Ja, vi spiser det gule på skolebrødet til slutt
Den siste fredagen før skoleferien feires skolebrødets dag over hele landet. Bakverket er det mest populære norske bakerier har å by på – med et salg på over 8000 tonn i året.
Og hvordan vi spiser dem? Jo, vi spiser det gule til slutt. I hvertfall om vi skal tro den uhøytidelige undersøkelsen Opplysningskontoret for brød og korn i fjor gjennomførte på sin Facebook-side. Av de over 2500 som avla sin stemme, var det 90% som innrømte at de sparer eggekremen i midten til slutt.
- Overraskende nok var det også noen som kommenterte at de ikke spiser det gule på skolebrødet i det hele tatt, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Folkefavoritt
Skolebrød dukket trolig opp på 1950-tallet i Norge, og har med tiden blitt en av folkets favoritter. Skolebrød er en av de mest spiste hvetebollene, kanskje spesielt populær hos skoleelever. Også i utlandet faller skolebrødet i smak. Både i Disneyland og på et bakeri i New York kan man få kjøpt norske skoleboller.
Det er Opplysningskontoret for brød og korn som har etablert Skolebrødets dag den siste fredagen før sommerferien. I år markeres dagen fredag 21. juni.
Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Vadsø i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket.
– Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø.
Dette er et skolebrød
Det finnes noen regler for hva et skolebrød er; søte hveteboller med eggekrem med eller uten vaniljesmak toppet med melisglasur og kokos. Men det finnes også flere lokale varianter, gjerne med egne navn.
Skolebrødet finnes også under navnene skolebolle, purke, 12-øres, ola-bolle, pai eller skillings.
- De som ønsker å bake selv kan finne oppskrifter på både klassiske, sunne, veganske, glutenfrie og fargerike skolebrød på brodogkorn.no, forteller Torunn Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom