Opplysningskontoret for frukt og grønt

Legg vekk de store ambisjonene – gjør små grep og få stor effekt

Del

Vinteren er snart på hell og dagene blir lysere. Nyttårsforsettene begynner kanskje å bli litt bleke? Hva var dine planer? Mer trening? Mindre bilkjøring? Sunnere mat? Middagsplaner og ukentlig handling? Vi vet at 70 % ønsket å gjøre noe med matvanene sine på nyåret, og at mange ofte går hardt ut med store ambisjoner om en sunnere livsstil.

Med litt justering, kan hverdagsmiddagen se slik ut. Gi mer plass til grønnsakene.
Med litt justering, kan hverdagsmiddagen se slik ut. Gi mer plass til grønnsakene.

- Ta heller noen små grep, råder Cathrine Øverås Frisvold i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det å spise litt sunnere trenger ikke ta ekstra tid eller koste ekstra innsats.

Det handler om å legge til noe fargerikt til hvert måltid. Start allerede til frokost. Gjør det til en vane å toppe brødskiven, grøten eller frokostblandingen med frukt, bær eller grønnsaker. Gulosten blir bedre med salat og paprika, grøten med revet eple og frokostblandingen med en neve bær. Er du ikke sulten til frokost? Lag frokostsmoothie – det gir kroppen en skikkelig boost og blir en god start på dagen.

Tar du utfordringen?

Start med det enkleste. Middagen er det måltidet der vi spiser mest grønnsaker, men svært mange spiser likevel ganske lite. Gjør en liten justering og gi litt mer plass til grønnsakene på tallerkenen din. Med mer grønnsaker på tallerkenen får du mye kostfiber, viktige vitaminer og mineraler og en god metthetsfølelse. Bare litt ekstra fokus på mengder kan gjøre stor forskjell. De fleste har et forhold til mengde kjøtt de skal kjøpe til familien, men langt færre har et forhold til mengden grønnsaker som skal til. Start med å beregne litt mindre kjøtt og litt mer grønnsaker og poteter. Tallerkenen blir litt mer fargerik, porsjonen gjør deg like mett og det er bra både for miljø og lommebok.

Røkte kjøttpølser er en mye brukt hverdagsmiddag for barnefamilier.

- Kutter du ned på mengden kjøttpølse får du i deg mindre mettet fett og salt, og du får et lettere måltid som gjør deg behagelig mett. Her har vi erstattet litt av pølsene med mer gulrot og kålrot, da får du massevis av kostfiber som fyller opp magen, holder deg mett og bidrar til god tarmhelse. Gulrot inneholder mye betakaroten som bidrar til å beskytte synet ditt. Kålrot og potet er gode kilder til vitamin C som er viktig for å holde deg frisk og opplagt, sier Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no.

Husk at du trenger ikke bli vegetarianer eller veganer. Bli en fleksitarianer og spis kjøttfritt når det passer, eller la det grønne spille hovedrollen, mens kjøttet blir «krydderet». Ta i bruk belgvekster som bønner, linser og kikerter, de koster en brøkdel av kjøttet og inneholder viktige vitaminer, mineraler og kostfiber. La gjerne grønnsakene utgjøre halvparten av middagstallerkenen, da er du sikret masse god næring og er godt på vei mot målet om 5 om dagen.

Helse, miljø og økonomi på lag

Et mer plantebasert kosthold er ikke bare bra for deg og kroppen din, men også for miljøet og jorda vår. Stadig flere ønsker å praktisere en kjøttfri dag i uken. Hvorfor ikke forsøke å la grønnsakene få spille hovedrollen på tallerkenen av og til? Det betyr ikke at middagen blir kjedelig eller at du ikke blir mett, bare at du tenker litt annerledes. Prøv deg frem og gjør det som passer for deg, din familie og din hverdag. Det er først da en endring blir en god vane, og den nyter både du, lommeboken og kloden godt av.

Billedtekst: Ved å justere mengden litt blir porsjonen både sunnere, rimeligere og mer fargerik.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Ernæringsfaglig rådgiver Cathrine Øverås Frisvold, tlf. 938 04 751, e-post: cathrine.overas.frisvold@frukt.no.

Bilder

Med litt justering, kan hverdagsmiddagen se slik ut. Gi mer plass til grønnsakene.
Med litt justering, kan hverdagsmiddagen se slik ut. Gi mer plass til grønnsakene.
Last ned bilde
Gjør en liten justering og gi litt mer plass til grønnsakene på tallerkenen din.
Gjør en liten justering og gi litt mer plass til grønnsakene på tallerkenen din.
Last ned bilde
Med litt justering, kan hverdagsmiddagen se slik ut. Gi mer plass til grønnsakene.
Med litt justering, kan hverdagsmiddagen se slik ut. Gi mer plass til grønnsakene.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.

Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebank

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

NM i sunn fastfood 2018 er i gang3.7.2018 11:06Pressemelding

For femte gang arrangerer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) konkurransen NM i sunn fastfood, hvor alle spisesteder som serverer mat til folk i farta er invitert til å delta. Påmeldingen er nå avsluttet, og det er 32 utsalgssteder som kniver om å bli norgesmester i sunn fastfood 2018. Årets deltakere er spredt over hele landet, og sammen skal de hjelpe kundene å velge friske og sunne alternativer langs veien og på farta i hele sommer.

Norgesmesterne i frukt og grønt er kåret14.6.2018 16:31Pressemelding

Mange av oss tar valget mellom sunt og usunt i butikken, sa eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen da hun delte ut den helt nye kjedeprisen til årets vinner av NM i frukt og grønt. Hun takket for jobben som gjøres i dagligvarebutikkene hver dag for å få flere til å velge sunt. Meny gikk av med seieren for beste frukt- og grøntkjede, Coop Mega Bekkestua, Spar Hjelmeland vant butikkprisene og Irene Agnalt fra Rema ble årets frukt- og grøntambassadør. Vi gratulerer!

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom