Plan International Norge

India forbyr mannens rett til «umiddelbar skilsmisse»

Del

Til nå har muslimske menn i India kunnet skille seg bare ved å si ordet skilsmisse tre ganger. Nå blir praksisen forbudt. – En seier at menn mister makt over kvinner, mener Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.

Illustrasjonsfoto: Plan International / Ruhani Kaur
Illustrasjonsfoto: Plan International / Ruhani Kaur

Tirsdag 22. august bestemte Indias høyesterett at den muslimske praksisen «triple talaq» er i strid med grunnloven. «Talaq» betyr skilsmisse på arabisk, og ved å si ordet tre ganger kunne menn skille seg fra sin ektefelle.

Den «umiddelbare skilsmissen» gjorde at kvinner, særlig fra fattige samfunn, brått kunne bli stående igjen uten mulighet til å selv klare seg. Selv om barneekteskap er forbudt i India, er det svært vanlig mange steder i landet, noe som gjorde at også unge jenter led under praksisen.

Daglig leder i Plan International India, Bhagyashri Dengle, mener det nye forbudet er en god nyhet for kvinner og jenter i India.

– Praksisen var kun til fordel for mannens begjær, og viste lite hensyn til kvinners og jenters behov og rettigheter. «Triple talaq» er et førsteklasses eksempel på hvor ulikt maktforholdet er mellom kjønnene, sier Dengle.

Indias statsminister Narendra Modi kalte forbudet historisk på Twitter.

– Dette gir likestilling til muslimske kvinner, og det er et viktig mål for å myndiggjøre kvinner, fortsatte han.

Generalsekretær i Plan International Norge, Kjell Erik Øie, mener avgjørelsen er et skritt på veien mot et mer likestilt samfunn.

– Alt som gjør at menn mister makt over kvinners liv, er en seier. Likestilling er en menneskerett, og slike forbud er viktig for at kvinner kan ta mer kontroll over egen skjebne, sier han.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Illustrasjonsfoto: Plan International / Ruhani Kaur
Illustrasjonsfoto: Plan International / Ruhani Kaur
Last ned bilde

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en internasjonal humanitær organisasjon som driver utviklingsarbeid for og med barn i 50 land. Plans programarbeid har som mål å gi barn i fattige land skole- og helsetilbud og trygge oppvekstvilkår i tråd med rettighetene som er nedfelt i FNs barnekonvensjon.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom