Tieto

Hver femte nordmann vurderer å ta opp lån til forbruk, ferie og fritid, men bryr seg lite om renten

Del

En fersk undersøkelse viser at hver femte nordmann låner mer i sommer, men er lite opptatt av rentenivået. Pengene går til reiser, motorsykler og oppussing. Dette er blant funnene i Tietos Lånebarometer, som ble gjennomført i Sverige for fjerde år på rad, og for første gang i Norge og Finland.

Undersøkelsen viser at 71% sier at renten er en viktig faktor når man tar opp lån, mens flest nordmenn oppgir at renten overhodet ikke er viktig ved låneopptak (7% i Norge, 4% i Sverige og 3% i Finland). Kun 58% av de norske respondentene mener at renten er veldig viktig, mens tilsvarende tall i Sverige og Finland er henholdsvis 62 og 64%.

Av de som planlegger å låne penger i de tre nordiske landene i sommer, sier halvparten at de vil bruke sin nåværende bank eller låneforbindelse for det nye låneopptaket. Nordmenn er langt mindre opptatt av tilliten til långiver, 38% i Norge oppgir dette som meget viktig i valg av långiver, mens tilsvarende tall i Sverige og Finland er hele 58% og 48%.

- Renter er naturlig nok viktige for konsumentene, tett etterfulgt av tillit. Så hvis du er en eksisterende bank, har du en stor fordel takket være den allerede etablerte tilliten hos kunden, forutsatt at du er tilstrekkelig konkurransedyktig på pris, sier Pedram Tadayon, VP Credit Solution and Services Tieto.

Sentrale forskjeller mellom de nordiske landene
En større andel svensker (22%) og nordmenn (21%) oppgir at de skal låne penger i sommer enn andelen finner (14%), og en større andel nordmenn (7%) enn svensker (5%) og finner (3%) planlegger å bruke lånet til å pusse opp hus og feriebolig. Finnene vurderer "hastighet" (hvor fort de får pengene) som en viktigere faktor enn respondentene i Sverige og Norge. 64% av de finske respondentene anser det som viktig, mens tilsvarende tall i Sverige og Norge er 49% 48%. Nordmenn er minst opptatt av en fleksibel tilbakebetalingsplan (12%, sammenlignet med 10% i Sverige og 5% i Finland).

- I Norge og Sverige er det større modenhet for usikrede lån enn i Finland. En annen årsak til at låneiveren er lavere i Finland enn i Norge og Sverige kan også skyldes at utlånsprosessene er langt mer manuelle i Finland, sier Tadayon.

Topp 5 årsaker for låneopptak
Nordmenn har størst lånelyst for oppussing, og lavest låneiver for feriereiser sammenlignet med svensker og finner. På spørsmålet om hva de har lånt for, eller tenkt til å ta et lån for denne sommeren, scoret følgende fem årsaker høyest:

1. Bil / Motorsykkel (Norge 4%, Sverige 7%, Finland 4%)
2. Oppussing av bolig- eller feriebolig (Norge 7%, Sverige 5%, Finland 3%)
3. Ferietur (Norge 3%, Sverige 7%, Finland 4%)
4. Innredning (Norge 2%, Sverige 3%, Finland 1%)
4. Shopping (Norge 2%, Sverige 3%, Finland 1%)

Tieto Lånebarometer er basert på resultatene fra en undersøkelse utført av YouGov i Sverige, Norge og Finland i perioden 05-10/6, med totalt 3075 intervjuer med menn og kvinner i alderen 18 år og eldre. I Sverige ble det gjennomført 1038 intervjuer, i Norge 1027 intervjuer og i Finland 1010 intervjuer.

Hele rapporten og den nordiske undersøkelsen kan leses her

Kontakter

Om Tieto

Tieto
Tieto
Postboks 684 Skøyen
0214 OSLO

21 70 60 00http://www.tieto.com

Tieto har som mål å gripe de betydelige mulighetene som oppstår i en stadig mer datadrevet verden og omdanne disse til varige verdier for mennesker, næringsliv og samfunn. Vi skal bli kundenes førstevalg for virksomhetsfornyelse ved å kombinere våre styrker innen programvare og tjenester med en sterk drivkraft for utvikling av økosystemer og kontinuerlig innovasjon med partnere (www.tieto.com).

Følg saker fra Tieto

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Tieto på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Tieto

Prosjektet "Fremtidens klasserom" tester ut ansiktsgjenkjenning ved svensk videregående skole15.1.2019 09:39:15 CETPressemelding

Hvordan kan AI og ny teknologi redusere lærernes administrative oppgaver i klasserommet? I et pilotprosjekt gjennomført av det nordiske programvare- og tjenesteselskapet Tieto i samarbeid med Anderstorp videregående skole i Skellefteå i Sverige, er det testet ut automatisk elevregistrering gjennom tagger, mobilapper og ansiktsgjenkjenning. Reaksjonene har vært positive, både fra elever og lærere.

Ny nordisk studie viser at etablerte selskaper fremmer digital transformasjon mer enn digitale start-ups15.11.2018 08:56:55 CETPressemelding

Den digitale transformasjonen i Norden er ikke primært drevet av start-ups som utfordrer markedet over natten, men av etablerte industriaktører som endrer sine eksisterende virksomheter. Disruptiv innovasjon kommer i økende grad fra selskaper som allerede har en sterk markedsposisjon, eksisterende kundebase, et velfungerende økosystem av partnere og sterk merkevare. Dette er blant de viktigste funnene i den nye studien: Towards a data-driven future, utført av IDC på oppdrag av Tieto.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom