Virke

Grensehandelen øker sterkt

Del

Nordmenn reiser stadig oftere over grensen for å handle. – Politikerne må ta på alvor at grensehandelen har vokst med svimlende 11% prosent i løpet av det siste året, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare.

Direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.

De siste fire kvartaler brukte vi hele 14,9 milliarder kroner på grensehandel, ifølge SSBTotalt dro nordmenn på nesten 8 millioner dagsturer til Sverige for å handle billig mat og drikke. Beløpet folk handler for på hver reise har også økt.

– Grensehandelen har økt over tid. Dette går direkte ut over tusenvis av norske arbeidsplasser. Både bønder, matprodusenter og butikkansatte påvirkes av dette, sier Størksen.

– Det er overraskende at politikerne enda ikke har tatt imot bransjens forslag til en løsning som påvirker det særnorske avgiftsnivået som lokker folk over grensen for å handle, sier Størksen.

Bransjens forslag er å legge om grunnavgiften på drikkevareemballasje, til en materialavgift som gir incentiver til en mer miljøvennlig, ikke-fossil emballasje.

– Grunnavgiften påvirker prisforskjellen på typiske lokkevarer som drikkevarer. Med andre ord skaper bransjens løsning nye arbeidsplasser i Norge, den styrker norsk matnæring, og den er i tillegg bra for miljøet, forteller Størksen. 

– Det er både overraskende og skuffende at politikerne fortsatt lar grensehandelen vokse, avslutter Størksen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.
Last ned bilde

Lenker

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsensgate 90
0230 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene i Norge, og representerer over 20 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. Virke mener virksomheter lykkes best når verdiene skapes i samspill mellom arbeidsgiver og medarbeider.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom