Norges Jeger- og Fiskerforbund

Laksedød uten politisk styring

Del

Nivået av rømt oppdrettsfisk ligger på et kronisk høyt nivå, og truer mange av våre villaksbestander. Norges Jeger- og Fiskerforbund mener det er skandaløst at det ikke tas de nødvendige politiske grep for å rydde opp.

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto

Generalsekretær Espen Søilen i Norges Jeger- og Fiskerforbund er ikke nådig i sin karakteristikk av den manglende håndteringen av rømt oppdrettsfisk.
- Gjennom mange år har vi sett at rømming av oppdrettsfisk foregår i en så stor skala at det utgjør en eksistensiell trussel for mange villaksbestander. Rømming av fisk er en av oppdrettsnæringens livsstilssykdommer. Det er intet mindre enn en skandale at det ikke finnes politisk mot til å ta denne utfordringen.

Store mørketall

I snitt har det  de siste 10 åra rømt over 180.000 laks årlig. Dette i følge de offisielle rømmingsstatistikkene. Det er dessverre store mørketall som gjør at situasjonen i virkeligheten er mye verre. Den genetiske forringelse av våre unike villaksbestander fortsetter og akkumulerer seg fra år til år.  

Det politiske systemet har feilet

- Klima- og miljøminister Elvestuen har ansvaret for villaksen som art, poengterer Søilen. Dessverre er han spilt inn i et hjørne uten reell påvirkningskraft. Det er fiskeriminister Sandberg som besitter virkemidler til å forvalte kilden til problemet med rømt oppdrettsfisk, men denne ministerens viktigste ambisjon er åpenbart videre vekst uten den nødvendige miljømessige bærekraften i oppdrettsnæringen. Virkemidler som merking av fisken for å spore kilden til rømminger kunne vært gjennomført for lenge siden, men det mangler både politisk vilje og mot til å ta de nødvendige grep.

En fortvilet kamp i vassdragene

- Våre folk slåss hver dag i vassdragene for å luke ut oppdrettsfisken, slik at den opprinnelige laksen kan gis en mulighet til å fullføre sin livsoppgave. Det er en fortvilet kamp der vi står med ryggen mot veggen, uttaler Søilen.

- Regjeringen har et nasjonalt- og internasjonalt ansvar for å ivareta de ville laksebestandene. Erna Solbergs regjering fører en oppdrettspolitikk som i realiteten motarbeider denne forpliktelsen. Det uføret må hun aktivt søke å finne en løsning på. Målet må være å endre produksjonsmetodene og kontrollrutinene slik at vi kan få en miljømessig bærekraftig oppdrettsnæring. Norsk landbasert industri gjennomgikk en slik transformasjon på 70- og 80-tallet, og har aldri angret på det. Nå er tiden overmoden for en tilsvarende snuoperasjon i en oppdrettsnæring som på sikt kan bli en positiv styrke for landet, og ikke framstå som en negativ trussel mot mange av våre genetiske villaksressurser.

Kontakter

For mer informasjon, kontakt generalsekretær Espen Søilen på tlf 41 56 34 80, eller
informasjonssjef Espen Farstad, tlf 90 72 24 29, espen.farstad@njff.no

Bilder

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto
Last ned bilde
Generalsekretær i NJFF, Espen Søilen
Generalsekretær i NJFF, Espen Søilen
Last ned bilde

Om Norges Jeger- og Fiskerforbund

Norges Jeger- og Fiskerforbund
Norges Jeger- og Fiskerforbund
Hvalstadåsen 5
1378 Nesbru

66 79 22 00http://www.njff.no

Norges Jeger- og Fiskerforbund er den eneste landsdekkende interesseorganisasjon for jegere og fiskere i Norge. Vi er en partipolitisk nøytral organisasjon, men har et sterkt jakt-, fiske-, og naturpolitisk engasjement i mange saker.

Følg saker fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Jeger- og Fiskerforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

Raser mot fiskeforbud i Oslofjorden11.12.2018 08:45Pressemelding

Fiskeridirektoratet foreslår å stenge for alt fritidsfiske i sjøen i en rekke områder langs kysten, i perioden fra januar til mai. Blant annet vil hele indre Oslofjord fredes, i tillegg til viktige fiskeområder i Østfold, Telemark og andre fylker. Dette betyr full stopp i fisket for tusenvis av fiskere i landets mest brukte fritidsfiskeområde. Norges Jeger- og Fiskerforbund protesterer på det sterkeste, og mener man bommer i det viktige arbeidet med å ivareta torskebestanden.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom