Skatteetaten

Har du husket å betale restskatten?

Del

En halv million lønnstakere og pensjonister fikk restskatt i første pulje av skatteoppgjøret. Betaler du innen fristen 20. august, unngår du forsinkelsesrenter.

27. juni fikk fire millioner lønnstakere og pensjonister skatteoppgjøret sitt. En halv million av dem fikk i gjennomsnitt 19.400 kroner i restskatt. Fristen nærmer seg for de som må betale skyldig skatt.

Lurt å betale i tide

- Det lønner seg å overholde fristen for betaling av restskatt. Hvis du ikke betaler i tide, løper det forsinkelsesrenter fra forfall frem til du betaler, sier Jannicke Valbrek, seksjonssjef for kundeservice i Skatteetaten.

Fikk du over tusen kroner i restskatt, deles summen opp i to fakturaer. Fristen for å betale den første er 20. august og 24. september for den andre. For de som fikk skatteoppgjøret sitt 15. august eller ennå ikke har mottatt det, er fristen for å betale første faktura 3 uker etter datoen skatteoppgjøret ditt var klart, og den andre fakturaen 8 uker etter.

Du må betale restskatten, selv om du har endret skattemeldingen din etter fristen eller klaget. Hvis betalingsfristen din er på en lørdag eller søndag, kan du betale innen mandagen (første virkedag) etter fristen.

Betaler du ikke innen fristen på første fakturaen, regner vi det som om du ikke har betalt i det hele tatt. Trenger du hjelp, ta kontakt med skatteoppkreveren i din kommune.

I god tid før forfallsfristen får du faktura med betalingsinformasjon. Hvis du er elektronisk bruker får du faktura med betalingsinformasjon i Altinn. Hvis ikke, får du tilsendt faktura med betalingsinformasjon i posten.

Unngå restskatt

- Den beste måten å unngå restskatt på til neste år er å sjekke at opplysningene i skattekortet er riktig. Vet du at du har hatt endringer i økonomien så langt i år, eller kommer til å få det framover, bør du endre skattekortet, sier Jannicke Valbrek.

Forklaringen på hvorfor noen får restskatt, er at de endelige tallene for inntekt og fradrag ble annerledes enn det som lå til grunn for skattekortet du hadde i fjor og du har betalt for lite skatt gjennom året.

Årsaken til det kan være at du har hatt endringer i privatøkonomien: du kan ha fått ny jobb med høyere lønn, du kan ha solgt bolig, eller fradrag du tidligere hadde krav på kan ha bortfalt.

Varsel om skatteoppgjør

Skatteetaten varsler deg når skatteoppgjøret er klart. Du mottar elektronisk varsel, og kan logge deg inn på skatteetaten.no for å se skatteoppgjøret. De som har reservert seg mot digital kommunikasjon mottar skatteoppgjøret i posten.

Fire millioner lønnsmottakere og pensjonister mottok skatteoppgjøret 27. juni. 15. august var neste pulje, og deretter blir det løpende oppgjør frem til 24. oktober.

Les mer om skatteoppgjøret her: skatteetaten.no/skatteoppgjor

Les mer om hvordan du endrer eller klager her: skatteetaten.no/klage

Kontakter

For mer informasjon, kontakt Skatteetatens pressetelefon: 94501000.

Dokumenter

Om Skatteetaten

Skatteetaten
Skatteetaten
Fredrik Selmers vei 4
0663 Oslo

800 80 000http://www.skatteetaten.no

I Skatteetaten jobber 6500 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.

Følg saker fra Skatteetaten

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Skatteetaten

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom