Komplette fiskemenyer slår an – kan snu nedgang i fiskekonsum
- Vi må gjøre det enklere å velge fisk til middag i en travel hverdag. Det innebærer at vi må tilby raske middagsretter inkludert tilbehør. Våre nye middagsløsninger har så langt vært en suksess. Jeg håper vi bidrar til økt fiskekonsum for folkehelsas skyld, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
I oktober lanserte MENY «Middag på under 20 minutter». Hver uke presenteres to retter (fisk/kjøtt) som tilberedes hjemme basert på ferdig tilbehør. Fisk og tilbehør – ulike varianter av poteter, sauser og grønnsaker - ligger i samme hylle i butikken. Eksempler på retter er: fiskekaker med ovnsbakte poteter, råkost og hvit saus og stekt laksefilet med potetmos, brokkoli/blomkål og rød saus.
Svak økning i 2017
Tallene for de første månedene viser at det faktisk kan nytte å påvirke nordmenns middagsvaner. Fiskeproduktet, som har inngått i ukens middag hos MENY, har i snitt solgt ti ganger mer enn den gjør i en normal uke.
- De som velger fiskeproduktet i ukens middag, velger oftere hele menyen med tilbehør enn de som velger kjøttproduktet. Forbrukerne trenger tips og guiding på gode og raske fiskemiddager. Vi må tilrettelegge og inspirere, sier Kjuus.
Han håper satsingen på komplette fiskeretter, bemannet ferskvaredisker og gode tilbud skal få ytterligere fart på fiskesalget etter en omsetningsøkning på 3,7 prosent i 2017. Volummessig er det nullvekst i 2017 i MENY inkludert skalldyr og fiskepålegg, men pilene pekte noe oppover de siste månedene.
- Vi skal stimulere til en sunnere livsstil, og har som mål å øke salget av sjømat med tre prosent hvert år frem til 2020. For å få til det, må vi fortsette å ta aktive grep. Grunnet godt utvalg og fokus på produktutvikling er vi i dag den dagligvarekjeden som selger mest fersk fisk, sier Kjuus.
Meny har vært toneangivende i bransjen på fisk: kjeden har bemannet fiskedisk i alle butikker og var blant annet først ute med salmalaks og deretter salmaburger, samt har løftet fokuset på skrei og lutefisk.
Stup i fiskekonsum
I desember kom Helsedirektoratet med nye tall på fiskeinntak. Fra 2015 til 2016 gikk forbruket ned hele 4 prosent, mens det gikk ned 7 prosent fra 2006 til 2016. Utviklingen er stikk i strid med myndighetenes mål om en økning på 20 prosent innen 2021.
- Det er en stor utfordring at vi spise for lite fisk, som inneholder det sunne fettet og andre næringsstoffer som jod, selen og vitamin D. Det å bytte en eller to kjøttmiddager i uken med fisk, vil gi store effekter på helsa, sa divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NTB i desember.
Helsedirektoratet anbefaler tre middager med sjømat/fisk i uka, fordi:
• Fisk er en spesielt god kilde til de marine omega-3-fettsyrene og vitamin D, stoffer med en rekke gode helseeffekter. De kalles essensielle hvilket betyr at kroppen trenger dem, og ikke produserer dem selv.
• Fisk som kilde til omega-3 fettsyrer er viktig for hjerte- og blodomløpet. De bidrar til å holde blodåreveggene glatte og smidige, slik at blodet flyter lettere gjennom blodårene. Derfor kan fisk være viktig for å forebygge hjerteinfarkt.
• Fisk er bra for hjernen fordi spesielt den marine omega-3-fettsyren DHA er nødvendig for en optimal utvikling av hjernen, nervesystemet og synet.
• Fet fisk er bra for skjelettet fordi vitamin D bidrar til å vedlikeholde og styrke det.
• Fet fisk og tran er de viktigste kildene til omega-3 fettsyrene EPA og DHA, og vitamin D i vårt kosthold.
• Fisk er en utmerket proteinkilde, god kilde til vitamin B12, selen og jod (må være saltvannsfisk for å være en kilde til jod). Derfor er mer sjømat også viktig for immunforsvaret og stoffskiftet.
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonsrådgiver
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
MENY lanserer kundeklubb20.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med kundeklubben «MENY Mer» skal kundene pleies mer individuelt. – Vi må gi kundene mer av det de faktisk liker. Basert på tidligere kjøp skal de nå få flere og mere relevante tilbud, samt mer skreddersydd matinspirasjon, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i MENY.
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom