Rambøll

Heia Nye Veier!

Del

Byggenæringen slår janteloven i bordet og har fått en ny hakkekylling - Nye Veier. Hvordan våger de å utfordre våre tradisjonelle måter å løse oppgavene på, spør Hilde Nordskogen, direktør for Samferdsel & Byutvikling i Rambøll.

Hilde Nordskogen, direktør for Samferdsel & Byutvikling i Rambøll.
Hilde Nordskogen, direktør for Samferdsel & Byutvikling i Rambøll.

I en svært tradisjonell bransje hvor ting er blitt gjort likt i alle år, burde hele Norge heie frem nye aktører og ikke ligge på lur for å vente på at de skal feile.

At det er utfordringer knyttet til standarden på norske veier er noe de fleste er kjent med - et stort vedlikeholdsetterslep og riksveier som er langt fra tilfredsstillende for dem som ferdes der. Manglende politisk vilje til å prioritere veivedlikehold må ta skylden. Dette slåes fast, blant annet i rapporten Norges tilstand 2015, utført av RIF. For å endre dette etablerte Regjeringen Nye Veier fra 1. januar 2016.

Deres slanke organisering skal «raskt styrke næringslivets konkurranseevne, gi innbyggere mer effektiv, forutsigbar og tryggere veitransport og mer vei for pengene. Dette skaper en merverdi, utover utbygging i tradisjonell forstand.». Fornuftig. «Problemet» er bare at Nye Veier representerer noe nytt. De utfordrer bransjens tankesett, og kanskje provoserer det bestående.

Statens vegvesen har lange tradisjoner og god kompetanse på hva god veibygging er i Norge. For å kunne bygge raskere og billigere må Nye Veier løse oppgavene på andre måter. De setter nye standarder ved blant annet større kontrakter enn det vi hittil har sett her til lands. De tar tak i kompetansebehovet i den tidlige planfasen, utfordrer bestående veiløsninger og tar ikke et nei for et nei. Med en annen type gjennomføringsmodell stilles det nye krav til alle aktørene - vilje til endring og til å tenke stort.

Så hvor er de fremoverlendte aktørene som vil hjelpe til med å nå disse målene?

Nye Veier er nå i gang med bestillinger og med å sende ut oppdrag i markedet. Først er det misnøye med at det går tregt. Alle sitter og venter. Så begynner murringen. Hva har Nye Veier egentlig fått til? Mangler de handlekraft? Solvik-Olsen må grilles om milliardregninger. Byggenæringen slår janteloven i bordet og har fått en ny hakkekylling - Nye Veier.

Nylig kom flere oppdrag – det er annerledes, det utfordrer – og så gjør de feil! De må trekke enda en konkurranse! Kritikken fra bransjen lar ikke vente på seg.

Ja, det gjøres feil – men ikke bare hos Nye Veier. Og – å oppdage og korrigere feil, er ikke det selve syretesten på ansvarlighet? Nye Veier ordner opp.

Det jeg først og fremst reagerer på er mangelen på vilje til endring i bransjen – og evnen til å se mulighetene i endringen. Har vi ikke noe å lære? Tåler vi ikke at Nye Veier setter andre krav til oss?

La oss entusiastisk brette opp ermene, gi råd og støtte, stille oss positive og se hva vi kan få til sammen som bransje. Vi har mye å bidra med – kompetanse og virketrang - som rådgiver, entreprenør og leverandør.

Ved å ønske muligheten for å utvikle oss og lære gjennom aktiv involvering velkommen, vil vi gjøre hele næringen mer konkurransedyktig i en stadig mer global konkurransesituasjon.

Faktisk kan vi bidra til å gjøre hele Norge mer effektiv ved å bidra på Nye Veiers reise.

Heia Nye Veier!

Kontakter

Bilder

Hilde Nordskogen, direktør for Samferdsel & Byutvikling i Rambøll.
Hilde Nordskogen, direktør for Samferdsel & Byutvikling i Rambøll.
Last ned bilde

Om Rambøll

Rambøll
Rambøll
Hoffsveien 4
0275 OSLO

22 51 80 00http://www.ramboll.no

Rambøll en global samfunnsrådgiver innen bygg & arkitektur, transport, energi, vann, miljø & helse, olje & gass og management consulting. I Norge er vi 1400 medarbeidere fordelt på 20 kontorer. Virksomheten har totalt 12 800 medarbeidere lokalisert i 35 land.

I Rambøll er vi opptatt av å skape inspirerende og bærekraftige løsninger som skal gi rom for vekst og utvikling, og som er det beste for kunden, sluttbrukeren og samfunnet omkring. Våre tjenester skal resultere i verdier både for oss som lever i dag, og for dem som kommer etter oss.

Følg saker fra Rambøll

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Rambøll på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Rambøll

Rambøll med ny VVA-avtale for Færder kommune7.3.2018 08:41Pressemelding

-Vi ser frem til et givende samarbeid om spennende prosjekter i årene fremover. Denne rammeavtalen er viktig for oss og bekrefter vår posisjon som rådgiver i Vestfold, sier Atle Gulbrandsen fra Rambøll. Tjøme og Nøtterøy ble slått sammen til Færder fra første januar i år. Til sammen har kommunen rundt 27.000 innbyggere, men i sommermånedene mer enn dobles antallet på grunn av stor tilstrømming til sommerparadiset. Dette gir særegne utfordringer for infrastruktur både over og under bakken og Rambøll er stolt over å kunne hjelpe kommunen med å løse sine oppgaver. Avtalen løper i 2+1+1 år.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom