Hver femte nyutdanna sykepleier slutter i jobben

Del

20 prosent av nyutdannede sykepleiere slutter i løpet av kort tid. Dramatisk, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Hver femte av nyutdannede sykepleiere slutter i jobben, viser en ny undersøkelse fra SSB ht
De har fulgt sykepleiere som var ferdig utdannet i 2004 og 10 år framover.

Sykepleierforbundet mener dette er alvorlig for pasientsikkerheten.
-Vi har i flere år påpekt at det er stor sykepleiermangel, men så langt har ikke politikere og arbeidsgivere tatt dette på alvor, sier By.
Under Arendalsuka for kort siden la NSF fram en ny forskningsrapport fra NOVA som viser at dette har store konsekvenser for pasienter og pårørende.
Den viser at mangel på sykepleiere øker risikoen for blant annet infeksjoner og sår. Eldre får også for lite hjelp til psykiske problemer.

Løsningen er at sykepleierne får lønns- og arbeidsbetingelser som er attraktive. Det dreier seg om flere heltidsstillinger, gode vaktordninger, og konkurransedyktig lønn, sier By

Sykepleiermangelen blir større år for år.
– Nå er det virkelig behov for et sykepleierløft. Hvis ikke risikerer vi at enda flere slutter i årene som kommer, noe som er svært alvorlig. Det må både politikere og arbeidsgivere forstå, avslutter By.

Rapporten kan lastes ned her:

http://ssb.no/helse/artikler-og-publikasjoner/1-av-5-nyutdanna-sykepleiere-jobber-ikke-i-helsetjenesten

Kontakter

Arvid Libak
Kommunikasjonssjef
------------------------------------------------------------------------------
NORSK SYKEPLEIERFORBUND
Kommunikasjonsavdelingen
Tlf. dir. : 22 04 32 47
Mobil: 908 80 518
E-post: arvid.libak@nsf.no

Om Unio

Unio
Unio
Stortingsgata 2
0158 Oslo

22 70 88 50http://www.unio.no

Unio er Norges nest største hovedorganisasjon med om lag 350 000 medlemmer. Unio er partipolitisk uavhengig, og er en aktiv aktør i arbeidslivspolitikken med et bredt samfunnsengasjement. Vi er opptatt av at offentlige tjenester har god kvalitet. For å oppnå dette er mer penger til tjenestene, økt bruk av kvalifisert personell og bedre lønnsuttelling for utdanning og kompetanse avgjørende. Unio er en pådriver for at en størst mulig del av befolkningen er sysselsatt og at arbeidslivet legger til rette for inkludering og likestilling.

Følg saker fra Unio

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Unio

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom