Visit Estonia

Her kan du kjøre bil på havet!

Del

Har du noen gang våget deg ut på den norske elveisen med bilen om vinteren? Det kan vel strengt talt ikke anbefales. I Estland derimot, åpner de over 80 km med såkalte «isveier», hver vinter. Esterne nøyer seg ikke med å krysse lokalelven, de kjører bilen rett ut på havet.

En annerledes reiserute
Målet med isveiene er å gjøre hverdagen litt enklere for innbyggerne. Samtidig blir reiseruten mer spennende. Ved å benytte isveier sparer estere tid på distanse. I tillegg er isveiene mindre trafikkert enn tradisjonelle veier. Det finnes totalt 7 offisielle isveier spredd rundt omkring i Estland. Den lengste strekker seg omtrent 25 km, mens den korteste er bortimot 3 km lang.

Lange tradisjoner og europarekord
At estere benytter isveier er ikke et nytt fenomen. Tradisjonen for isveier strekker seg overraskende langt tilbake i tid. Den aller første isveien man kjenner til lå mellom Saaremaa og Lübeck, og kan spores helt tilbake til år 1323. I dag ligger den lengste offisielle isveien plassert mellom Hiiumaa og Rohuküla, som har en lengde på mellom 25 -27 km. Her kjører man fra fastlandet til en øy i Østersjøen. Den lange strekningen gjør dette til den lengste aktive isveien i Europa. Folk flest vil kanskje tenke seg at det er få som begir seg ut på et slikt eventyr – tvert imot! I 2013 reiste hele 19 719 biler på isveien mellom Haapsalu og Noarootsi, mens i 2011 ble det registrert totalt 55 663 biler på estiske isveier.

God sikkerhet og lite ulykker
God sikkerhet er helt nødvendig for å kunne akseptere bruken av isveier. Derfor har estiske myndigheter innført strenge retningslinjer for hva som er tillatt på isveiene. Det er kun tillatt å reise i dagslys og bruk av sikkerhetsbelter anbefales ikke. Dette er for at man skal komme seg effektivt ut av kjøretøyet.

For at et menneske skal kunne gå på is, bør tykkelsen på isen være mellom 5-8 cm tykk. Isen på de estiske isveiene skal være minst 20 cm tykk og tillatt maksimalvekt er 2,5 tonn. For å minimere risikoen for at isen sprekker, anbefales det å holde en hastighet på 25 km/t, eller mellom 40-70 km/t. Dersom kjøretøyet har en fart på 25-40 km/t, anspennes isen. Dette kan resultere i en såkalt resonansbølge som sprekker isen. Det er derfor heller ikke anbefalt å stanse bilen helt.

Disse sikkerhetsreglene har sørget for at det så langt ikke har forekommet noen alvorlige trafikkulykker på estiske isveier. Ettersom Estland har over 700 års erfaring med isveier og svært få ulykker forekommer, kan man være rimelig trygg dersom dette iskalde eventyret frister.

Test selv!
- Det er selvsagt lov for turister å kjøre på isveiene. Om man planlegger en helgetur, eller vinterferie til Estland, kan isveiene være et spennende og morsomt sidespor i ferien. Hvert år venter vi på at vinteren skal bli skikkelig kald, så havet fryser. Da åpner vi isveiene, sier Tarmo Mutso, leder av turistforeningen i Estland.

Sjekk ut denne filmen fra isveiene: https://vimeo.com/205217669

For mer informasjon, besøk visitestonia.com

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Visit Estonia

Visit Estonia
Visit Estonia
Lasnamäe 2
Tallinn, Estonia

https://www.visitestonia.com/en

Visitestonia.com is the official tourism site incorporating about 6000 offers for spending your quality time in Estonia at different seasons of the year. Sign up for the newsletter and keep yourself updated on what is trending right now from special offers to locals' tips on the best restaurants, hotels, attractions and nature paths.

 

Følg saker fra Visit Estonia

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Visit Estonia på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Visit Estonia

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom