NHO Mat og Drikke

KrFs forslag vil virke mot sin hensikt

Del

- KrFs forslag om økte avgifter på brus, godteri og alkohol vil ikke fungere etter hensikten, men resultere økt i grensehandel og svekke folkehelsearbeidet, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk
Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk

Kristelig Folkeparti har i sitt alternative statsbudsjett foreslått å øke momsen på brus og godteri fra 15 til 25 prosent.

- Om et slikt forslag skulle gå gjennom i Stortinget vil det svekke grunnlaget for det helhetlige folkehelsesamarbeidet mellom myndighetene og næringen, sier Brubakk.
 
Folkehelsesamarbeidet må få tid til å virke 
Intensjonsavtalen Sammen for et bedre kosthold, som ble signert i desember 2016, er den mest omfattende samarbeidsavtalen for sunnere kosthold mellom myndigheter og næringsliv i noe land. 
I avtalen har næringsliv og myndigheter blitt enige om å nå konkrete måltall for reduksjon i inntaket av salt, sukker og mettet fett i befolkningen innen 2021. Samtidig skal befolkningens inntak av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat økes i tråd med målsetting i ny Handlingsplan for bedre kosthold 2017-2021. Langsiktighet og forutsigbarhet er avgjørende for å lykkes i arbeidet.
 
Arbeid over flere år har allerede gitt gode resultater.  Nordmenns sukkerinntak fra søte drikker er redusert med 18% de siste fem årene. Sukkerfri brus vil snart stå for over halvparten av brusforbruket vårt og det er mer enn noe annet land i verden. 

- De gode resultatene fra Saltpartnerskapet som ble etablert allerede i 2015 og som i dag er en del av folkehelsesamarbeidet viser også at innsats på tvers av samfunnssektorer nytter. Nå må den helhetlige samarbeidsavtalen om bedre folkehelse og de ulike partenes tiltak få tid til å virke, sier Brubakk. 
 
Økte avgifter vil ikke gi KrF ønsket effekt
Norge har allerede de høyeste avgiftene på sukker i verden. Å øke avgiftene ytterlig vil ikke ha noen effekt på folkehelsearbeidet og det Kristelig Folkeparti sier de er opptatt av, mener Brubakk: 
 
- Å øke avgiftene vil virke direkte drivende på grensehandelen som er i eksplosiv økning med det avgiftsnivået vi allerede har i Norge. Når nordmenn hamstrer godteri og brus på grensa og fyller opp hjemme med kilovis av godteri og litervis med drikke, vet vi at de konsumerer mer av disse varene enn de ellers ville gjort.  Økt grensehandel er ikke bra for folkehelsa!
 
NHO Mat og Drikke-sjefen er også skuffet over at KrF baserer sin finanspolitikk på frustrasjon over en enkelt hendelse:
 
- Jeg merker meg at KrF reagerer på at de siste dagenes priskrig på smågodt, men jeg hadde forventet at deres politiske forslag er er mer velfunderte enn som så. Debatten som har oppstått som følge av priskrigen og at kjeden som startet den sier at den aldri vil gjøre det igjen, viser nettopp at samarbeidsavtalen virker forpliktende og har effekt, avslutter Brubakk. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk
Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk
Last ned bilde

Lenker

Om NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

23 08 86 80http://www.nhomd.no

NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk forening for virksomheter innen mat-, drikke- og bionæringen, og er den femte største landsforeningen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.500 virksomheter over hele landet. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting. Foreningen ble etablert i 2015.

Følg saker fra NHO Mat og Drikke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NHO Mat og Drikke

SUKKERAVGIFTEN: Mot 1 milliard i tapte avgiftsinntekter i 2018  14.11.2018 08:13:04Pressemelding

Som følge av de voldsomme økningene i avgiftene på alkoholfri drikke og sjokolade og sukkervarer fra 1. januar i år, har myndighetene budsjettert med 1,840 mrd kroner i økt avgiftsinntekt for 2018. Statsregnskapet for de tre første kvartalene i år viser at staten kan se mot så mye som én milliard i inntektssvikt. Forklaringen er ikke redusert forbruk men at salget har flyttet seg til avgift- og momsfrie salgskanaler som nett- og grensehandel, mener NHO Mat og Drikke.

Hvordan kan næringsliv, sivilsamfunn og regjeringen jobbe sammen for avskogingsfrie verdikjeder?9.10.2018 13:16:32Presseinvitasjon

Tiltak som hindrer avskoging må på plass. Den 10. oktober samles toppledere fra norsk og internasjonalt næringsliv med en verdikjede som strekker seg inn i områder med tropisk skog for å diskutere dette. Tematikken er høyaktuell med tanke på den siste tids utvikling i Indonesia og vårt lokale fokus på alt fra palmeolje i mat og drivstoff til soya og papir.

Nødvendig med utredning, men det haster8.10.2018 10:51:13Pressemelding

-Det er bra at regjeringen erkjenner at økningen av sjokolade- og sukkervareavgiften med 80 pst. i 2018-budsjettet har ført til at forbrukerne kjøper mer avgiftspliktige produkter fra utenlandske nettbutikker og stimulerer til økt grensehandel av disse varene, men påfallende at regjeringen ikke ser at det samme skjer med brus og saft, som fikk en avgiftsøkning på 40 pst. i det samme budsjettet, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom