UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

IDA-genet er tilstede i alle blomsterplanter

Del

En viktig del av matproduksjonen handler om at frukt og bær modnes og faller av til rett tid. IDA-genet er helt essensielt i denne prosessen.

Store deler av verdens matproduksjon kommer fra ulike plantearter, men tidlig absisjon kan føre til redusert avkastning. Absisjon vil si at organer faller av planten. For tidlig absisjon av blomster og kronblad/blosterorganer reduserer salgsverdien av prydplanter, mens tidlig absisjon av frø og frukt fører til reduserte avlinger av viktige matplanter. Kunnskap om absisjon av planteorganer vil derfor kunne bidra til utvikling av et mer bærekraftig jordbruk og større utnyttelse av landareal.


Planter innehar mekanismer som får organer som blader, blomster, frø og frukt til å løsne og falle av fra planten, og dette skjer når deres oppgaver er utført. Blomster faller av etter befruktning og frukt og frø løsner fra morplanten når de er modne. Disse mekanismene involverer en celleseparasjonsprosess, hvor celleveggen mellom cellene som skal løsne fra hverandre brytes ned. I modellplanten vårskrinneblom er det identifisert et lite protein, kalt IDA, som er nødvendig for at blomst og begerblad skal falle av. Dette proteinet skilles ut fra cellene i området hvor separasjonen skal skje, og binder til reseptorer på celleoverflaten. I dette arbeidet har vi undersøkt om funksjonen av IDA er bevart også i andre plantearter samt om IDA er involvert i andre celleseparasjonsprosesser som absisjon av frø, og utviklingen av siderøtter. Vi har vist at IDA-genet er tilstede i alle blomsterplanter, og er aktivt under celleseparasjon i både enfrø- og tofrøbladede planter. Videre har vi studert funksjonen av IDA i kålslekta, som inneholder mange viktige nytteplanter blant annet kålrot, blomkål, brokkoli, rosenkål og hodekål. Kunnskapen om funksjonen av IDA både i vårskrinneblom og andre plantearter kan benyttes til videre studier av viktige planter i matproduksjon.

Nøkkelord

Kontakter

Ida Myhrer Stø
Stipendiat ved Institutt for biovitenskap
Universitetet i Oslo
tlf: 45037612
mail: i.m.sto@ibv.uio.no

Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Sem Sælands vei 24
0371 Oslo

22 85 56 00http://www.mn.uio.no/

Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.

Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.

Følg saker fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom