Fri Flyt

Har skrevet bok om de ekstreme redningsaksjonene

Del

Boken På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden handler om de alpine redningsgruppene, klatrerne som frivillig trår til der ingen andre kan ta seg fram. Forfatter Ture Bjørgen holder denne uken foredrag på Voss og i Bergen.

Foto Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad
Foto Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad

De vanskeligste og farligste redningsoppdragene i norske fjell løses av ubetalte fjellklatrere i alpine redningsgrupper. 

– Jeg vet ikke hvor lenge det kommer til å være slik, men jeg mener dette er en dugnad som er verdt å ta vare på, sier Ture Bjørgen, som har brukt to år på å skrive bok om redningsklatrerne. 

Det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratte fjellvegger er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe. 

Ture Bjørgen har vært med i Rogaland Alpine Redningsgruppe helt fra starten for 25 år siden. Disse klatrerne har opplevd det aller meste, fra spektakulære operasjoner med lykkelig utgang og kongens fortjenestemedalje til dyp fortvilelse over å hente sine egne døde kamerater ned fra fjellveggen. På død og liv inneholder intense beretninger om disse aksjonene og trekker samtidig linjene tilbake til starten av norsk fjellredning for mer enn 100 år siden. 

En av historiene i boka handler om Hege Ringard, som var 19 år gammel da hun traff fjellveggen under et basehopp i Kjerag og ble reddet av klatrere som firte seg ned til fjellhyllen hvor hun lå. Hege Ringard bor i dag på Voss, og i forbindelse med lanseringen av På død og livmøttes hun og forfatter Ture Bjørgen hverandre for første gang siden den dramatiske natten for 21 år siden. 

I forrige uke presenterte Bjørgen boken i Møre og Romsdal, og denne uka er turen kommet til Voss og Bergen. Boken På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden har fått svært gode tilbakemeldinger.

Tidligere Drammens Tindende-redaktør Geir Arne Bore skriver på sin blogg: 

«Ture har skrevet en sterk bok om denne viktige delen av fjellredningsarbeidet, hvor de alpine gruppene er klatremiljøenes viktigste bidrag til samfunnet, og hvor redningstjenesten i Norge er helt avhengig av den spesialiserte kompetansen som gode og trente klatrere i samarbeid med redningshelikoptre kan gi.»

Ti prosent inntektene fra av bøker som selges i forbindelse med foredragene går til de lokale alpine redningsgruppene.   

Ta kontakt for mer informasjon og intervjuavtale med forfatter Ture Bjørgen. Vi kan også formidle kontakt til arrangører og lokale alpine redningsgrupper. 

Pressemelding om boken kan leses her og denkan kjøpes på nett på nettbutikken friflytbestill.no.

Tidspunkt for foredragene denne uka:

Voss, 19. desember kl 19

Bergen, 20. desember kl 20

«Det er få andre som har det samme sterke utgangspunktet for å skrive denne historien. Ture har vært leder og i stor grad primus i Rogaland Alpine redningsgruppe i omlag to tiår. RAR har hatt flere oppdrag enn noen andre alpine redningsgrupper, med alle basehopperne som har forulykket og skadet seg, med mange og mer anonyme oppdrag for å hente ut omkomne fra selvmord, samt noen få tragiske klatreulykker. Det er flere som har vært sentrale og gjort viktige bidrag for norsk alpinredning, men få kan matche den erfaringen som den harde kjernen i Rogaland Alpine redningsgruppe dessverre har skaffet seg.»

Geir Arne Bore, Borebloggen

Kontakter

Erlend Sande
Redaktør
erlend@friflyt.no
90622099

Bilder

Foto Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad
Foto Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Fri Flyt

Fri Flyt
Fri Flyt
Postboks 4767, Nydalen
0473 Oslo

22 04 46 00http://www.friflyt.no

Følg saker fra Fri Flyt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fri Flyt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fri Flyt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom