I dag gikk startskuddet for Norgesmesterskapet 5 om dagen – sunn fastfood 2017
CirkleK på Økern i Oslo var de første som meldte seg på og dermed gikk startskuddet for Norgesmesterskapet 5 om dagen – sunn fastfood 2017, der. Ernæringsfaglig rådgiver i OFG, Cathrine Øverås Frisvold, klippet snora og det var stor applaus fra de frammøtte!
- Folk er mye på farten, spesielt i sommerperioden, og de må ha mat. De veifarende vil i sommer bli møtt med sunne alternativ når de stopper for en rast ved en kiosk eller bensinstasjon som deltar i konkurransen. Det er bare å se etter merket på døra og mer informasjon inne i lokalet. Hva de tilbyr blir da opp til det enkelt utsalgssted og deres kreativitet. Her er det bare å glede seg til at det blir lettere å velge sunt, sier hun.
«Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag» lyder kostholdsråd fra Helsedirektoratet. Det er velkjent råd.
– Det trenger ikke være vanskelig. Det handler om å fargelegge maten med frukt, bær og grønnsaker, sier prosjektleder Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt og inviterer alle som serverer raske måltidsløsninger til folk på farten til å delta i sommerens NM.
Det er en kjensgjerning at de raske måltidene, de vi spiser på farten, når vi er underveis – i bilen til og fra, ofte er de som støtter minst opp under kostrådene. Det er her vi griper til en pølse med brød og en hvetebolle. Og det er selvsagt lov.
Samtidig så er det en megatrend i samfunn at vi ønsker å spise sunt. Vi vet også at mange oppfatter «fastfood» eller «veimat» som noe negativt. Det behøver det ikke å være. Mange utsalgssteder satser på flere, gode alternativ.
- Folks preferanser til hurtigmaten endres, bekrefter Kjetil Foyn, markedsdirektør i Circle K. Hos oss vil vi tilby mat med kvalitet. God, ærlig, sunn og fersk mat, og vi ønsker å gi kundene frihet til å velge.
Dagligvarehandelen kniver om å ha det beste frukt- og grønt tilbudet fordi de vet at dette er et valgkriterie for mange kunder. Slik er det også i ferd med å bli i convenience-markedet.
Grønnsaker i alle regnbuens farger bidrar til å gjøre selv den enkleste rett mer innbydende, i tillegg til at det gjør godt for kroppen. Når måltidet balanseres med en tredjedel kjøtt eller fisk, en tredjedel brød, potet eller pasta og en tredjedel grønnsaker, bær eller frukt blir vi mette og glade. Pr. i dag spiser mindre enn 15 prosent av befolkningen den anbefalte mengden med grønnsaker hver dag.
Frukt og grønt er en naturlig del av alle dagens måltider, og kan lett inkluderes i måltidsløsningene som tas med i hånden. Her er det bare fantasien som setter grenser.
Målet med konkurransen er sette søkelyset på veimaten og oppfordre kioskeier og bensinstasjoner til å hjelpe kundene sine til å ta gode valg.
- Vi skal kose oss underveis, og ved å velge bær fremfor kjeks eller sjokolade kan vi unne oss masse kos med verdens beste magefølelse, avslutter Cathrine Frisvold.
Nøkkelord
Kontakter
Ernæringsfaglig rådgiver Cathrine Øverås Frisvold, tlf. 938 04 751, e-post: cathrine.overas.frisvold@frukt.no.
Prosjektleder Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no.
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom