LO

LOs strakskommentar til statsbudsjettet for 2018

Del

For svak satsing på arbeid: Etter 4 år med rekordhøy oljepengebruk må regjeringen nå stramme inn. Det kuttes på flere områder som burde vært styrket, som utdanning og tiltak for å få flere i jobb.

Vi har også merket oss det usosiale kuttet i dagpengene, som gjør at færre vil kvalifisere til å få dagpenger. Dette kommer på toppen av andre innstramminger de siste fire årene som rammer de som har minst. Dessverre satses det heller ikke på tiltak mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Utsiktene for neste år viser at den svake oppgangen landet er inne i, langt fra er stor nok til å få landets økonomi på skinner.

Det satses for svakt på arbeid. Selv om ledigheten nå endelig er på vei ned, er sysselsettingsveksten på bare 0,7 pst i år og 1,1 neste år. Det er mye lavere enn hva den måtte vært for at regjeringen skulle vært i rute med å ta igjen det tapte fra sin første periode. Regjeringens mislykkete skatteletter og historisk høye oljepengebruk har gitt dårlige resultater for sysselsettingen.

Oljepengebruken er kommet ned på et mer fornuftig nivå. Det er bra. Det krever at innretningen av budsjettet gir maksimal sysselsettingseffekt og at tiltak som kan gjenreise sysselsettingen særlig for unge og de som har problemer med å komme inn i arbeidsmarkedet.

Finansministeren er svært fornøyd med tingenes tilstand. Dette er det ingen grunn til. Vi er langt fra en sysselsettingsgrad som vi kan være tilfreds med, arbeidsdeltakelse fra unge synker og deler av kjernearbeidskraften har trukket seg ut av arbeidsmarkedet.

Nå trenger vi å reparere dette i en tid med mye lavere bidrag fra oljefondet. Da må vi prioritere tiltak som virker.

Kontakter

Om LO

LO
LO
Youngsgate 11
0181 Oslo

23 06 10 00http://www.lo.no

Landsorganisasjonen i Norge (LO) er Norges største lønnstakerorganisasjon. Over 880 000 medlemmer er organisert i fagforbund som er tilsluttet LO. Av de LO-organiserte er 50 prosent kvinner.

Følg saker fra LO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra LO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra LO

Invitasjon til LOs olje- og gasskonferanse 201724.10.2017 13:39Presseinvitasjon

Tirsdag 31.10.2017 kl. 10.00 - onsdag 01.11.2017 kl. 13.00 på Clarion Hotel Energy, Stavanger. Møt blant andre olje- og energiminister Terje Søviknes, Ap-leder Jonas Gahr Støre, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre. LOs olje- og gasskonferanse er en av de viktigste næringspolitiske og HMS-relaterte møteplassene for både LO-forbundenes tillitsvalgte, petroleumsnæringen og politikere. Se fullt program her Program For påmelding eller andre henvendelser, kontakt:Bjørn Erik Dahl InformasjonsrådgiverMobil: +47 971 96 754Epost: bjorn.erik.dahl@lo.no

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom