Skydda

Holder maska - unngår kreft

Del

- Alle har ikke smørebuss, men alle kan beskytte seg. Norges smøresjef Knut Nystad lar aldri folkekrav om edelt metall gå på bekostning av helsen til de som smører gullski for Marit Bjørgen & co.

Norges smøresjef Knut Nystad tar ingen sjanser med helsa i smøreboden.
Norges smøresjef Knut Nystad tar ingen sjanser med helsa i smøreboden.
- Det er ingen god idé å trekke inn fluorrøyk i lungene, selv om du ikke dør av det der og da. Derfor bruker vi beskyttelsesmasker med oksygen når vi legger pulver på skiene. Det blir som å bruke kondom, man gjør det for å beskytte seg, sier smøresjef Knut Nystad.
 
Selv om illustrasjonen er lagt frem med glimt i øyet, er meningen bak blodig alvor.
 
I fjor høst døde en langrennsmamma fra Asker av nyrekreft. Den 49 år gamle trebarnsmoren tilbragte utallige timer i smørebua, og var helt til det siste overbevist om at det var innholdet av giftig fluor i skismøringen som tok livet hennes. Saken har fått stor oppmerksomhet, og rettet fokus mot sammenhengen mellom fluor i skismøring og kreft. 
 
Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) publiserte i 2009 en rapport som konkluderte med at fluorforbindelser hoper seg opp i kroppen. Den gang var forskerne usikre på de helsemessige langtidsvirkningene, men i dag er det medisinske miljøet sikre på at dette kan forårsake kreft i nyrene, lungene og skjelettet.
 
Uten det riktige verneutstyret puster man inn giftstoffer fra damp og støv under behandling av ski. Denne risikoen er ikke blitt tatt skikkelig på alvor i langrennsmiljøet. Nå maner eksperter og fagmiljø til langt høyere fokus på helsesikkerhet i smørebuer og smøretelt over det ganske land.
 
 
Sikkerhet foran gull
Under hele verdenscupen jobber Knut Nystad og 10-12 ansatte på spreng i den toppmoderne smøretraileren til det norske langrennslandslaget, for å sikre Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby og resten av landslaget optimale ski hver gang de stiller start. Arbeidsdagene er lange, og jobben kan være direkte livsfarlig dersom det ikke tas forholdsregler. 
 
Smøretraileren har fått mye oppmerksomhet på grunn av størrelsen og prislappen på flerfoldige millioner kroner, men Nystad mener det er en helt riktig og nødvendig investering. Ikke minst av hensyn til dem som arbeider i smøreteamet.
 
 
Investering i helse
- Norges Skiforbund Langrenn er blitt kritisert for å bruke så mye penger på smørebussen, men vi har faktisk ikke råd til å la være å investere i menneskers helse, påpeker Knut Nystad alvorlig.
Alt som smeltes inn i skiene - det være seg glider, klister, festesmøring eller fluor - danner gasser. Røyken inneholder meget farlige stoffer, som er både kreftfremkallende og kan gi fertilitetsproblemer. Når dette så børstes av, så virvler man opp bittesmå partikler som blir «hengende» i luften i de små og ofte tette smørebodene eller teltene. 
Partiklene er mikroskopiske, og kun profesjonelle vernemasker er gode nok for å hindre at man puster inn giftpartiklene. Nystad samarbeider tett med langrennslandslagets sponsor Skydda Norge, som leverer HMS-løsninger og produkter for personlig verneutstyr. Smørebussen er derfor godt ventilert, i tillegg til at benker og utstyr er av god kvalitet, slik at de ansatte unngår varige belastningsskader. 
 
 
Utstyr og opplæring
Regionssjef Bård Kulseth i verneutstyrsprodusenten Skydda bekrefter at det ved skismøring først og fremst er viktig å beskytte seg mot innsmelting av smøreprodukter - samt børsting av ski.
 
- Jeg er ofte på skirenn, og prater jevnlig med smørere på proffe og semiproffe langrennsteam. Mange forteller at de rett og slett har besvimt i smørebodene på grunn av alle gassene. De beskriver også influensalignende symptomer når man ikke beskytter seg tilstrekkelig med punktavsug og vernemasker. Det er forvarsler vi må ta på alvor, mener Kulseth.
 
 
Folkepakken
Han påpeker at man ikke trenger en egen HMS-utstyrt smørebuss til mange millioner kroner for å kunne smøre ski i trygge omgivelser.
 
- For privatpersoner som smører og vokser av og til - og under kortere tid -  anbefaler vi en halvmaske med utbyttbart filter. Det finnes gode startkit klart til bruk for rundt 1000 kroner, sier Kulseth. 
 
Han trekker frem den svenske produsenten Sundström, som lager en ideell Premium Plus-pakke som passer for hobbysmørere og langrennsforeldre. Halvmasken leveres med en støvtett boks, riktig kombinasjonsfilter som beskytter like mye mot gasser og partikler, samt renseserviett. Ved riktig vedlikehold har utstyret en levetid på 10-20 år.
 
Smøresjef Nystad anbefaler alle som smører ski å investere i slikt utstyr. 
- Masken er enkel å bruke, og det er en god og billig investering i egen sikkerhet, påpeker Knut Nystad.

Nøkkelord

Kontakter

Vegard Aune
direktør, Skydda Norge
Tlf. 982 17 726 / vegard.aune@skydda.no

Karoline Klatran
markedssjef, Skydda Norge
Tlf. 470 18 768 / karoline.klatran@skydda.no

Bilder

Norges smøresjef Knut Nystad tar ingen sjanser med helsa i smøreboden.
Norges smøresjef Knut Nystad tar ingen sjanser med helsa i smøreboden.
Last ned bilde
Denne enkle åndedrettspakken fra Sundström passer svært godt for  hobbysmørere og langrennsforeldre.
Denne enkle åndedrettspakken fra Sundström passer svært godt for hobbysmørere og langrennsforeldre.
Last ned bilde
Norges smøresjef Knut Nystad tar ingen sjanser med helsa i smøreboden.
Norges smøresjef Knut Nystad tar ingen sjanser med helsa i smøreboden.
Last ned bilde

Lenker

Om Skydda

Skydda
Skydda
Postboks 686
1411 Kolbotn

http://www.skydda.no

Skydda Norge er en ledende leverandører av HMS-løsninger og produkter for personlig verneutstyr i Nord-Europa. Vår misjon er å gjøre våre kunders hverdag enklere, sikrere og mer lønnsom ved å utvikle og selge de riktige løsningene innenfor personlig verneutstyr.

Følg saker fra Skydda

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Skydda på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Skydda

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom