National Geographic

Kritikkerrost og omdiskutert dramaserie om IS klar for norsk TV

Del

Høstens mest omtalte seriesuksess i England er «IS: Fremmedkrigerne». Søndag 10. september kl. 21.00 får den premiere på National Geographic i Norge.

De siste årene har nesten 1000 britiske statsborgere reist til Syria og Irak for å kjempe med jihadistgrupper.

Miniserien «IS: Fremmedkrigerne» (originaltittel: «The State») er en fiktiv skildring – basert på omfattende research – som viser fire britiske muslimers forsøk på å bli en del av Den islamske stat (IS) i Raqqa, Syria.

Historie fra innsiden

Legen Shakira (Ony Uihara) reiser til Syria med sin ni år gamle sønn og vil bruke sin medisinbakgrunn til å hjelpe IS. Ushna (Shavani Seth) er blitt radikalisert via internett, og reiser alene. Jalal (Sam Otoo) ønsker å følge i storebrorens fotspor, og overtaler bestevennen Ziyad (Ryan McKen) til å bli med å kjempe med terrorgruppen.

«The State» viser hvordan nye krigere blir tatt imot i de hemmelige leirene, hva slags ritualer de må gjennom, daglige rutiner, samt hva de må anskaffe seg – og kvitte seg med.

Både menn og kvinners opplevelser på innsiden av IS-leiren blir skildret, og serien er til tider voldsom og rystende.

Gjorde omfattende IS-research

«The State» er skrevet og regissert av britiske Peter Kosminsky. Han gjorde research på IS i nesten to år før han skrev miniseriens fire episoder.

Kosminskys motivasjon var å få svar på hvorfor noen mennesker reiser frivillig fra fredelige omgivelser til ustabile krigssoner for å kjempe for «den andre siden»

– Dette er det første engelskspråklige dramaet som har forsøkt å forklare hvorfor unge mennesker fra den vestlige verdenen blir tiltrukket av IS. I min research har jeg lest og sett materiale jeg utvilsomt skulle ønske at jeg aldri hadde sett, sa Kosminsky til The Telegraph i august.

En motbydelig dødskult

Kosminsky har tidligere laget serier som Golden Globe-vinneren «Wolf Hall» og «The Promise», men «The State» har vært den mest krevende for ham.

– Det er veldig vanskelig å skrive objektivt om IS, det er en motbydelig dødskult. Og det var en utfordring å skrive karakterer som folk skal bry seg om. Men når det er sagt: Jeg har alltid ment at det er viktig å forstå dem vi kjemper mot.

«The State» har mottatt rosende omtaler fra britiske TV-anmeldere. The Guardian mener serien er «smart, gripende og opplysende», mens Metro skriver i sin anmeldelse at det er «en historie som er nødt til å bli fortalt».

«The State» har premiere på National Geographic søndag 10. september kl. 21.00. Ta kontakt for visningskopi og annet materiell. 

Kontakter

Bilder

Lenker

Om National Geographic

National Geographic
National Geographic
Karenslyst Allé 2
0214 Oslo

http://natgeotv.no

Smart TV på sitt beste. National Geographic gir deg programmer som vekker interesse og pirrer nysgjerrigheten din, og vi er etterrettelige i alt vi gjør. National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.

Følg saker fra National Geographic

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra National Geographic på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra National Geographic

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom