfold Statsborgerprøven. Resultatene for hele landet viser at 80 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2018. Dette er nesten helt likt som året før.
75 % besto Statsborgerprøven i Vestfold20.2.2019 17:22:23 | Pressemelding
I 2018 besto 75 prosent av kandidatene i Vestfold Statsborgerprøven. Resultatene for hele landet viser at 80 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2018. Dette er nesten helt likt som året før.
73 % besto Statsborgerprøven i Trøndelag20.2.2019 17:17:10 | Pressemelding
I 2018 besto 73 prosent av kandidatene i Trøndelag Statsborgerprøven. Resultatene for hele landet viser at 80 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2018. Dette er nesten helt likt som året før.
78 % besto Statsborgerprøven i Troms20.2.2019 17:13:57 | Pressemelding
I 2018 besto 78 prosent av kandidatene i Troms Statsborgerprøven. Resultatene for hele landet viser at 80 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2018. Dette er nesten helt likt som året før.
82 % klarte Statsborgarprøva i Telemark20.2.2019 17:10:40 | Pressemelding
I 2018 bestod 82 prosent av kandidatane i Telemark Statsborgarprøva. Resultata for heile landet viser at 80 prosent av kandidatane bestod Statsborgarprøven i 2018. Dette er nesten helt likt som året før.
71 % klarte Statsborgarprøva i Sogn og Fjordane20.2.2019 17:01:57 | Pressemelding
I 2018 bestod 71 prosent av kandidatane i Sogn og Fjordane Statsborgarprøva. Resultata for heile landet viser at 80 prosent av kandidatane bestod Statsborgarprøven i 2018. Dette er nesten helt likt som året før.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom