Scandic Hotels

Løfter frem morgendagens «kokkestjerner» og ledere

Del

Onsdag ble Scandic Lærlingecup arrangert for femte året på rad. Lærlinger fra Scandic-hoteller over hele landet kjempet en intens kokkekamp i Haugesund for å bli de beste kokkelærlingene. Etter en knivskarp konkurranse ble det til slutt hjemmeseier for laget fra Scandic Maritim.

Scandic Maritim vinnerlag - f.v. Olve Akselsen og Vanja Nilsen
Scandic Maritim vinnerlag - f.v. Olve Akselsen og Vanja Nilsen

– Det er utrolig inspirerende å se de unge briljere på kjøkkenet. Kokkelærlingene representerer fremtidens kjøkkensjefer og hotelldirektører, og dyktige lærlinger er uvurderlige for Scandic, sier Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Hotels Norge. Som en av de største aktørene i restaurantbransjen i Norge vil Scandic ta sin del av ansvaret for at flere unge velger og fullfører matfag. Scandic Lærlingecup er ett av flere tiltak.

– Vi ønsker å bidra til at flere ser kokkeyrket som et attraktivt sted å gjøre karriere. Scandic bidrar til stiftelsen Restaurant og Matfag som iverksetter tiltak for at flere velger nettopp restaurant- og matfag. I tillegg mener vi det er viktig å oppfordre og utfordre våre lærlinger til å konkurrere da det gir god trening i utfordringer som venter etter endt lærlingetid, sier Malting.

Under halvparten fullfører kokkelinja
Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at kun 45 prosent fullfører restaurant- og matlinjen i videregående skole. Det er den laveste fullføringsgraden blant yrkesfagene. Hotellbransjen har et stort behov for faglærte kokker og den lave fullføringsgraden er en betydelig utfordring.

– Reiselivsnæringen er en næring i vekst, og ikke minst et sted hvor man kan jobbe seg fra bunn til topp om man har den rette innstillingen. Da er det synd at ikke flere ser potensialet i jobbmulighetene man får med fagbrev fra restaurant- og matfag, sier Malting.

Også NHO Reiseliv er tydelige på at selv om utfordringene med frafall er store, er mulighetene mange for de som fullfører.

– Det bør gjøres enda mer for å sikre arbeidslivets innflytelse på innholdet i fagutdanningen. Motivert, fagutdannet ungdom går en trygg fremtid i møte i et stadig voksende reiseliv, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Christer Rødseth er kaptein på kokkelandslaget og engasjert i rekrutteringsarbeidet innen matfag.

– Hele bransjen må bli bedre på å opplyse om mulighetene som kommer etter endt skoleløp og lærlingetid. Mulighetene etter endt fagprøve er nesten uendelige, og dette må forklares ungdommen tidlig, sier han.

Satser på lærlinger
Scandic Lærlingecup er et viktig ledd i Scandics satsning på matfag og unge kokketalenter. Over en lengre periode har hotellkjeden samarbeidet med Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) og de norske kokkelandslagene for å fremme unge talenter. Scandic ønsker å gi lærlingene en bratt læringskurve og nye utfordringer.

– Som vinner av Scandic Lærlingecup venter nå en treningssamling med juniorkokkelandslaget. Her vil de unge kokketalentene få bryne seg på spennende utfordringer med Norges beste unge kokker. Vi tror den premien motiverer lærlingene til å yte det lille ekstra, sier Malting.

Rødseth, som også er hoveddommer i konkurransen, er tydelig på at konkurranser var en viktig motivasjonsfaktor da han var kokkelærling.

– I læretiden konkurrerte jeg i lærlingekonkurranser som gjorde at jeg alltid hadde noe å strekke meg etter i tillegg til å levere på jobb. Konkurranser vekker instinkter og motiverer veldig, sier landslagskapteinen.

Hjemmeseier
Scandic Maritim tok etter flere timers kokkekamp til slutt seieren på hjemmebane, tett fulgt av Scandic Nidelven og Scandic Park Sandefjord på de neste plassene. Nå venter en treningssamling med juniorkokkelandslaget for lærlingene Olve Akselsen og Vanja Hol Nilsen. – Dette var svært uventet, men veldig gøy og ikke minst lærerikt sier Akselsen, som er sikker på at denne erfaringen også vil hjelpe dem begge når fagprøven skal bestås etter endt lærlingetid.

For mer informasjon, kontakt

  • Morten Malting, direktør for mat og drikke Scandic Hotels Norge, +47 957 66 646, Morten.Malting@scandichotels.com  
  • Kristian Røise Dahl, PR- og kommunikasjonsrådgiver Scandic Hotels Norge, +47 958 41 992, KristianRoise.Dahl@scandichotels.com


Bilder

Scandic Maritim vinnerlag - f.v. Olve Akselsen og Vanja Nilsen
Scandic Maritim vinnerlag - f.v. Olve Akselsen og Vanja Nilsen
Last ned bilde
Scandic Holmenkollen Park
Scandic Holmenkollen Park
Last ned bilde
Detaljer
Detaljer
Last ned bilde
Siste finish
Siste finish
Last ned bilde
Kantarell
Kantarell
Last ned bilde
Dommerpanelet
Dommerpanelet
Last ned bilde
Scandic Maritim vinnerlag - f.v. Vanja Nilsen, lagleder Tore Stalsberg, Olve Akselsen
Scandic Maritim vinnerlag - f.v. Vanja Nilsen, lagleder Tore Stalsberg, Olve Akselsen
Last ned bilde

Om Scandic Hotels

Scandic Hotels
Scandic Hotels
Karenslyst Allé 11
0278 Oslo

+47 922 11 936http://scandichotels.no

Scandic er den største hotellkjeden i Norden med 15 000 medarbeidere og med et nettverk av nærmere 230 hoteller fordelt på cirka 44 000 hotellrom i drift eller under utvikling. Scandic Friends er Nordens største lojalitetsprogram innen hotellbransjen med 2 millioner medlemmer. En ansvarsfull drift er en del av Scandics DNA, og Scandic er ifølge BDCR «best hotel brand» i Norden. Scandic er børsnotert på Nasdaq Stockholm. www.scandichotelsgroup.com

Følg saker fra Scandic Hotels

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Scandic Hotels på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Scandic Hotels

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom