Hele Norge inviteres til å bli med på Bells For Civilians

Del

Vi er nå midt i Refugees Welcome Norways spontane aksjonsuke Bells For Civilians (6. og 12 november). Fokuset er på den massive bombingen av sivile, sykehus og helsepersonell som driver stadig flere på flukt. Bells For Civilians er en videreføring av det finske initiativet Bells For Aleppo. I den forbindelse ringte kirker verden over begravelsesklokker hver ettermiddag i en uke i oktober, for å vise støtte til Aleppos hardt rammede befolkning.

Refugees Welcome var med på å oppfordre Bispemøtet og Kirkerådet til å markere Bells For Aleppo i Norge i oktober. Hundrevis av norske kirker ringte for Aleppo 23. oktober. Denne uken er det et bredere geografisk fokus. Det er en bred og samlende markering hvor hele samfunnet er invitert til å delta på ulike måter.

Bells For Civilians-uka sammenfaller med innspurten i det amerikanske presidentvalget og det er lett å se hvor verdens øyne er rettet denne uka. Syriske journalister, som Rami Jarrah,  mistenker at Russland kommer til å utnytte verdens USA-fokus som distraksjon for å legge Aleppo totalt i grus de neste dagene som kommer. Det er grunn til bekymring.

Angrepene på sivile og målrettede angrep på sykehus og helsepersonell og sykehus eskalerer i mange land. Antallet har økt ekstremt mye i omfang dette siste året. Røde Kors rapporterer om mer enn 2400 angrep på sykehus og helseinstitusjoner de siste tre årene. I Syria har slike angrep blitt dagligdags.

Ved åpningsarrangementet til Bells For Civilians, i Oslo søndag 6. november, ringte Oslo Domkirkes klokker i en halvtime på ettermiddagen, mens Refugees Welcome arrangerte markering med appeller utenfor Stortinget. I Bergen vil Korskirken ringe hver kveld denne uka og Refugees Welcome arrangerer fakkeltog fredag 11. november i samme by. I Mandal blir det markering i regi av Refugees Welcome også fredag 11. november. All informasjon finnes på markeringens Facebook-side: www.facebook.com/bellsforcivilians

De ulike tros- og livssynssamfunn, institusjoner og organisasjoner markerer på forskjellige måter. Høyskolen i Oslo og Akershus, Diakonhjemmet Høgskole og Universitetet i Oslo har egne markeringer som involverer ansatte og studenter. På HiOA er det satt opp en egen fotovegg om temaet, rektor Curt Rice har personlig invitert studenter og ansatte til å bli med. Hos Nobels Fredssenter kan du låne bjelle å ringe med, høre om temaet og ta bilder.

Partiene KrF, MDG, SV og Rødt har blitt med. Redd Barna, Afghanistankomiteen, Leger uten Grenser, Norges Fredsråd, Caritas Norge, Norges Unge Muslimer, Press, Syrian American Medical Society (SAMS), Syrian Peace Action Center, Studenter Uten Grenser og mange flere er med.

Dette kan ses på som sivilsamfunnets symbolske og sterke uttrykk for fortvilelse og krav om et humanitært ansvar. Alle dem som samles i forbindelse med Bells For Civilians ønsker at krigens lover følges, at man aldri kan akseptere brudd på den internasjonale humanitærretten. 

For mer informasjon: 
Linn Herland Landro
tlf: 455 17 894
epost: linn.h.landro@gmail.com 

Om Refugees Welcome Norway

Refugees Welcome Norway
Refugees Welcome Norwayhttp://rwtn.no/

Følg saker fra Refugees Welcome Norway

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Refugees Welcome Norway på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.