Diabetesforbundet

Kronisk syke blir taperne på sykehusene

Del

Sykehusene straffes dersom ventetiden for nyhenviste er for lang. Samtidig står 170.000 pasienter som allerede er i behandling i skjulte ventelister ved sykehusene.

Foto: Linn E. Frenningsmoen
Foto: Linn E. Frenningsmoen

- Kronisk syke blir aldri friske, men går til helsetjenesten for å ikke bli sykere. For lav frekvens i oppfølging og konsultasjoner kan gjøre at de blir sykere enn nødvendig, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet under en debatt i Arendal i dag.

Skjulte ventetider for kronisk syke er en utfordring i helsevesenet, og frem til i år har man ikke hatt noen tall å vise til for hvor stor etterslepet i pasientkonsultasjoner i norske sykehus er.

- Vi vet at minst 170.000 pasienter venter. Men jeg er overbevist om at det reelle tallet er mye, mye høyere. Dette er svært frustrerende for oss som jobber med pasienter. Det er på tide at vi teller annerledes, sier overlege og nevrolog Anne Hege Aamodt fra Oslo Universitetssykehus.  

Diabetesforbundet, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, MS-forbundet, Norsk Revmatikerforbund og Norsk Epilepsiforbund møtte i dag politikere og klinikere fra helsevesenet til debatt om ventelister og ventetider ved sykehusene. Blant annet for å diskutere hvordan man kan løse at sykehusene prioriterer nyhenviste for å ikke straffes for fristbrudd, på bekostning av kronisk syke som er i løpende behandling.

Trenger mer data og flere målinger

- Ventetiden for første konsultasjon har gått ned. Men det betyr ikke at jobben er ferdig. VI må se på om det vi måler er riktig for det vi ønsker å oppnå, sier Anne Grete Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet fra Høyre.

Erlandsen lovte blant annet å se på mulighetene for å måle hvor godt de ulike retningslinjene for behandling oppfylles. En undersøkelse Diabetesforbundet har gjennomført viser at årskontroller for svært mange pasienter blir 1.5-2-årskontroller. 

Kontakter

Bilder

Foto: Linn E. Frenningsmoen
Foto: Linn E. Frenningsmoen
Last ned bilde

Om Diabetesforbundet

Diabetesforbundet
Diabetesforbundet
Østensjøveien 18
0661 Oslo

23 05 18 00http://www.diabetes.no

Diabetesforbundet er en uavhengig interesseorganisasjon for folk som har diabetes og andre som er interessert i diabetes.

Følg saker fra Diabetesforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Diabetesforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Diabetesforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom