Nofima

Lager standard i kampen mot matjuks

26.7.2017 08:00 | Nofima

Del

Uten internasjonalt samarbeid er det umulig å få bukt med global matkriminalitet. Nå skal det lages en europeisk standard for begreper relatert til matjuks, for å sørge for presis kommunikasjon om temaet.

Det er kjent at det foregår juks med en rekke matvarer, men dette kan være vanskelig å avdekke. En ny standard skal hjelpe internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs.
Det er kjent at det foregår juks med en rekke matvarer, men dette kan være vanskelig å avdekke. En ny standard skal hjelpe internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs. Fotomontasje: Authent-net og Nofima
Det er kjent at det foregår juks med en rekke matvarer, men dette kan være vanskelig å avdekke. En ny standard skal hjelpe internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs. Det er kjent at det foregår juks med en rekke matvarer, men dette kan være vanskelig å avdekke. En ny standard skal hjelpe internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs. Fotomontasje: Authent-net og Nofima

– Matkriminalitet er et verdensomspennende problem. Mange land har de siste årene satt mye inn på å bekjempe dette, og da må vi kunne snakke godt sammen over landegrensene. Flere lignende ord og begrep er i bruk, og vi må sikre at vi bruker samme ord for samme sak, sier forsker Petter Olsen.

Han skal koordinere arbeidet med å lage en felles europeisk standard for ord og begrep for matjuks og autentisering av matvarer, altså det å sjekke om det som påstås om maten er sant.

– Hvordan definerer en for eksempel begrepet «matjuks», og hva med underbegrepene «feilmerking» og «forfalskning»? Matkriminalitet har blitt et omfattende temaområde, og vi trenger å diskutere og definere ord og uttrykk.

Matjuks kan være så mangt. Det kan være å si at en matvare er noe annet enn den faktisk er. Det kan også være feil informasjon om opprinnelsessted, eller å utelate informasjon som skulle ha vært oppgitt om ingredienser i produktet.

Standard på plass neste år

Representanter fra tolv europeiske land møttes i Italia i mai, for å starte arbeidet. Et utkast til standard skal sendes på høring mot slutten av året, og den endelige versjonen skal vedtas i februar 2018. Den nye standarden som skal utarbeides, har fått navnet «Authenticity in feed and food chain – General terms and concepts». Nofima leder arbeidet, og Standard Norge er sekretariat.

I tillegg til den nye begrepsstandarden skal det lages en nettsted for all forskningsrelatert informasjon som har med matjuks å gjøre; dette går under navnet «Food Authenticity Research Network Hub». Her vil man kunne finne alt som er av informasjon om temaet, og det blir også åpent tilgjengelig for alle i 2018. Dette arbeidet er del av det EU-finansierte nettverksprosjektet «Authent-Net», hvor deltakerne har betydelig ekspertise på området mat og opprinnelse.

Nofima har tidligere ledet arbeidet med ulike standarder, blant annet ISO-standarder for sporbarhet av fiskeprodukter, og europeiske standarder for miljøregnskap.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det er kjent at det foregår juks med en rekke matvarer, men dette kan være vanskelig å avdekke. En ny standard skal hjelpe internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs.
Det er kjent at det foregår juks med en rekke matvarer, men dette kan være vanskelig å avdekke. En ny standard skal hjelpe internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs. Fotomontasje: Authent-net og Nofima
Det er kjent at det foregår juks med en rekke matvarer, men dette kan være vanskelig å avdekke. En ny standard skal hjelpe internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs. Det er kjent at det foregår juks med en rekke matvarer, men dette kan være vanskelig å avdekke. En ny standard skal hjelpe internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs. Fotomontasje: Authent-net og Nofima
Last ned bilde

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122 Langnes
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 340 ansatte

Følg saker fra Nofima

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom