Frende Forsikring

Kjører du med denne sikten? Det er både farlig og straffbart

Del

Kulda er her og i en fersk undersøkelse sier 3 av 10 bilister at de kjører før rutene er fri for is og dugg. - Det er skremmende at så mange kjører uten klar sikt til enhver tid, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

Denne sikten er langt fra god nok når du skal ut på veiene. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen.
Denne sikten er langt fra god nok når du skal ut på veiene. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen.

Tallene kommer fra en ny undersøkelse utført av YouGov på vegne av Frende Forsikring. Bot, fratatt førerkort, anmeldelse og i verste fall tiltale kan bli resultatet hvis du kjører uten fri sikt nå som frosten har meldt sin ankomst. 

- Vegtrafikkloven er helt klar. Føreren skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, sier Roger Ytre Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Det finnes ingen unnskyldninger
- Det er sikkert mange ulike grunner til at folk ikke skraper rutene godt nok. Men det folk virkelig bør være redd for er ulykkene de risikerer å utsette andre for ved å kjøre på denne måten. Det er både farlig, og straffbart, sier UP-sjefen.

Dårlig tid til et morgenmøte, trøtte unger eller regn og kulde er altså ingen unnskyldning. Snø, is, dugg eller annet som hindrer eller reduserer sikten og trafikksikkerheten må bort før du legger ut på veien.

Hva er "godt nok"?
- Hovedregelen er enkel. Så lenge "vindusviskerfeltet" på frontruten, samt sidevinduene foran b-stolpen, altså de fremste sidevinduene, er frie for snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon, sier Runar Karlsen. 

Han forteller at hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette, utstedes forenklet forelegg på 2600 kroner.

Hvis sikten fremover og til sidene er sterkt begrenset blir forholdet anmeldt.

- Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinært forelegg på 6000-8000 kroner. Vi vil presisere at dette er aktuelt selv om ingen konkret faresituasjon har oppstått – i tilfeller utover forenklet forelegg. I tillegg kan du miste lappen i tre måneder eller mer, opplyser sjef i Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

Er luken du titter ut gjennom bak is og snø på frontruten mindre enn et A4-ark, ryker førerkortet på stedet.

I verste fall blir du tiltalt
- Du kan havne i en ulykke og utsette både seg selv og ikke minst barn og voksne for livsfare. Ingenting haster så mye at du ikke kan ta deg tid til å skrape. Det tar tross alt bare noen minutter, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

- Hvis manglende sikt har påvirkning i en ulykke, skal det vurderes å reise tiltale for domstolene, sier Karlsen.

Hva skjer med forsikringen?
- Hvis man ikke tar seg tid til å skrape rutene tilstrekkelig anses det i mange tilfeller som grovt uaktsomt. Da vil et forsikringsselskap normalt redusere erstatningen. I verste tilfelle kan den falle helt bort. Da blir latskapen dyr, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Frost og rim på bilrutene kommer av at vanndampen i luften fryser til iskrystaller. Er det fuktig inneklima i bilen, får du også dugg på innsiden av ruten. 


FAKTA: Dette sier Vegtrafikkloven
"Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende."

TIPS: Slik finner du roen bak rattet en stressende morgen

  • Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noen eller noe rundt bilen?
  • Ikke stress
  • Pust og se deg godt om før du rygger ut
  • Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede
  • Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene
  • Rygg inn på parkeringsplassen på butikken, så har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen
  • Og ikke minst: sørg for tilstrekkelig utsyn til alle sider

(Kilde: Frende Forsikring)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Denne sikten er langt fra god nok når du skal ut på veiene. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen.
Denne sikten er langt fra god nok når du skal ut på veiene. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen.
Last ned bilde
Roger Ytre-Hauge. Foto: Frende Forsikring.
Roger Ytre-Hauge. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde
UP-sjef Runar Karlsen. Foto: UP.
UP-sjef Runar Karlsen. Foto: UP.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Helnorske Frende Forsikring eies av 15 lokale sparebanker. Gjennom eierbankene og egne salgssentre er Frende representert med over 1000 lokale rådgivere fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Vi har nær 260 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring, livsforsikring og pensjon. 

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom