Jubel i Berlin for lokalmat fra fjell, fjord og vidde
- Reinsdyrkjøtt fra Røros, elgkjøtt fra Østerdalen, smør fra melkekyr som beiter på setra og lam fra Lyngsalpene. Rett og slett noe av det beste Norge har å by på av råvarer. Og for noen matprodukter disse fire lokalmatprodusentene lager, sier en entusiastisk direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.
- Aboslutt noe å vise fram på en av verdens største mat- og reislivsmesser i Berlin. For dette er mat vi kan være stolt av som matnasjon, sier Sundqvist.
Under åpningen av Norges stand på Grune Woche, delte statsråd Bollestad ut heder og ære. Fire stolte lokalmatprodusenter fikk bevisene på at deres produkter er i særklasse. Lyngen lam og Norsk setersmør har fått godkjent hver sin Beskyttet betegnelse. Gransjøberget Viltkjøkken og Rørosrein tildeles Spesialitet-merker. Merkene viser at produktene er kommet gjennom det trange nåløyet til fagjuryen.
Beskyttet tradisjonelt særpreg til Setersmør
- En skatt er noe som er verdifullt – en nasjonal matskatt er mat som er verdifull for hele nasjonen. Setersmøret har en mange hundre – kanskje flere tusen år gammel tradisjon. I tillegg til unik smak, farge og kvalitet inneholder setersmøret historien om samspillet mellom menneske, dyr og natur. I setersmør skal kuene høste minst 70% av tørrstoffet fra utmark. Hvis noe skal kunne kalles bærekraftig så er det den urgamle høstingskulturen. Og hvis noe fortjener status som nasjonal matskatt så må det være setersmøret, sier Siv Beate Eggen fra Norsk Seterkultur.
Setersmøret er nå en av de nasjonale matskatten, og er dermed beskyttet i lovs form. Lovteksten kan lese her.
Beskyttet geografisk betegnelse til Lyngen lam
- Dette var stor stas, sa Runo Berglund fra Lyngenlam SA, da han mottok diplomer og plakett som bevis for at Lyngenlam nå er en del av Norges nasjonale matskatter.
- Vi har et sterkt ønske om å gjøre Lyngenlam sporbart og tilgjengelig til forbruker. Det ligger mye arbeid bak konseptet Lyngenlam. Mange år med markedsføring og arbeid med dokumentasjon av konseptet. Derfor er det viktig for oss produsenter å få merkevarebeskyttelse en Beskyttet geografisk betegnelse gir. Nå unngår vi at andre plagierer merkevaren, sier Berglund.
Spesialitet til fire produkter fra Røros rein
- Å få Spesialitet, henger høyt. Vi vet det er vanskelig å få dette, og det er en utmerkelse som sier noe om å produsere kvalitetsprodukter. Det er veldig få produkter av rein og produsenter med reinsdyrkjøtt som har fått tildelt denne utmerkelsen, derfor er vi er svært stolte av å nå være blant de fremste lokalmatprodusenter i Norge, sier Eva Nordfjell, daglig ledere i Rørosrein.
Rørosrein fikk Spesialitet for fire ulike produkter av reinsdyr; Flatbiff av reinsdyrkalv, Pinnekjøtt av reinsdyr, Rørosviddas perle (Mørbrad av rein) og Bare Rein (Spekepølse av rein)
Spesialitet til Elgsylte fra Gransjøberget
- Vi bærer tradisjonen videre fra distriktet vårt (Østerdalen) der vi ofte hører fra de eldre at "mor brukte også elg i sylta!". Gamle resepter og produksjonsteknikker er justert med en ny vri, tradisjonelt mathåndverk er tilpasset en moderne produksjon. Spesialitetsmerket skal vi bruke aktivt frem mot neste års julesalg, sier Marianne Wimmer, daglig leder i Gransjøberget Viltkjøkken.
De to merkeordningene Spesialitet og Beskyttet betegnelse adminstreres av Stiftelsen Matmerk. De er ulike i innhold, søknadsprosess og tildelingskriterier:
Spesialitet: Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til lokalmat i særklasse. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Ordningen forvaltes av Stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkterne skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer og gjerne basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Harald Osa.
Beskyttede Betegnelser: Nasjonal matskatt
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Beskyttede betegnelser reguleres av egen nasjonal forskrift og det er Mattilsynet som foretar den endelige godkjenningen. Beskyttede betegnelser tilsvarer EUs PGI-ordning.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom