Frende Forsikring

I dag er sommerens største skadedag på reise

Del

Det er høysesong for reiseskader blant ferierende nordmenn og i dag kan det være lurt å være ekstra på vakt. I fjor var nemlig ingen dag mer skadeutsatt enn 24. juli.

Sykdom på reise og skader på reisegods er, sammen med forsinkelser, de største skadeårsakene i fellesferien. Foto: Paolo Ghedini/Frende
Sykdom på reise og skader på reisegods er, sammen med forsinkelser, de største skadeårsakene i fellesferien. Foto: Paolo Ghedini/Frende

Det viser tall fra Frende Forsikring.

- Flere år på rad har 15. juli skilt seg stort ut, men i fjor var det den 24. som var den største skadedagen gjennom året, sier Petter Lassen, skadesjef i Frende Forsikring.

Forsikringsselskapene ser ofte en skadetopp på mandager i fellesferien. Det stemmer godt med skadedagen 24. juli i fjor

- Mange er på reise samtidig, det kan bli køer og forsinkelser. På denne datoen i fjor var det også betydelige forsinkelser hos enkelte flyselskap som nok spilte inn på det totale antallet skader, sier reiseskadesjefen.

Tidlig skadestart i sommer
Høysesongen for reiseskader er i juli og starten av august.

- I 2017 så vi imidlertid en økning i antallet skader allerede fra midten av juni. Så ble det en nedgang første uken i juli før det tok seg opp igjen resten av måneden. Toppen kom altså 24. juli, sier Frendes skadesjef.

Men det er ikke bare de som skal reise ut eller hjem som opplever skader på den store skadedagen.

- Mange skader oppstår også når folk er vel framme på feriestedet, eller på fritiden for de som ferierer hjemme, sier han.

Kjempehopp i forsvunne mobiler
Sykdom på reise og skader på reisegods er, sammen med forsinkelser, de største skadeårsakene i fellesferien for nordmenn på tur.

- Vi har mer enn 50 prosent flere skader i denne perioden enn ellers i året. Spesielt ser vi en økning av forsvunne mobiltelefoner i juli måned. Det forsvinner dobbelt så mange mobiler denne måneden som i vinterhalvåret. Tyveriskader har også en like klar topp i juli, sier skadesjefen.

Unge bør være ekstra forsiktige
En undersøkelse utført av Respons Analyse for Frende Forsikring viser at unge under 30 år har reist uten gyldig reiseforsikring tre ganger så ofte som resten av befolkningen det siste året. De unge bør derfor være ekstra påpasselige på den store skadedagen.

- Å reise uten reiseforsikring er et sjansespill vi ikke anbefaler noen å begi seg ut på. Det er farlig å reise forsikringsløs uansett alder, men når vi tillegg vet at de unge statistisk sett er fire ganger mer utsatt for skade på reise blir det ekstra viktig å minne om dette til de yngre reisende, sier Lassen.

Rekorddyre sommerferier
Tall fra FINN reise viser at samtlige respondenter sier de skal på sommerferie i 2018. 70 prosent skal reise utenlands, mens 61 prosent skal på ha ferie i Norge.

- Jeg tror nesten aldri vi har opplevd at alle respondentene på en reiseundersøkelse vi har gjennomført svarer at de skal reise bort på sommerferie, sier Terje Berge, kommersiell direktør for FINN reise i en pressemelding.

Vi bruker også mer penger på ferie enn noen gang. Tall fra Virke Reise viser at nordmenns feriebudsjett har økt fra 40 200 til 40 650 kroner denne sommeren.

Skadeantall og total erstatningssum er stigende fra 2017. Det viser tall fra Finans Norge.

- I fjor leverte nordmenn 320 000 skademeldinger etter reise. For tredje året på rad kom erstatningene på over to milliarder kroner, sier Petter Lassen.

Skadestatistikk på skadedagen

 • Nesten 45 % av reiseskadene for dem under 30 år er knyttet til tingene de har med seg på tur.
 • Omtrent 35 % av reiseskadene for dem over 65 år er knyttet til avbestilling.
 • Mer enn 25 % av reiseskadene for dem under 65 år er knyttet til sykdom på reise.
 • Det er fire ganger mer sannsynlig at en ungdom melder om tapt reisegods enn at en eldre person gjør det.
 • I 2017 var utbetalingene etter sykdom på reise på 965 millioner kroner.
 • Utbetalingene grunnet avbestillinger har økt med 13,6 % på to år.
 • I løpet av året vil 1 av 6 reisende få bruk for reiseforsikringen sin.

(Kilder: Frende Forsikring og Finans Norge)

Slik unngår du lommetyveri i sommer

 • Hold et øye med verdisakene dine
 • Ikke ha lommeboken i håndvesken eller i baklommen
 • Ikke ta med deg store kontantbeløp når du går ut
 • Ikke ta med deg flere kort enn du trenger
 • Skjul pinkoden din når du taster den inn i en minibank eller betaler på restaurant
 • Pass ekstra på verdisakene når du står i kø, enten det er på vei inn på bussen eller turistattraksjonen
 • Ikke la verdifulle gjenstander ligge synlig i bilen når du går fra den

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sykdom på reise og skader på reisegods er, sammen med forsinkelser, de største skadeårsakene i fellesferien. Foto: Paolo Ghedini/Frende
Sykdom på reise og skader på reisegods er, sammen med forsinkelser, de største skadeårsakene i fellesferien. Foto: Paolo Ghedini/Frende
Last ned bilde
Petter Lassen er skadesjef på reise i Frende Forsikring.
Petter Lassen er skadesjef på reise i Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Helnorske Frende Forsikring eies av 15 lokale sparebanker. Gjennom eierbankene og egne salgssentre er Frende representert med over 1000 lokale rådgivere fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Vi har nær 260 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring, livsforsikring og pensjon. 

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom