Opplysningskontoret for brød og korn

Grovmalt festdag

Del
Den 23.oktober feirer vi grøtdagen og det er med god grunn vi har en egen dag som markerer grøten. Grøt har vært viktig i norsk kosthold og har svært lange tradisjoner. Det er særlig havre og til dels bygg som blir brukt til den klassiske grøten. Forbruket av havre i Norge øker jevnt og trutt og passerte 5,3 kilo pr person i fjor. Forbruket av bygg ligger på ca. 600 gram per person årlig.
En solid porsjon grøt bidrar til å nå helsemyndighetenes anbefalinger om å få i seg mer fiber.
En solid porsjon grøt bidrar til å nå helsemyndighetenes anbefalinger om å få i seg mer fiber.

Det er gledelig å registrere at grøtforbruket igjen øker. Såkalte lettvinte grøter, der det bare er å tilsette varmt vann, har gjort det enda enklere å lage grøt og bidrar også til økt grøtbruk.

Grøt er nemlig et godt og sunt alternativ både til frokost, middag og kvelds. Og det er svært enkelt å lage mange variasjoner utover den tradisjonelle kanel og sukker-blandingen og smørøyet. For eksempel kan grøt krydres med både kardemomme og chili. Eplebiter kan slippes i den nykokte grøten og får da akkurat passe spisekonsistens. Bananskiver, rosiner og nøtter er også godt å tilsette.

Grøt laget av havre eller bygg har høyt innhold av langsomme karbohydrater. Disse holder oss mette lengre. Slik grøt inneholder også masse fiber som bidrar til bedre fordøyelse. De offentlige kostholdsrådene anbefaler at en i løpet av en dag bør få i seg mellom 25 - 35 gram fiber.

En solid porsjon grøt er en god begynnelse for å oppnå den målsettingen.

Ordet grøt kommer av det norrøne grautr som betyr "grovmalt eller grovkornet". Det franske ordet gruau som betyr "grovmalt havregryn" har samme opphav og det engelske ordet great likeså.

På hjemmesidene til Opplysningskontoret for brød og korn www.brodogkorn.no og Norsk Havreforening www.norskshavre.no finnes massevis av enkle og gode grøtoppskrifter.

Husk at det er mange gode grunner til å spise grøt laget av havre eller bygg:

  • Havre metter godt og lenge fordi den inneholder vannløselige fibre som gjør at maten blir lengre i magesekken og gjør at opptaket av næringsstoffer tar lengre tid.
  • Havre er godt for hjertet fordi den inneholder flerumettet fett og fordi den bidrar til å redusere kolesterolnivået i kroppen.
  • Havre er god og rimelig mat.
  • Bygg kan redusere kolesterolnivået i blodet, som igjen kan redusere risikoen for hjertekarsykdommer.
  • Bygg kan bidra til å redusere glukosenivået i blodet.
  • Bygg kan gjøre det enklere for kroppen å ta opp enkelte vitaminer og mineraler.

Nøkkelord

Kontakter

Karstein Brøndbo,
Norsk Havreforening,
mobil: 907 54 114,
epost: karstein.brondbo@fk.no


Torunn Nordbø,
Opplysningskontoret for brød og korn,
mobil: 952 89 666,
epost:torunn@brodogkorn.no

Bilder

En solid porsjon grøt bidrar til å nå helsemyndighetenes anbefalinger om å få i seg mer fiber.
En solid porsjon grøt bidrar til å nå helsemyndighetenes anbefalinger om å få i seg mer fiber.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye