Stiftelsen Norsk Mat

Lokalmat fra Tromsø, Ringerike og Lofoten i sentrum i Berlin

Del
- Hva har en pølse fra Tromsø, en tørrfisk fra Lofoten og en spekepølse fra Ringerike til felles? Jo, dette er lokalmat med høy kvalitet, basert på lokale råvarer og oppskrifter som gir verdiskaping i lokalsamfunnet fra produsenter med mot til å satse, sa landbruks- og matminister Bård Hoksrud da han delte ut tre Spesialitet-merker under åpningen av den norske standen på Grüne Woche i Berlin.
Stolte produsenter mottok Spesialitet-merket under åpningen av Grüner Woche i Berlin. F.v.: Espen Aronsen (Aron Mat), Halvor Hansen (Halvors tradisjonsfisk), landbruks- og matminister Bård Hoksrud, Anne Marte Ruud Evang (ASK Gård), adm.dir i Matmerk Nina Sundqvist og Kristoffer Evang (ASK Gård). Foto: Vidar Alfarnes
Stolte produsenter mottok Spesialitet-merket under åpningen av Grüner Woche i Berlin. F.v.: Espen Aronsen (Aron Mat), Halvor Hansen (Halvors tradisjonsfisk), landbruks- og matminister Bård Hoksrud, Anne Marte Ruud Evang (ASK Gård), adm.dir i Matmerk Nina Sundqvist og Kristoffer Evang (ASK Gård). Foto: Vidar Alfarnes

Fredag 18. januar åpnet landbruks- og matminister Bård Hoksrud Norges offiseielle stand på en av Europas største mat- og reiselivsmesser, Internationale Grüne Woche i Berlin.

Der viser Norge fram det beste vi kan tilby av lokalmat, lokal drikke og opplevelser. Alt for å imponere det tyske reiselivsmarkedet. Under åpningen ble Spesialitet-merker delt ut til fire utvalgte lokalmatprodukter fra tre stolte produsenter.

Aronpølse og Modnet Bacon fra Aron Mat i Tromsø

- De fleste lokalmatprodusenter føler seg unike, og når man får stiftelsen Matmerk til å anerkjenne produkted med Spesialitet, da vokser vårt selvbilde og stolthet, sier Espen Aronsen fra Aron Mat. 

Aronpølse er smaksatt med to produkter som tidligere har fått Spesialitet-merket; kokekraft fra lammerull og biter av honningglasert fenalår. Modnet Bacon er en bacon som er tørket /modnet i lang tid og har redusert vekten med minimum 35%.

- Aron Mat bruker en viktig ingrediens som ikke står på etiketten; tid. Tid til å modne frem den gode smaken, den rette konsistensen og få frem det spesielle. Og så må jeg jo bare legge til: Alt blir bedre med bacon og mye bedre med modnet bacon, sier en stolt Espen Aronsen.

Les mer om Aron Mat

Holy Baloney, økologisk spekepølse fra ASK Gård på Ringerike

- Å finne frem i matvarejungelen er en stadig mer krevende øvelse. Som forbruker trenger du en guide som kan lose deg elegant gjennom hengemyren av gjennomsnittlige produkter, forbi rekken av ganske gode, og trygt ut i den andre enden av stien med det aller beste produktet. Spesialitet-merket har definitivt vært med på å åpne dører for oss i en tøff og krevende bransje, sier Kristoffer Evang fra ASK Gård.

Holy baloney er en skikkelig håndtverkspølse og som lages på den gamle måten. Kjøtt, fett, pepper og hvitløk kvernes og stoppes ut i naturtarm. Så knytes den for hånd med hempetau og henges opp til tørk i 20-30 dager.

- Vi er stolte av å være eneste bedrift i Norge som produserer utelukkende økologisk spekemat, og mener mat skal være det den utgir seg for å være, avslutter Kristoffer Evang.

Les mer om ASK

Tørrfisk Loin fra Ballstad, fra Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø 

- Spesialitetsmerket er svært viktig for oss. Det gir en anerkjennelse til først og fremst produktet vi har utviklet, men også til ansatte i bedriften og produksjonsmetodene. Spesialitet-merket åpner dører og gir oss mulighet til å nå ut til et større publikum. Vi er utrolig stolte over å motta en slik utmerkelse, sier Halvor Hansen fra Halvors Tradisjonsfisk.

Tørrfisk Loin fra Ballstad er laget av skrei som er havfanget under lofotfisket og foredlet for hånd i Tromsø. Tørrfisken er klar til bruk, har en delikat konsistens og rik smak. Tørrfisk Loin fra Ballstad passer svært godt til grilling.

- Å få Spesialitet-merket på tørrfisk tror vi er viktig for alle som jobber i denne næringen. Dette produktet er også det første som både har Spesialitet og er produsert av tørrfisk som har Beskyttet geografisk betegnelse, nemlig Tørrfisk fra Lofoten. Det er vi utrolig stolte av, avslutter Halvor Hansen.

Les mer om Halvors

Utvalgt av fagjury 

Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokalmat- og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Ordningen forvaltes av Stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet. 

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkterne skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer og gjerne basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim. 

Nøkkelord

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

Stolte produsenter mottok Spesialitet-merket under åpningen av Grüner Woche i Berlin. F.v.: Espen Aronsen (Aron Mat), Halvor Hansen (Halvors tradisjonsfisk), landbruks- og matminister Bård Hoksrud, Anne Marte Ruud Evang (ASK Gård), adm.dir i Matmerk Nina Sundqvist og Kristoffer Evang (ASK Gård). Foto: Vidar Alfarnes
Stolte produsenter mottok Spesialitet-merket under åpningen av Grüner Woche i Berlin. F.v.: Espen Aronsen (Aron Mat), Halvor Hansen (Halvors tradisjonsfisk), landbruks- og matminister Bård Hoksrud, Anne Marte Ruud Evang (ASK Gård), adm.dir i Matmerk Nina Sundqvist og Kristoffer Evang (ASK Gård). Foto: Vidar Alfarnes
Last ned bilde
Økologisk spekepølse Holy Baloney fra ASK gård. Foto: Matmerk Lisa Westgaard
Økologisk spekepølse Holy Baloney fra ASK gård. Foto: Matmerk Lisa Westgaard
Last ned bilde
Tørrfisk loins fra Ballstad fra Halvors tradisjonsfisk. Foto: Matmerk/Lisa Westgaard
Tørrfisk loins fra Ballstad fra Halvors tradisjonsfisk. Foto: Matmerk/Lisa Westgaard
Last ned bilde
Modnet tørrsaltet bacon fra Aron Mat. Foto: Matmerk/Lisa Westgaard
Modnet tørrsaltet bacon fra Aron Mat. Foto: Matmerk/Lisa Westgaard
Last ned bilde
Aronpølse fra Aron Mat. Foto: Matmerk/Lisa Westgaard
Aronpølse fra Aron Mat. Foto: Matmerk/Lisa Westgaard
Last ned bilde

Lenker

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye