IKEA

IKEA Norge kuttet matsvinnet med 37 % på seks måneder

Del

Siden oktober 2017 er 40 000 porsjoner spart fra serveringen ved de norske IKEA-varehusene.

For et år siden lanserte IKEA et tiltaksprogram mot matsvinn hvor målet var en halvering av matsvinnet innen august 2020 – ti år tidligere enn ambisjonen til FN og norsk matbransje. I oktober 2017 startet de to første av varehusene i Norge med programmet, resten fulgte i februar i år.

Ved utgangen av mai i år var de første norske resultatene klare. De viser en reduksjon på 37 % fra IKEA-restauranten, bistroen, butikken og medarbeiderrestauranten. Dette gjør Norge til best i klassen av IKEA-landene.

 - God ressursbruk er en av kjerneverdiene på IKEA, og vi mener at mat er for dyrebar til å kastes. Det er oppløftende å se hvor langt vi har kommet på så kort tid, sier IKEA Food-sjef for Norge Tor Morten Myrseth.

Motiverte medarbeidere 
IKEA Norge har gått systematisk til verks for å kartlegge årsakene til matsvinn. Motiverte medarbeidere som tar ansvar for og ser sitt bidrag i kampen om matsvinn har vært avgjørende. Videre har man jobbet med nøye planlagt produksjon mot salg, riktig porsjonering, tallerkenretter i stedet for buffeter og ikke minst servere mat kundene vil ha. Det nye systemet viser hver dag hva som eventuelt ble kastet dagen før og når og utgjør et godt verktøy for å gjøre de rette tiltakene på daglig basis.

 - Engasjerte medarbeidere og målrettet arbeid har gitt fantastiske resultater. Vi ligger foreløpig godt foran skjema, så nå er det bare å holde trykket oppe for å sikre at vi når målet om å halvere matsvinnet innen august 2020, sier Myrseth.

Stort nedslagsfelt
IKEA serverer mat i nesten 400 varehus i 48 markeder. Nesten én milliard mennesker besøker IKEA hvert år – og 660 millioner av dem kjøper noe å spise eller drikke mens de er der. I Norge serverer vi årlig ca. 5 millioner kunder.

 - Det at vi har et så stort nedslagsfelt, gir oss både ansvar for og mulighet til å skape en bedre hverdag for de mange menneskene, sier Myrseth.

Én måte å gjøre det på, er å jobbe for å ha en positiv påvirkning på mennesker og miljø. Det er en av grunnene til at IKEA har startet tiltaksprogrammet mot matsvinn.

Arbeidet fremover
I tillegg til å jobbe videre med egne systemer, vil IKEA fremover se på hvordan man kan hjelpe kundene å kaste mindre mat i restaurantene. Selskapet er også i kontakt med matleverandørene i Norge for å finne måter å utnytte en større del av råvarene på og dermed bidra til å kutte matsvinn også her.

Reduksjon av matsvinn er identifisert som et viktig tiltak under FNs bærekraftmål og FN har satt som ambisjon å halvere matsvinnet innen 2030. I fjor sommer signerte Regjeringen og en rekke representanter fra den norske matbransjen en avtale med samme målsetning. IKEA er nå godt i rute for å nå dette målet allerede i 2020 og globale tall viser at mer enn 1,4 millioner måltider er spart siden prosjektet startet.

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt

Pressevakten er tilgjengelig for alle medier. For kundehenvendelser, ta kontakt med IKEA kundeservice på telefon 02340.

994 84 950pressesenter@ikea.com

Bilder

Lenker

Om IKEA

IKEA
IKEA
Postboks 54
1375 BILLINGSTAD

915 02 340http://www.ikea.no

IKEAs forretningsidé er å tilby et stort utvalg form- og funksjonsriktige hjeminnredningsartikler til så lave priser at så mange som mulig får råd til å kjøpe dem. Det er i dag 419 IKEA-varehus i 50 land i verden. 365 av disse, inklusive alle norske varehus, er en del av INGKA-gruppen, resten av andre franchisetakere. Sist år hadde disse varehusene 783 millioner besøk, mens nettsidene ble besøkt 2,1 milliarder ganger.

I Norge har IKEA syv varehus; ett i Oslo, ett i Asker, ett i Bergen, ett i Stavanger, ett i Trondheim, ett i Lillesand og ett på Ringsaker. Totalt jobber det litt over 3000 medarbeidere i IKEA Norge.

Følg saker fra IKEA

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra IKEA på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra IKEA

IKEA tilbakekaller SÖTSAK SKUMTOPP, skumboller med sjokolade, 180 g, grunnet uklar innholdsfortegnelse av allergenet melk i listen over ingredienser12.3.2019 11:59:18 CETPressemelding

IKEA tilbakekaller SÖTSAK SKUMTOPP, skumboller med sjokolade, 180 g, grunnet uklar innholdsfortegnelse av allergenet melk i listen over ingredienser. Matsikkerhet har topp prioritet hos IKEA og vi ønsker å gjøre kundene våre oppmerksomme på at SÖTSAK SKUMTOPP med best før-dato mellom 2019-03-12 og 2019-04-18 er berørt av denne tilbakekallingen. Kunder som er allergiske eller intolerante mot melk eller melkeprodukter, er rådet til å levere tilbake SÖTSAK SKUMTOPP på sitt lokale IKEA-varehus, hvor de vil få refundert hele beløpet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom