Grovmalt festdag
Det er gledelig å registrere at grøtforbruket igjen øker. Såkalte lettvinte grøter, der det bare er å tilsette varmt vann, har gjort det enda enklere å lage grøt og bidrar også til økt grøtbruk.
Grøt er nemlig et godt og sunt alternativ både til frokost, middag og kvelds. Og det er svært enkelt å lage mange variasjoner utover den tradisjonelle kanel og sukker-blandingen og smørøyet. For eksempel kan grøt krydres med både kardemomme og chili. Eplebiter kan slippes i den nykokte grøten og får da akkurat passe spisekonsistens. Bananskiver, rosiner og nøtter er også godt å tilsette.
Grøt laget av havre eller bygg har høyt innhold av langsomme karbohydrater. Disse holder oss mette lengre. Slik grøt inneholder også masse fiber som bidrar til bedre fordøyelse. De offentlige kostholdsrådene anbefaler at en i løpet av en dag bør få i seg mellom 25 - 35 gram fiber.
En solid porsjon grøt er en god begynnelse for å oppnå den målsettingen.
Ordet grøt kommer av det norrøne grautr som betyr "grovmalt eller grovkornet". Det franske ordet gruau som betyr "grovmalt havregryn" har samme opphav og det engelske ordet great likeså.
På hjemmesidene til Opplysningskontoret for brød og korn www.brodogkorn.no og Norsk Havreforening www.norskshavre.no finnes massevis av enkle og gode grøtoppskrifter.
Husk at det er mange gode grunner til å spise grøt laget av havre eller bygg:
- Havre metter godt og lenge fordi den inneholder vannløselige fibre som gjør at maten blir lengre i magesekken og gjør at opptaket av næringsstoffer tar lengre tid.
- Havre er godt for hjertet fordi den inneholder flerumettet fett og fordi den bidrar til å redusere kolesterolnivået i kroppen.
- Havre er god og rimelig mat.
- Bygg kan redusere kolesterolnivået i blodet, som igjen kan redusere risikoen for hjertekarsykdommer.
- Bygg kan bidra til å redusere glukosenivået i blodet.
- Bygg kan gjøre det enklere for kroppen å ta opp enkelte vitaminer og mineraler.
Nøkkelord
Kontakter
Karstein Brøndbo,
Norsk Havreforening,
mobil: 907 54 114,
epost: karstein.brondbo@fk.no
Torunn Nordbø,
Opplysningskontoret for brød og korn,
mobil: 952 89 666,
epost:torunn@brodogkorn.no
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom