Patentstyret

Kraftig økning i antall piratkopier

Del

Import av piratkopierte varer til Europa i sterk vekst

Piratkopierte varer har inntatt alle typer bransjer: sko, leketøy, mat og drikke, telefoner, batterier, elektriske produkter, klokker og medisiner er bare noe av det som forfalskes. Andelen piratkopier utgjør nå 6,8 % av den samlede importen til Europa, viser et ferskt studie fra den europeiske varemerkeorganisasjonen EUIPO. Da samme studie ble gjennomført med tall fra 2013 var andelen på 5 %. "Utviklingen er svært urovekkende", sier Hedvig Bengston, prosjektleder for norske myndigheters opplysningsside Velgekte.no. Hun påpeker at ingen vet hva piratkopierte produkter inneholder, og hvilken skade de kan påføre forbrukeren.

Undersøkelsen forsterker inntrykket fra tidligere funn som viser at piratvarer gjerne distribueres via små postforsendelser. En slik spredning er en utfordring for europeiske tollmyndigheter og gjør det lettere for organiserte kriminelle å operere fritt

Piratkopier er høyst til stede også blant norske forbrukere. En undersøkelse fra 2018 gjennomført av Toll og Patentstyret, viser at 24 % av norske forbrukere har kjøpt piratkopierte produkter. 


 

Nøkkelord

Kontakter

Seniorrådgiver i Patentstyret, Jacob Calmeyer, telf. 97 54 84 63

Om Patentstyret

Patentstyret
Patentstyret
Sandakerveien 64
0484 Oslo

+47 22 38 73 00http://www.patentstyret.no

Patentstyret fremmer innovasjon og verdiskaping i næringsliv og samfunn, både i rollen som nasjonal immaterialrettsmyndighet og som veileder og kunnskapsleverandør.

Følg saker fra Patentstyret

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Patentstyret på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Patentstyret

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom