Her er Norges sunneste kake
Det er ikke noe problem å unne seg «usunne kaker» innimellom. Men kan det lages festkaker som er litt mer sunne? Og ikke minst – som smaker like godt og ser like gode ut?
Sammen med Grete Roede og Mat på Bordet inviterte Opplysningskontoret for brød og korn hjemmebakere til å dele sine oppskrifter på festkaken man kan spise med litt bedre samvittighet.
Sunn, god – og miljøvennlig
Ina-Janine Johnsen fra matpaabordet.no, Jeanette Roede i Grete Roede og Torunn Nordbø fra brodogkorn.no har denne uken bakt og smakt seg gjennom finalekakene.
Juryens konklusjon ble at oppskriften til Wenche Eknes fra Fana fylte alle kravene til både smak, utseende og næringsinnhold.
- Rugbrødlagkake utmerket seg som en saftig og smakfull kake med en herlig kombinasjon av friske bær, silkemyk ostekrem og en grov kakebunn med akkurat passe tyggemotstand, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Bruk av grove rugbrødsmuler i bunnen gjør kaken litt sunnere og kan samtidig bidra til litt mindre matsvinn.
Kloke kakevalg
Blant de innsendte bidragene til konkurransen var det stor variasjon i hva man ser for seg at er en sunnere festkake.
- Felles for alle innsendte bidrag er at de har mer grovt mel, mindre sukker, magrere meieriprodukter og mye bær uten å gå på bekostning av den gode smaken, forteller Torunn Nordbø.
Men det er vel så viktig hvor mye kake man spiser. Det er kanskje nok med ett mindre kakestykke enn to for å dekke søtsuget? Serverer du bær eller fruktsalat ved siden av kaken i stedet for iskrem eller pisket krem får du i deg viktige næringsstoffer samtidig som det smaker ekstra friskt og godt.
- Smak godt på hver bit og bruk også tid på å nyte den vakre kaken, oppfordrer Jeanette Roede, livsstilsekspert og konseptsjef i Grete Roede.
Slik gjør du kakeoppskriften litt sunnere
- Bruk sammalt mel, gryn eller fullkorn av hvete, havre, bygg og rug eller brødsmuler av grovt brød i baksten – det kan gjøre kaken mer smakfull og bidra til litt mindre matsvinn
- Reduser gjerne litt på sukkermengden – kanskje kaken smaker like bra med litt mindre søtt?
- Erstatt sukker med naturlige søtningsmidler som banan eller tørket frukt
- Bruk magrere meieriprodukter som yoghurt og kvarg i stedet for kremost eller fløte
- Bruk myk bakemargarin i stedet for smør
- Bruk mer friske bær og frukt både som fyll og pynt, det gjør kaken både friskere og drøyere
- Lag litt mindre kaker eller porsjonskaker, så blir det mindre fristende rester
5 litt sunnere kakeoppskrifter til årets sommerfest:
Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana
Grov gulrotkake laget av Marit Røvang fra Vestre Slidre
Sunnere festkake laget av Marit Hegle fra Trondheim
Sitron- og pasjonsmoussekake laget av Iren Arnevik fra Sandnes
Sjokoladekake med søtpotetglasur laget av Ina-Janine Johnsen fra Mat på Bordet
Nøkkelord
Kontakter
Jeanette Roede
Livsstilsekspert og konseptsjef i Grete Roede
412 23 906
jeanette.roede@greteroede.no
Ina-Janine Johnsen
matskribent med matbloggen Mat på Bordet
416 24 573
matpaabordet@hotmail.com
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom