Lokalmat fra Tromsø slo til i Berlin
- Hva har en pølse og en modnet bacon fra Tromsø og en tørrfisk fra Lofoten til felles? Jo, dette er lokalmat med høy kvalitet, basert på lokale råvarer og oppskrifter som gir verdiskaping i lokalsamfunnet fra produsenter med mot til å satse, sa landbruks- og matminister Bård Hoksrud. Han delte ut Spesialitet-merker til Tromsøbedriftene for tre ulike produkter under åpningen av den norske standen på Grüne Woche i Berlin.
Internationale Grüne Woche er en av Europas største mat- og reiselivsmesser. Der viser Norge fram det beste vi kan tilby av lokalmat, lokal drikke og opplevelser. Alt for å imponere det tyske reiselivsmarkedet. I år er Nord-Norge en av hovedregionene på den norske standen.
Tromsøbedriftene Aron Mat og Halvors tradisjonsfisk ble behørig satt pris på under den offisielle åpningen.
- Dette er flotte produkter fra produsenter som virkelig kan sitt fag. Spesialitet-merket skal vise vei til den utvalgte lokalmaten, og det er ekstra stas å få vist fram noen av de beste matproduktene Norge har her på scenen i Berlin, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.
Aronpølse og Modnet Bacon fra Aron Mat
- De fleste lokalmatprodusenter føler seg unike, og når man får stiftelsen Matmerk til å anerkjenne produktet med Spesialitet, da vokser vårt selvbilde og stolthet, sier Espen Aronsen fra Aron Mat.
Aron Mat var første kjøttprodusent som fikk Spesialitet i 2002.
- Produktet var lammerull og 17 år etter har vår lammerull en andel på ca. 25% av det totale lammerullsalget i den norske dagligvarehandelen. Vi tror at Spesialitet-merket har vært med på å styrke troverdigheten og fått forbrukere til å tørre å prøve produktet, sier Aronsen.
Aronpølse er smaksatt med to produkter som tidligere har fått Spesialitet-merket, kokekraft fra lammerull og biter av honningglasert fenalår. Modnet Bacon er en bacon som er tørket /modnet i lang tid og har redusert vekten med minimum 35%.
- Aron Mat bruker en viktig ingrediens som ikke står på etiketten; tid. Tid til å modne frem den gode smaken, den rette konsistensen og få frem det spesielle. Og så må jeg jo bare legge til: Alt blir bedre med bacon og mye bedre med modnet bacon, sier en stolt Espen Aronsen.
Tørrfisk Loin fra Ballstad, fra Halvors Tradisjonsfisk
- Spesialitet-merket er svært viktig for oss. Det gir en anerkjennelse til først og fremst produktet vi har utviklet, men også til ansatte i bedriften og produksjonsmetodene. Spesialitet-merket åpner dører og gir oss mulighet til å nå ut til et større publikum. Vi er utrolig stolte over å motta en slik utmerkelse, sier Halvor Hansen fra Halvors Tradisjonsfisk.
Tørrfisk Loin fra Ballstad er laget av skrei som er havfanget under lofotfisket og foredlet for hånd i Tromsø. Tørrfisken er klar til bruk, har en delikat konsistens og rik smak. Tørrfisken er produsert av rotskjær, en tradisjonell produksjonsmetode som gir den fineste tørrfisken tilpasset et moderne norsk og internasjonalt kjøkken.Tørrfisk Loin fra Ballstad passer svært godt til grilling.
- Å få et Spesialitet-merke på tørrfisk tror vi er viktig for alle som jobber i denne næringen. Produktet er også det første som både har Spesialitet-merke og er produsert av tørrfisk som har Beskyttet geografisk betegnelse, nemlig Tørrfisk fra Lofoten. Det er vi utrolig stolte av, sier Halvor Hansen.
Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokalmat- og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury som gjør en grundig vurdering kvalitet og smak. Produkterne skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer og gjerne basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom