Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Isforhold i andre vinterferieuke

Del

Isen har styrket seg noe i den andre vinterferieuka, men det er fortsatt grunn til å være oppmerksom på områder med tynn is. Det er også meldt mildere vær til uka og langs kysten er allerede svekkelsen av isen godt i gang.

Langs hele kysten fra Østfold til Nordland førte ekstremværet Tor ved månedsskiftet til at isen ble svekket. Sist uke var kald og isen styrket seg igjen. Vannføringen er redusert og elveosene har frosset til igjen med tynn is. Vær obs når slike områder dekkes med snø.

I Finnmark og Troms, og generelt i fjellet og er det i nå farbar is på innsjøer der vann ikke strømmer under isen eller reguleringer gir varmere vann. På Østlandet er det skøyteforhold på mange lavtliggende vann, men husk sikkerhetsutstyr og flere i følge! Mer detaljer om isforhold i Norge finnes på www.varsom.no/isvarsel

-Selv når isen er tykk finnes det steder på de fleste vann hvor isen er farlig tynn. Lær deg å se etter steder hvor vann kan strømme under isen og smelte nedenifra. Innløp, utløp, grunner, odder og trange sund er de farligste stedene.sier Ånund Kvambekk, isvarsler i NVE. –Store elver gir større områder med tynn is enn små bekker, påpeker han.

Det blir mildere

Temperaturene blir litt høyere i uken som kommer i hele landet, og det ventes svekking av isen i lavlandet nær kysten fra Agder til Møre- og Romsdal. I Trøndelag og Nordland ventes svekkingen bare ytterst på kysten. På Vestlandet er svekkingen allerede godt i gang. Ellers ventes ikke isforholdene å endre seg så mye.

 Ferdselsråd

Gode generelle ferdselsråd når man beveger seg ut på islagte vann er å ikke gå alene og ta med utstyr som øks eller isstav til å måle istykkelsen. Ispigger og kasteline/tau er enkelt og billig utstyr for å kunne redde hverandre. Du bør du også ha med tørt skift i en vanntett pose slik at du kan skifte til tørre klær om du skulle være uheldig å falle gjennom isen.

Planlegg turen med Iskart og del informasjon med regObs

RegObs er en app NVE har utviklet for å samle inn informasjon om snø og isforhold i Norge. I regObs kan alle lett ta et bilde og skrive inn informasjon om forholdene på vann nær seg. -Denne informasjonen kan isvarslingen bruke til å lage bedre varsler, og den kan brukes av andre som skal planlegge tur, sier Kvambekk.

Iskart finner du på www.varsom.no eller på www.Iskart.no Kartet viser alle isobservasjoner som er gjort i regObs, samt gjeldende varsel. Det er også avmerket hvor det er spesielt farlige områder på innsjøer som følge av kraftproduksjon.

Kontaktpersoner:

Ånund Kvambekk      996 09 036
Kjetil Melvold            905 59 474

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom