Legg vekk de store ambisjonene – gjør små grep og få stor effekt
- Ta heller noen små grep, råder Cathrine Øverås Frisvold i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det å spise litt sunnere trenger ikke ta ekstra tid eller koste ekstra innsats.
Det handler om å legge til noe fargerikt til hvert måltid. Start allerede til frokost. Gjør det til en vane å toppe brødskiven, grøten eller frokostblandingen med frukt, bær eller grønnsaker. Gulosten blir bedre med salat og paprika, grøten med revet eple og frokostblandingen med en neve bær. Er du ikke sulten til frokost? Lag frokostsmoothie – det gir kroppen en skikkelig boost og blir en god start på dagen.
Tar du utfordringen?
Start med det enkleste. Middagen er det måltidet der vi spiser mest grønnsaker, men svært mange spiser likevel ganske lite. Gjør en liten justering og gi litt mer plass til grønnsakene på tallerkenen din. Med mer grønnsaker på tallerkenen får du mye kostfiber, viktige vitaminer og mineraler og en god metthetsfølelse. Bare litt ekstra fokus på mengder kan gjøre stor forskjell. De fleste har et forhold til mengde kjøtt de skal kjøpe til familien, men langt færre har et forhold til mengden grønnsaker som skal til. Start med å beregne litt mindre kjøtt og litt mer grønnsaker og poteter. Tallerkenen blir litt mer fargerik, porsjonen gjør deg like mett og det er bra både for miljø og lommebok.
Røkte kjøttpølser er en mye brukt hverdagsmiddag for barnefamilier.
- Kutter du ned på mengden kjøttpølse får du i deg mindre mettet fett og salt, og du får et lettere måltid som gjør deg behagelig mett. Her har vi erstattet litt av pølsene med mer gulrot og kålrot, da får du massevis av kostfiber som fyller opp magen, holder deg mett og bidrar til god tarmhelse. Gulrot inneholder mye betakaroten som bidrar til å beskytte synet ditt. Kålrot og potet er gode kilder til vitamin C som er viktig for å holde deg frisk og opplagt, sier Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no.
Husk at du trenger ikke bli vegetarianer eller veganer. Bli en fleksitarianer og spis kjøttfritt når det passer, eller la det grønne spille hovedrollen, mens kjøttet blir «krydderet». Ta i bruk belgvekster som bønner, linser og kikerter, de koster en brøkdel av kjøttet og inneholder viktige vitaminer, mineraler og kostfiber. La gjerne grønnsakene utgjøre halvparten av middagstallerkenen, da er du sikret masse god næring og er godt på vei mot målet om 5 om dagen.
Helse, miljø og økonomi på lag
Et mer plantebasert kosthold er ikke bare bra for deg og kroppen din, men også for miljøet og jorda vår. Stadig flere ønsker å praktisere en kjøttfri dag i uken. Hvorfor ikke forsøke å la grønnsakene få spille hovedrollen på tallerkenen av og til? Det betyr ikke at middagen blir kjedelig eller at du ikke blir mett, bare at du tenker litt annerledes. Prøv deg frem og gjør det som passer for deg, din familie og din hverdag. Det er først da en endring blir en god vane, og den nyter både du, lommeboken og kloden godt av.
Billedtekst: Ved å justere mengden litt blir porsjonen både sunnere, rimeligere og mer fargerik.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Ernæringsfaglig rådgiver Cathrine Øverås Frisvold, tlf. 938 04 751, e-post: cathrine.overas.frisvold@frukt.no.
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
«Bli en smaksdetektiv» vant 1.plass i intensjonsavtalens utmerkelser9.2.2024 15:44:18 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) med konseptet "5 om dagen barnehage" fikk 1.plass i konkurransen "intensjonsavtalens utmerkelser" som ble delt ut av Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på NHO denne fredagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom