Opplysningskontoret for frukt og grønt

Julens klassiske tilbehør lager du selv

Del
Julen er en høytid for tradisjoner, og tradisjoner skal vi ta vare på. Lukter, smaker og musikk er noe av det som lettest bringer frem minner, og i julen henter vi frem mange av de beste minnene fra barndommen. Surkål og kålrotstappe er de mest brukte tilbehørene til julemiddagen.
Julens klassiske tilbehør blir aller best om du lager det selv.
Julens klassiske tilbehør blir aller best om du lager det selv.

- Halvparten av Norges befolkning spiser svineribbe på julaften og fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler, men over halvparten av befolkningen vet ikke hvordan de kan lage surkål selv. Det er slett ikke så vanskelig, og hjemmelaget på julaften smaker ekstra godt, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Til ribbemiddagen er surkål med eple en klassiker. Til pinnekjøttet hører en deilig kålrotstappe. Kålroten har blitt mye søtere og snillere i smaken de siste årene, men mange liker allikevel å ha et par poteter og en gulrot i stappen. Det gir både sødme, fin konsistens og farge.

Noen få spiser vilt eller kalkun til julemiddag. Da er rosenkål eller den vakre rosettkålen et godt valg. Til lutefisk og fersk torsk gir ertepure fin smak og farge, gjerne sammen med lettkokte gulrøtter.

På julebordet er det godt med noen kalde varianter. En favoritt er rødkålsalat med eple og appelsin. Rødkålen er vakker i fargen og smaker godt både som tradisjonell kokt rødkål og i salater. Og sist men ikke minst er den klassiske waldorfsalaten deilig på julebordet.

Prøv gjerne ut godsakene også i adventstiden, og se flere gode tips på frukt.no.

Surkål til 4

Se hvordan du lager surkål trinn for trinn

750 g hodekål

2 epler

1 ts salt

2 ts karve

2 ½ dl vann eller kraft

2 ts 7% eddik eller eplesidereddik

2 ts sukker

Del kålen i to og fjern eventuelle stygge blader og den grove stilken.

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med eplebåter, salt og karve i en kjele.

Tilsett vann eller kraft, kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør av og til.

Smak til med eddik og sukker.

Dersom du lager surkål av rødkål, så ha eddik med i kokevannet – da beholder kålen den vakre fargen.

Kålrotstappe til 4

1 ½ kg kålrot

1 gulrot

2 poteter

2 dl fløte

2 ss smør

¼ ts muskat

Salt og pepper

Vask og skrell grønnsakene og skjer dem i biter

Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann – hell av kokevannet, men ta vare på det.

Mos de kokte grønnsakene, ha i romtemperert smør,fløte og litt av kraften.

Smak til med salt, pepper og muskat.

Se flere gode tips og ideer på www.frukt.no.

Rødkål

Rødkålsalat med eple og appelsin

Waldorfsalat

Rosettkål

Ertepuré

Nøkkelord

Kontakter

Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver

Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.

Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.no

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Julens klassiske tilbehør blir aller best om du lager det selv.
Julens klassiske tilbehør blir aller best om du lager det selv.
Last ned bilde
Surkål er det naturlige tilbehøret til svineribben, og hjemmelaget blir best.
Surkål er det naturlige tilbehøret til svineribben, og hjemmelaget blir best.
Last ned bilde
Rødkålsalat med rosiner og epler - et friskt alternativ til julematen.
Rødkålsalat med rosiner og epler - et friskt alternativ til julematen.
Last ned bilde
Julen fortjener det beste tilbehøret; hjemmelaget rødkål.
Julen fortjener det beste tilbehøret; hjemmelaget rødkål.
Last ned bilde
Hjemmelaget kålrotstappe; pinnekjøttets beste følge.
Hjemmelaget kålrotstappe; pinnekjøttets beste følge.
Last ned bilde
Hjemmelaget waldorfsalat smaker ekstra godt til kalkunen.
Hjemmelaget waldorfsalat smaker ekstra godt til kalkunen.
Last ned bilde
Ertepuré eller ertestuing er et must til julens fiskemiddager.
Ertepuré eller ertestuing er et must til julens fiskemiddager.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye