Mattilsynet

Ikke spis rå østers fra Oslofjorden, kysten av Telemark og Sørlandet

Del

Mattilsynet advarer mot å spise rå østers fanget i Oslofjorden, kysten av Telemark og Sørlandet. Grunnen er vibrio-bakterier, som kan komme inn i østers og andre skjell. Faren forsvinner ved varmebehandling, og når vanntemperaturen synker under 20 grader i et par dager.

Faksimile av ECDCs nettside med oversikt over risiko for forekomst av vibriobakterier. Gul farge: lav risiko, oransje: medium risiko.
Faksimile av ECDCs nettside med oversikt over risiko for forekomst av vibriobakterier. Gul farge: lav risiko, oransje: medium risiko.

Flere har blitt syke av sårinfeksjoner etter bading i Oslofjorden den siste tiden. Arter av vibrio-bakterier som gir sykdom hos mennesker er uvanlige langs norskekysten, fordi vannet her vanligvis er for kaldt. I den siste tiden har det vært usedvanlig varmt, og Folkehelseinstituttet har informert om flere tilfeller av sårinfeksjoner med Vibrio vulnificus fra badende i Oslofjorden. Med Oslofjorden menes i denne sammenheng kystlinjen til fylkene Oslo, Østfold, Akershus, Buskerud, og Vestfold.

Må varmebehandles
Mennesker med svekket immunforsvar er ekstra utsatt for sykdom. Til nå er det ikke registrert at noen har blitt syke av å spise rå skjell i de aktuelle kystområdene.
Mattilsynet velger allikevel å advare med bakgrunn i føre-var-prinsippet. Denne advarselen gjelder inntil vanntemperaturen er under 20 grader i et par dager. Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet i forbindelse med situasjonen som har oppstått.

-Skjell filtrerer store mengder sjøvann, og kan samle opp større mengder bakterier. Vibrio-bakterier blir drept ved koking eller tilsvarende varmebehandling. Derfor er det viktig å varmebehandle østers og andre skjell fra Oslofjorden, Telemarkskysten og Sørlandskysten før de spises. Ha god hygiene på kjøkkenet for å hindre kryssforurensing, og sørg for å frakte og oppbevare maten kjølig, sier seniorrådgiver Margrethe Hovda Røed i Mattilsynet.

Overvåking av indikatorer for smitterisiko
Det europeiske smittevernsenteret ECDC overvåker hver sommer indikatorer som kan påvirke vekst av vibrio-bakterier i kystområder i Nord-Europa. Data per 30.7.2018 viser at det er moderat til høy risiko for tilstedeværelse av vibriobakterier i blant annet i indre og ytre Oslofjord.

Kontakter

Bilder

Faksimile av ECDCs nettside med oversikt over risiko for forekomst av vibriobakterier. Gul farge: lav risiko, oransje: medium risiko.
Faksimile av ECDCs nettside med oversikt over risiko for forekomst av vibriobakterier. Gul farge: lav risiko, oransje: medium risiko.
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

Flere beslag av det dødelige stoffet DNP under stor internasjonal aksjon21.6.2019 13:35:16 CESTPressemelding

I den internasjonalt ledede kontrollaksjonen OPSON VIII, ble totalt 16 000 tonn og 33 millioner liter med mat- og drikkevarer beslaglagt. Det ble beslaglagt produkter som ble utgitt for å være økologiske produkter, kaffebønner av lavere kvalitet ble forsøkt omsatt som bønner av høyere kvalitet, og flere kilo pulver og kapsler med det livsfarlige produktet DNP (2,4-dinitrofenol).

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom