NAF

Høstmørket kan være livsfarlig – bruk refleks!

Del

Høstmørket og regnvåte veier, sjåfør med dårlig syn og fotgjenger uten refleks er livsfarlig. – Vi vet at eldre bilførere ser mye dårligere enn yngre i mørket. Bruk refleks – det er en billig livsforsikring, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Selv med en avstand  på bare 40 meter er forskjellen med og uten refleks stor. Med refleks synes du! (Foto: NAF)
Selv med en avstand på bare 40 meter er forskjellen med og uten refleks stor. Med refleks synes du! (Foto: NAF)

Synet endrer seg med alderen og øker risikoen for ulykker. Som 60-åring har du mistet mer enn halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring.

– Svekket syn i kombinasjon med høstmørket kan skape farlige trafikksituasjoner. De myke trafikantene, fotgjengere og syklister, er spesielt utsatt. Bruker du refleks reduseres faren for å bli påkjørt med 85 prosent, opplyser Ryste.

§ 3: Grunnregler for trafikk

Det er klare regler for hvordan både bilister, fotgjengere og syklister skal opptre for å unngå farlige situasjoner i trafikken.

Dette står i vegtrafikkloven:

“Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.”

Dette betyr at de myke trafikantene må gjøre seg synlige, og de som kjører må tilpasse farta til den begrensede sikten.

Alle har en refleks, men bruker den ikke

Det burde være like naturlig å bruke refleks når du går eller sykler, som det er å ta på seg bilbelte når du kjører bil. Bilføreren må få en sjanse til å se deg når du går i høstmørket.

– Over 90 prosent bruker bilbelte, og målet må være at like mange bruker refleks. Det gjelder å få inn dette som en naturlig del når du skal ut å gå i mørket, sier Ryste og legger til: – Refleks er også like viktig i byene der det er gatebelysning som langs mørke landeveier.

Hvordan bli mest mulig synlig? 

Den beste synligheten får du ved å bruke refleksvest. Bruker du andre typer refleks bør den henge i knehøyde for at den skal fange opp mest mulig lys fra billyktene når du er ute og går. Har du refleks på begge sider blir du også mer synlig.

– Alle bilføreres skrekk er å kjøre på en fotgjenger. La oss samarbeide på veien og gjøre oss synlige når vi er ute og går, avslutter Ryste.

Se også:

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Selv med en avstand  på bare 40 meter er forskjellen med og uten refleks stor. Med refleks synes du! (Foto: NAF)
Selv med en avstand på bare 40 meter er forskjellen med og uten refleks stor. Med refleks synes du! (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom