AKAN

Ledere synes ansatte blir for fulle på jobbfesten

Del

I en ny undersøkelse gjennomført av Akan kompetansesenter kommer det frem at én av to ledere med personalansvar synes noen blir i overkant beruset når jobben inviterer inn til sosiale sammenkomster. I samme undersøkelse gir 55 % av ansatte uttrykk for det samme.

Elisabeth Ege
Elisabeth Ege

Det finnes mange situasjoner der arbeidsplassen inviterer til sosiale sammenkomster hvor ansatte kan drikke sammen utenfor arbeidstid. Julebord, sommerfester, seminarer og konferanser er eksempler på situasjoner som bærer preg av fritid, men som også er tilknyttet jobben. Julebordsesongen er nå for fullt i gang. Vet du hvilke holdninger som gjelder på din arbeidsplass?

«Vi anbefaler virksomheter å utarbeide noen kjøreregler som sier hva som er greit og ikke greit med tanke på alkoholbruk og spill. Å avklare forventninger er gunstig for arbeidsmiljøet, effektivitet, sikkerhet og arbeidsplassens omdømme sier Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter».

I en undersøkelse Perduco gjennomførte i 2013, på oppdrag fra Akan kompetansesenter, kom det frem at så mange som 6 av 10 virksomheter i privat sektor mangler slike kjøreregler.

«Kjøreregler er bevisstgjørende og alle vet hva de har å forholde seg til og hva som skjer dersom disse brytes. Noen enkle kjøreregler vil bidra til å gjøre interne jobbsammenkomster hyggeligere for alle», forteller Ege.

Her er noen eksempler på hva kjøreregler kan inneholde

  • Sosiale arrangement utenfor arbeidstid skal være inkluderende for alle
  • I vår virksomhet har vi nulltoleranse for ruspåvirkning på jobb. Dette gjelder alkohol og illegale stoffer
  • Ved representasjon, reise, kundemøter og andre arbeidsrelaterte anledninger, forventer vi måtehold da de ansatte også i disse situasjoner er å betrakte som representant for virksomheten
  • Lukt av alkohol og/eller bakrus er uforenlig med å være på jobb. Nærmeste leder avgjør om hjemsendelse
  • Ved bekymring, mistanke eller brudd på kjørereglene, har nærmeste leder ansvar for å snakke med og følge opp den det gjelder

 Når det gjelder julebordet, kan fem enkle råd gjøre dette inkluderende:

  • Snakk på forhånd om hvordan dere vil ha det. Hva er OK, hva er ikke OK
  • Sørg for at tilbudet om alkoholfri drikke er like lett tilgjengelig som alkoholholdig drikke
  • La andre ting enn drikke være i fokus, f.eks. mat med god kvalitet  
  • Ikke spør andre om hvorfor de ikke drikker alkohol
  • Dans mer, drikk mindre

Om undersøkelsen:

Webbasert undersøkelse gjennomført av Akan kompetansesenter i perioden juni - august 2015.Undersøkelsen ble sendt ut til ca. 4200 personer fordelt på omtrent 2200 virksomheter gjennom Akan. Ca. 1400 respondenter, som er ledere, tillitsvalgte, verneombud, HR-ansvarlig, bedriftshelsetjeneste og andre ansatte.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Elisabeth Ege
Elisabeth Ege
Last ned bilde

Om AKAN

AKAN
AKAN
PB 8822 Youngstorget
0028 Oslo

22 40 28 00http://akan.no/

Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon som eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter. Norsk Arbeidsgiverforening (NAF, nå NHO) og LO stiftet AKAN i 1963. AKAN var den gang initialord for ‘Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani’. Staten kom med på eiersiden året etter.

Følg saker fra AKAN

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra AKAN på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra AKAN

Hasj, alkohol, medikamenter og spill er noen av emnene arbeidslivet ikke vil prate om18.5.2017 13:12Pressemelding

I 2016 mottok Akan kompetansesenter nærmere 700 veiledningssamtaler fra bekymrede ledere og medarbeidere. Når arbeidslivet ringer har det gjerne blitt så store og vanskelige saker fordi man har utsatt å ta grep. Da har de et problem som må håndteres. Nå lanserer Akan kompetansesenter tre nye dilemmafilmer for å hjelpe arbeidslivet å sette ord på de emnene det ikke prates om. Hensikten er å forebygge.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom