Invitasjon til seminar om verdivalg i lakseoppdrett under Forskningsdagene 2017
Vi ønsker å sette fokus på ulike perspektiver verdien og verdiutfordringene lakseoppdrett har for oss – etisk, økonomisk, sosialt, miljømessig.
Verdens matbehov øker, og veksten må komme i havet. I Norge har vi gunstige forhold for oppdrett av fisk, og laks er blant våre viktigste eksportvarer. Oppdrett skaper arbeidsplasser og oppdrag til mange leverandører i hele landet. Men bekymringene om miljøeffekter, dyrevelferd og inngrep i naturen gir næringen motstand.
Kommunene avgjør om og hvor oppdrett skal kunne foregå, og de har ulike interessenter å ta hensyn til. Vi tar opp noen av disse verdivalgene, og ser også på muligheter for mer verdiskaping ved å bruke nye metoder.
På seminaret, som ledes av seniorforsker Kine Mari Karlsen i Nofima, får du fem korte foredrag med våre forskere:
• Audun Iversen: «Når verdier står mot hverandre»
• Bjørn-Tore Rotabakk: «Kunnskap gir lakseløft»
• Karsten Heia: «Lyset som kan øke verdien»
• Rasmus Karstad: «Ikke sløs!»
• Gøril Voldnes: «Ja til sushi, nei til oppdrett?»
Etter foredragene åpner vi for spørsmål og diskusjon.
Velkommen!
Nøkkelord
Kontakter
Kine Mari KarlsenSeniorforsker
Tel:+47 472 60 878kine.karlsen@nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
Oppdrett for å redde havbunnen10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrett av kråkeboller kan redde tareskogen, samtidig som det kan skape produkter av høy verdi i Norge.
Hvordan maten behandles påvirker holdbarhetsdatoen9.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Lettbedervet mat er merket med siste forbruksdato, og holdbarheten kan bli kortere hvis maten ikke blir produsent og oppbevart korrekt. Nå skal forskere utvikle dynamisk holdbarhetsmerking som tar hensyn til alt som kan påvirke. Du kan dermed være helt trygg på at holdbarhetsdatoen er korrekt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom