Den norske kirke

Ivar Braut slutter som biskop i Stavanger

Del

Biskopen i Stavanger bispedømme, Ivar Braut, har besluttet å gå av som biskop. Årsaken er helseproblemer det siste året.

Av helsemessige årsaker går Ivar Braut av som biskop i Stavanger bispedømme.
Av helsemessige årsaker går Ivar Braut av som biskop i Stavanger bispedømme.

Ivar Braut ble vigslet til biskop 19. mars 2017, men ble etter et halvt år sykmeldt. Han vil senere i høst gå over i vanlig prestetjeneste. 

- Jeg ville gjerne ha fortsatt som biskop i Stavanger bispedømme. Jeg ble tatt så godt imot og mange har fulgt meg tett gjennom en svært spesiell tid. Stavanger er et bispedømme med mye hjertevarme og mange som ber. Jeg har møtt mange svært engasjerte frivillige og lønnede medarbeidere. Møter med politikere og andre ledere i Rogaland har også vært inspirerende, sier Ivar Braut. 

Han har i lang tid slitt med en alvorlig øyesykdom og måtte etter langvarig behandling fjerne det ene øyet.

-  Bispetjenesten er svært arbeidskrevende. Derfor ønsker jeg et alternativ der jeg kan gå tilbake til vanlig prestetjeneste, sier biskop Ivar Braut. I oktober regner han med å være i gang i prestetjeneste i Bjørgvin bispedømme, der han bor.

Det vil bli holdt avskjedsgudstjeneste for biskop Ivar Braut i Stavanger domkirke onsdag 3. oktober.

- Vi i Stavanger bispedømmeråd har hatt store forventninger og gledet oss til arbeide sammen med Ivar Braut som biskop. Det er leit at helsen ikke har tillatt ham å ta helt fatt på bispegjerningen. Jeg har respekt for biskopens avgjørelse om å gå av, og ønsker ham alt godt i fremtidig prestetjeneste, sier lederen i Stavanger bispedømmeråd, Marie Klakegg Grastveit.

- Det er trist, men forståelig, at biskop Ivar nå velger å avslutte bispetjenesten. Han har mange gode kvaliteter som vi skulle ønske at han kunne bruke videre i tjeneste i vårt bispedømme. At han ønsker å fortsette sin prestetjeneste sier mye om fortsatt pågangsmot hos en mann som har hatt to veldig annerledes år, sier stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes i Stavanger bispedømme.

Preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien kommenterer dette slik:

- Biskop Ivar Braut har vært svært motivert for å fortsette som biskop og har nå tatt en vanskelig avgjørelse. Jeg har stor respekt og forståelse for valget hans og jeg vet at han fortsatt vil gjøre en verdifull tjeneste i kirken.

Stavanger bispedømmeråd vil i løpet av kort tid starte prosessen med å finne ny biskop. Planen er at ny biskop tilsettes på Kirkerådets møte i januar 2019.

Før Ivar Braut ble tilsatt som biskop var han sokneprest i Birkeland menighet i Fana prosti i Bjørgvin bispedømme. Han har tidligere blant annet vært prest i Søndre Skøyen i Oslo, kapellan i Fossum på Stovner i Oslo, lærer i teologiske fag på Bibelskolen i Grimstad for Indremisjonsselskapet, kapellan i Ilen menighet i Trondheim, sokneprest på Stord og prost i Sunnhordland. Braut har vært medlem av Bjørgvin bispedømmeråd og av Kirkerådet.

Bilder

Av helsemessige årsaker går Ivar Braut av som biskop i Stavanger bispedømme.
Av helsemessige årsaker går Ivar Braut av som biskop i Stavanger bispedømme.
Last ned bilde

Lenker

Om Den norske kirke

Den norske kirke
Kirkens hus - Rådhusgata 1-3
0151 Oslo

23 08 12 00https://kirken.no

Følg saker fra Den norske kirke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den norske kirke

Priv. til red.: Pressekonferanse 25. januar med nytilsatt biskop i Stavanger bispedømme23.1.2019 11:09:43 CETPresseinvitasjon

På møtet i Kirkerådet blir det torsdag kveld, 24. januar, tilsatt ny biskop i Stavanger bispedømme. Den nye biskopen møter pressen i Stavanger domkirke, Haakon VIIs gate 2 i Stavanger fredag 25. januar kl. 10.00. Se overføring via Facebook På pressekonferansen deltar disse sammen med den nytilsatte biskopen: Leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum. Leder i Stavanger bispedømmeråd, Marie Klakegg Grastveit. Preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.