Lag bollefest til fastelavn
På fastelavnssøndagen er det mange som mener det er påkrevet med noen skikkelig gode boller på bordet. Mange baker selv, men det er selvsagt lov å jukse!
– Er du for travel til å bake selv, er et godt tips å kjøpe inn boller hos bakeren din på forhånd. Da kan du konsentrere deg om fyllet og det å nyte smaken på selve dagen, foreslår Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Nettsiden til Opplysningskontoret for brød og korn har mengder av gode oppskrifter på boller for den som ønsker å bake selv. Klassikeren er tradisjonelle fastelavnsboller med krem. Eller er du kanskje en av dem som best liker de som er fylt før de stekes, med makronfyll eller vaniljekrem?
Men selv om fastelavn er dagen for boller, trenger det ikke være den tradisjonelle varianten med hveteboller og pisket krem. Hva med solboller? Eller havreboller? Eller fastelavnsscones?
– Uansett hvilke du foretrekker: Kos deg med nybakte boller og godt selskap, anbefaler Nordbø.
Her finner du alt du trenger å vite om boller
Derfor feirer vi fastelavn
Ordet fastelavn stammer fra det nedertyske ordet «kvelden før fasten», og feires alltid søndagen 7 uker før 1. påskedag. Dagen markerer inngangen til fasten og overgangen fra vinter til vår.
Det som i sin tid varte over flere dager, er nå begrenset til fastelavnssøndag. I Norge er det bollene og riset som minner oss om de gamle tradisjonene.
– Selve fastelavnsbollene stammer trolig fra Tyskland tilbake på 1600-tallet og har bakgrunn i at man ønsket å fete seg opp i dagene før fasten. I Norge kjenner vi skikken med boller først fra begynnelsen av forrige århundre, forteller Torunn Nordbø.
Enkelte steder på Vestlandet er det vanlig å markere blåmandag, dagen etter fastelavnssøndag, ved å spise hetevegger. Dette er hveteboller som blir lagt i en skål og dekket med varm melk som er kokt sammen med smør, sukker og kanel. Bollen spises med skje etter hvert som den myknes av den varme melken.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom