FMC Technologies

Her settes innovasjon i høysetet

Del

Her settes innovasjon i høysetet
Et oljefelt produserer enorme mengder datainformasjon og en av utfordringene i oljesektoren har lenge vært å hente inn denne informasjonen og utnytte den. For FMC Technologies er derfor videreutvikling og kvalitetssikring av softwareteknologi avgjørende for å lykkes.

Svein-Aage Opsal jobber med datainfrastruktur i FMC Technologies. Han forteller at selv om softwareutvikling ikke er det første man tenker på når det gjelder olje og gass, er selskapet nødt til å satse mer på data og softwaresystemer for å møte en av industriens største utfordringer.

- Data har et stort potensiale, det er udiskutabelt, sier Svein-Aage. Han legger til at datainfrastruktur er avgjørende for optimalisering av oljeproduksjon og effektivt vedlikehold. Derfor er det også veldig spennende å jobbe med nettopp dette, noe Svein-Aage innså etter noen år i en helt annen bransje.

- Jeg vokste opp på Krøderen, jobbet noen år som bartender på Fagernes og flyttet til Stavanger for å gå på Norsk Hotellhøgskole. Etter endt hotellutdanning byttet jeg bransje, forteller han.

Det viste seg at han ville gjøre PC-hobbyen til et levesett. Han utdannet seg derfor til dataingeniør. I dag jobber han blant annet med å se på hvordan FMC Technologies kan benytte seg av datainformasjonen de får fra undervannssystemene de produserer og vedlikeholder.

- Under blant annet operasjonell virksomhet på olje- og gassfelt produseres det enorme mengder med informasjon. Jeg ser på hvordan vi kan benytte den, hvordan vi kan tolke den og hva den kan fortelle oss. Det kan for eksempel dreie seg om informasjon om hvordan utstyret vårt presterer eller hvor lang tid det er igjen til vedlikehold, legger han til.

Bedriftskulturen er essensiell
Svein-Aage er uredd av natur og har vært nysgjerrig helt siden han var liten. Han har derfor holdt på med mye rart og lærte seg å flytte grenser, bli bedre og oppnå mer. Dette er også viktig i jobben hans.

- Jeg jobber i teknologiavdelingen og oppgaven vår er nettopp å skyve teknologien videre, løsningene våre videre og gjøre de klare til produksjon. Det gjelder mange forskjellige områder fra mekanikk, hydraulikk, elektronikk og da også software. Innovasjon er noe vi tenker på hele tiden og vi må ha det fokuset skal vi overleve og være en attraktiv leverandør, sier han. Han legger til at det er kompliserte systemer bedriften arbeider med.

For Svein-Aage er innovasjon alt fra å forbedre eksisterende produkter og prosesser eller komme opp med noe helt nytt.

- Innovasjon er ikke noe du bare setter på agendaen, det er en bedriftskultur, det er noe som bor i veggene. Vi har det jo allerede i min bedrift, men det er noe som er viktig å ta vare på og dyrke. Vi må ta imot nye ideer med åpne armer og se mulighetene. I en innovasjonsprosess så er det ofte slik at det begynner med en idé som videreforedles. Det kan hende man ender opp med noe helt annerledes enn det som i utgangspunktet var ideen.

- Dette er lagarbeid og akkurat nå tror jeg nytenkning er viktigere i olje- og gassbransjen enn noensinne, understreker han.

Han mener selv at han finner inspirasjon i de enkleste ting, men at det er viktig å fylle på med spennende impulser og nye synsvinkler.

- Jeg tror at man må være ute og oppsøke ny inspirasjon, komme seg ut av kontoret og besøke andre bransjer og bedrifter. Jeg klarer ikke å være innovativ foran PC-skjermen. I forrige uke var jeg for eksempel hos NASA, det er viktig å hente inspirasjon der mulighetene byr seg, konkluderer han.

Gaz de France Gjøa-kontrakten
Svein-Aage var med å starte opp en avdeling som jobber med hvordan de kan benytte informasjonen et olje- og gassfelt produserer.

- Vi var en liten gruppe som etablerte en avdeling for tilstandsovervåkning. På samme tidspunkt landet selskapet også Gaz de France Gjøa-kontrakten. Der var softwareteknologi veldig relevant, forteller han.

Videre forteller han at det å hente inn data fra operasjoner og gjøre analyser av dem var blant oppgavene i avdelingen. Dette ble gjort for å fortelle om tilstanden på systemene og forsøke å forutsi når de trengte vedlikehold. Han mener det er forarbeidet som er det største suksesskriteriet ved softwareutvikling.

- Mange ser for seg at softwareutvikling bare innebærer å programmere. Det er selvfølgelig en essensiell bit av det, men den største jobben er det å komme opp med konsepter. Du må gå inn i oppgaven, snakke med kunden, forstå kundens behov, gjøre en god analyse og teste ut løsninger.

- Når du begynner å programmere er det veldig dyrt å endre løsningene. Du må derfor være helt sikker på at planen og designet du har er syretestet og validert med kunden. Det du fanger opp i den tidlige fasen er avgjørende for suksess.

Han er ikke sen med å hylle de mange mulighetene softwareteknologien gir.

- Innen softwareteknologi ser vi ikke bare på hvordan vi kan benytte det opp mot systemene våre, men også opp mot tjenester vi kan tilby kundene og arbeidsmetoder for å gjøre ting enklere, raskere og smartere.

Bakgrunnen fra hotellbransjen er gull verdt
Svein-Aage forteller at for han har det vært en stor styrke å ha flere ben å stå på og skal man være innovativ nytter det ikke å se alt fra samme vinkel.

- Det å ha en variert bakgrunn har vært veldig nyttig for meg. Dette høres litt rart ut, men bakgrunnen fra hotellbransjen har jeg faktisk hatt god bruk for. Det jeg lærte da var jo nettopp det å ha kunden i fokus, skjønne hva de har behov for, tilrettelegge for det og komme opp med løsninger som bidrar til at kunden blir fornøyd. Noen ganger kan dette være veldig utfordrende og smertefullt, men lykkes man kan du få en kunde for livet.

Med en far og en bror som jobber på oljerigg er det kanskje ikke så rart at Svein-Aage endte opp i olje- og gassbransjen allikevel? Og på spørsmål om hvorfor det er så bra å jobbe for akkurat FMC Technologies sier han:

- Det er ganske enkelt fordi det er så mange spennende utfordringer å ta tak i. Det er nesten bare å velge hva du har mest lyst til å jobbe med og som regel er det en åpning for det. Her kan du styre karrieren din ut ifra hva du ønsker selv, avslutter han.

Nøkkelord

Kontakter

Nicole Stroop Donnelly
Senior Marketing Advisor
Marketing and Communication, Eastern Region
nsd@fmcti.com

Bilder

Om FMC Technologies

FMC Technologies
FMC Technologies
Kirkegårdsveien 45
3616 Kongsberg

+47 3270 6700http://www.fmctechnologies.com
Verdensledende subsea leverandør FMC Technologies er en verdensledende leverandør av systemer og løsninger til olje og gassproduksjon på havbunnen. Dette inkluderer subsea trær, kontrollsystemer, manifolds, tie-in systemer osv. Bedriften består av omtrent 20.000 ansatte og har 24 produksjonsfasiliteter i 14 land. I samarbeid med våre kunder utvikler vi teknologi for å realisere oljefeltenes fulle potensiale. Vi har også en egen kundestøtteavdeling som hjelper våre kunder med å utnytte sine oljefelt optimalt. Hovedkontoret ligger i Houston, USA. Regionen Norge befinner seg i heter Eastern Region som omfatter Europa, Afrika og Russland. Hovedkontoret for regionen er på Kongsberg. I Norge er det omtrent 3800 ansatte i Kongsberg, Asker, Bergen (Ågotnes), Kristiansund og Stavanger.

Følg saker fra FMC Technologies

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FMC Technologies på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FMC Technologies

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom