Akan

Ledere må ta tak i bekymringer knyttet til alkohol

Del

Bare én av tre arbeidstakere kjenner til retningslinjer for alkoholbruk i jobbsammenheng viser tall fra Folkehelseinstituttet. Ledere må våge å snakke om alkoholkultur på arbeidsplassen. Alkohol er ingen privatsak i det øyeblikket det får konsekvenser på jobb.

I dag lanserer Akan kompetansesenter podkasten #TaPraten. I den første episoden møter vi sosialantropolog Gunn-Helen Øye og foredragsholder Nina Ellioth Kvamsdal. Begge med et langvarig rusproblem bak seg. Nina fikk hjelp på jobben til å komme seg ut av rusen, Gunn-Helen skulle ønske hun hadde fått det.

- Majoriteten av henvendelser på vår veiledningstelefon og chat viser at mange ledere opplever det vanskelig å ta praten med en medarbeider som de tror har utfordringer knyttet til alkohol. Tall, også fra Folkehelseinstituttet (FHI), viser at det er bred enighet om at arbeidsplassen bør ha en policy knyttet til alkoholbruk og ikke minst ordninger for å hjelpe ansatte med alkoholproblemer, sier Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter.

Alkoholrelatert fravær og ineffektivitet koster minst 1,1 milliard kroner årlig og mørketallene er sannsynligvis høye.

- Alkohol er ingen privatsak i det øyeblikket det får konsekvenser på jobben. Jo tidligere vi som ledere kommer inn, jo bedre. Det vil spare enkeltmenneske for tapt livskvalitet og arbeidsplassen og samfunnet for store summer, sier Ege.

Podkasten #TaPraten

Akan kompetansesenter kaster seg på trenden og lanserer i dag podkasten #TaPraten.

I denne podkasten tar vi opp temaer fra arbeidslivet som mange opplever utfordrende å snakke om. Hensikten er å senke terskelen for å ta nettopp praten på jobb, normalisere det å ha utfordringer i livet og ikke minst gi deg tips og råd til hvordan du går frem dersom du selv er bekymret. I studio har vi en god miks av rådgivere fra Akan, fagpersoner innen ulike bransjer og mennesker som har en sterk historie å fortelle.

Er du interessert i å høre mer? Da er det bare å gå inn på Apple Podcast, Spotify eller Overcast for å høre på episoden.

https://podcasts.apple.com/no/podcast/ta-praten/id1478814868

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Akan

Akan
Akan
PB 96, Sentrum
0101 Oslo

22 40 28 00http://akan.no/

Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon som eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter. Norsk Arbeidsgiverforening (NAF, nå NHO) og LO stiftet AKAN i 1963. AKAN var den gang initialord for ‘Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani’. Staten kom med på eiersiden året etter.

Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo

Følg saker fra Akan

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Akan

Ansattes spillvaner gir arbeidsgiver bekymring23.1.2019 06:00:00 CETPressemelding

– De som har testet sin spillatferd gjennom vårt digitale verktøy jegspiller.no, har et klart større problem knyttet til både pengespill og dataspill enn i befolkningen for øvrig. Henvendelsene til vår veiledningstelefon gjelder først og fremst problemstillinger knyttet til pengespill av alvorlig karakter. Både for de som spiller og for deres arbeidsgiver, sier Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter.

Equinor-virksomhet er vinner av årets Akan-pris20.11.2018 13:00:00 CETPressemelding

– Utvikling og Produksjon Norge Drift Sør i Equinor har i mange år systematisk og godt forebygget rus- og spillproblematikk. Virksomheten har utviklet gode måter å jobbe på og en kultur som gir gode resultater. Arbeidet har pågått uavhengig av gode eller dårlige tider i bransjen og selskapet, noe som gjør dem til en verdig vinner av årets pris, sier direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege i en kommentar til nominasjonen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom