Den Norske Opera & Ballett

Hamsuns Sult blir dans

Del

Den mest berømte romanen i norsk litteratur blir surrealistisk danseteater når Nasjonalballetten har urpremiere på Sult av Jo Strømgren, 26. april.

Foto: Erik Berg
Foto: Erik Berg

Denne kvelden i Operaen byr Nasjonalballetten på to verk rygg mot rygg, begge signert huskoreograf Jo Strømgren.  Storby-desperasjonen i Hamsuns Sult møter absurd, svensk småbyliv i Utkanten. I begge stykkene får vi oppleve Strømgrens umiskjennelige blanding av dans og teater, humor og alvor. 

– Kanskje kan det skrøpelige limet i et menneskesinn ligne på det som holder en liten småby sammen? spør Jo Strømgren.

Hovedpersonen i Knut Hamsuns gjennombruddsroman Sult er en fattig og ukjent ung mann som prøver å livnære seg som forfatter i Kristiania, ikke helt ulikt det Hamsun selv gjorde da han skrev boken. Som Hamsuns tekst, følger Strømgrens nye forestilling hovedpersonens indre liv mer enn den ytre handlingen. Nasjonalballettens Silas Henriksen danser den plagede hovedrollen og sulter seg gjennom 1890-tallets Kristiania i jakt på suksess. Komponist Maja S. K. Ratkje står bak musikk og lydbilder, som hun selv fremfører på scenen som enmannsorkester plassert på en jernbanevogn. 

I forestillingens andre del skal vi til en liten by i Sverige i 1964. Et tilsynelatende søvnig sted i utkanten av det meste, men roen varer ikke lenge. Her skjer alt fra drap til mirakler og religiøs vekkelse, til smektende toner fra Evert Taube, finsk tango og Puccini. «Et absurd og surrealistisk forlystelsesspill» oppsummerte den svenske avisen Dagens Nyheter etter premieren med GöteborgOperans Danskompani. Med dette stykket ønsker Strømgren å vise hvor fantastisk hvert sted, ethvert liv og enhver periode er.

Sult og Utkanten danses av Nasjonalballetten med blant andre Julie Gardette, Camilla Spidsøe, Stine Østvold, Kristian Alm, Silas Henriksen og Aarne Kristian Ruutu.

Premiere 26. april, Hovedscenen. 

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuavtaler og anmelderbilletter, vennligst kontakt:

Kommunikasjonsrådgiver Ole-Morten Vestby, omv@operaen.no, 97076610

Bilder

Foto: Erik Berg
Foto: Erik Berg
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg saker fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom