Gresskar - skrekkelig sunt
Gresskarlykter skal snart lyse opp på trappene våre. Prognosene i år tilsier at det vil bli omsatt ca. 200.000 stk. eller 1.000.000 tonn via dagligvarehandelen. Det er i tillegg til det som selges i blomsterbutikkene.
Gresskar finnes i mange forskjellige varianter. Sorten som populært blir kalt Halloweengresskar, veier vanligvis ca. 5 kg. men de kan også bli kjempestore. Verdensrekorden er på hele 1.054 kg. dyrket frem i Sveits av gartneren Ben Meier i 2014.
- Hvert av disse gresskarene inneholder ca. 3 kg. mat som vi oppfordrer til å ta i bruk, for eksempel i en gresskarsuppe, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Og hva passer vel bedre etter en tur ut i det mørke og kalde været enn en deilig varm suppe? http://www.frukt.no/oppskrifter/supper/gulrot--og-gresskarsuppe/
Næringsrik Halloweenpynt
Mange bruker nok gresskaret til pynt, men ikke like mange husker å spise av denne sunne grønnsaken som er i sesong akkurat nå.
- Gresskarkjøttet er rikt på fiber, kalorifattig og har et høyt innhold av kalium. Den oransje fargen på kjøttet avslører at gresskaret også er en kilde til betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen, sier ernæringsrådgiver Cathrine Frisvold i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Gresskarkjernene må heller ikke glemmes. De kan ristes og brukes som snacks. Kanskje kan de være en gave til «knask eller knep»-barna som kommer på besøk. Pakk ristede gresskarkjerner i engangshansker, og du har skummel, morsom og sunn snacks å dele ut. Sammen med «skumle» klementiner blir du helten i nabolaget for både små og store.
Gresskarkjernene er næringsrike. De inneholder protein og fiber som holder deg mett, og er rike på magnesium som opprettholder normal muskelfunksjon og reduserer tretthet og utmattelse, samt mange andre stoffer som er godt for kroppen.
Gresskaret er både smakfullt og veldig sunt, og bør spises i tillegg til å bidra som Halloweenpynt.
Flere typer matgresskar
I tillegg til de klassiske, oransje Halloweengresskarene finnes det mange andre gode matgresskar. De mest kjente er Butternut, Hokkaido og Muskat. Butternut kalles også flaskegresskar på grunn av sin karakteristiske form. Hokkaido er favoritten blant mange, som med sin søtlige smak gir perfekt grunnlag for flere matretter. Spesielt populært i asiatiske retter.
Les mer om de ulike sortene og finn gode gresskaroppskrifter på frukt.no.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom