Opplysningskontoret for brød og korn

Her er Norges sunneste kake

Del

Denne lekre rugbrødlagkaken med friske bær og en silkemyk ostekrem er kåret til Norges sunneste festkake.

Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen

Det er ikke noe problem å unne seg «usunne kaker» innimellom. Men kan det lages festkaker som er litt mer sunne? Og ikke minst – som smaker like godt og ser like gode ut?

Sammen med Grete Roede og Mat på Bordet inviterte Opplysningskontoret for brød og korn hjemmebakere til å dele sine oppskrifter på festkaken man kan spise med litt bedre samvittighet.

Sunn, god – og miljøvennlig

Ina-Janine Johnsen fra matpaabordet.no, Jeanette Roede i Grete Roede og Torunn Nordbø fra brodogkorn.no har denne uken bakt og smakt seg gjennom finalekakene.

Juryens konklusjon ble at oppskriften til Wenche Eknes fra Fana fylte alle kravene til både smak, utseende og næringsinnhold.

- Rugbrødlagkake utmerket seg som en saftig og smakfull kake med en herlig kombinasjon av friske bær, silkemyk ostekrem og en grov kakebunn med akkurat passe tyggemotstand, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Bruk av grove rugbrødsmuler i bunnen gjør kaken litt sunnere og kan samtidig bidra til litt mindre matsvinn.

Kloke kakevalg

Blant de innsendte bidragene til konkurransen var det stor variasjon i hva man ser for seg at er en sunnere festkake.

- Felles for alle innsendte bidrag er at de har mer grovt mel, mindre sukker, magrere meieriprodukter og mye bær uten å gå på bekostning av den gode smaken, forteller Torunn Nordbø. 

Men det er vel så viktig hvor mye kake man spiser. Det er kanskje nok med ett mindre kakestykke enn to for å dekke søtsuget? Serverer du bær eller fruktsalat ved siden av kaken i stedet for iskrem eller pisket krem får du i deg viktige næringsstoffer samtidig som det smaker ekstra friskt og godt.

- Smak godt på hver bit og bruk også tid på å nyte den vakre kaken, oppfordrer Jeanette Roede, livsstilsekspert og konseptsjef i Grete Roede.

Slik gjør du kakeoppskriften litt sunnere

  • Bruk sammalt mel, gryn eller fullkorn av hvete, havre, bygg og rug eller brødsmuler av grovt brød i baksten – det kan gjøre kaken mer smakfull og bidra til litt mindre matsvinn
  • Reduser gjerne litt på sukkermengden – kanskje kaken smaker like bra med litt mindre søtt?
  • Erstatt sukker med naturlige søtningsmidler som banan eller tørket frukt
  • Bruk magrere meieriprodukter som yoghurt og kvarg i stedet for kremost eller fløte
  • Bruk myk bakemargarin i stedet for smør
  • Bruk mer friske bær og frukt både som fyll og pynt, det gjør kaken både friskere og drøyere
  • Lag litt mindre kaker eller porsjonskaker, så blir det mindre fristende rester

5 litt sunnere kakeoppskrifter til årets sommerfest:

Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana
Grov gulrotkake laget av Marit Røvang fra Vestre Slidre
Sunnere festkake laget av Marit Hegle fra Trondheim
Sitron- og pasjonsmoussekake laget av Iren Arnevik fra Sandnes
Sjokoladekake med søtpotetglasur laget av Ina-Janine Johnsen fra Mat på Bordet

Nøkkelord

Kontakter

Jeanette Roede
Livsstilsekspert og konseptsjef i Grete Roede
412 23 906
jeanette.roede@greteroede.no

Ina-Janine Johnsen
matskribent med matbloggen Mat på Bordet
416 24 573
matpaabordet@hotmail.com

Bilder

Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Last ned bilde
Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Last ned bilde
Inviter til sommerfest med litt sunnere festkaker på kakebordet. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Inviter til sommerfest med litt sunnere festkaker på kakebordet. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Last ned bilde
Fornøyd kakejury: Ina-Janine Johnsen fra Mat På Bordet, Jeanette Roede i Grete Roede og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn
Fornøyd kakejury: Ina-Janine Johnsen fra Mat På Bordet, Jeanette Roede i Grete Roede og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn
Last ned bilde
Grov gulrotkake laget av Marit Røvang fra Vestre Slidre
Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Grov gulrotkake laget av Marit Røvang fra Vestre Slidre Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Last ned bilde
Sunnere festkake laget av Marit Hegle fra Trondheim  Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Sunnere festkake laget av Marit Hegle fra Trondheim Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Last ned bilde
Sitron- og pasjonsmoussekake laget av Iren Arnevik fra Sandnes Foto: brodogkorn.no/Ina Johnsen
Sitron- og pasjonsmoussekake laget av Iren Arnevik fra Sandnes Foto: brodogkorn.no/Ina Johnsen
Last ned bilde
Sjokoladekake laget av Ina-Janine Johnsen. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Sjokoladekake laget av Ina-Janine Johnsen. Foto: brodogkorn.no/Ina-Janine Johnsen
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Postadresse: Postboks 688 Løren, 0507 Oslo Besøksadresse: Lørenveien 40, 0585 Oslo
0106 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Ta et brøddøgn i uka!9.10.2018 08:00Pressemelding

Mange er opptatt av å spise både sunt og bærekraftig, men vet du at den enkleste måten å få det til på er å spise mer grove brød og andre grove kornprodukter? Korn har et lite klimaavtrykk på jordkloden og er den råvaren som har potensial til å brødfø en voksende verdensbefolkning. – Verdens brøddag 16. oktober er en god anledning for oss i Opplysningskontoret for brød og korn å sette søkelyset på korn som bærekraftig mat, forteller daglig leder Torunn Nordbø.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom