Matmerk

Gorgonzola vil ikke bli kopiert av norske oster

Del

- Italienerne har skjønt det. De ser verdien av å verne matskattene sine mot juks og etterlikninger, ikke bare i EU, men også her i Norge, sa fungerende departementsråd Anne Marie Glosli da hun gav Gorgonzola det synlige beviset på at de nå har fått en Beskyttet Betegnelse.

- Blåmuggosten Gorgonzola er i selskap med Parmesanost og Parmaskinke den tredje italienske matvaren som har fått beskyttelse i Norge. Beskyttede betegnelser er en juridisk garanti som viser forbrukerne vei til produkter hvor det er en dokumentert sammenheng mellom den geografiske opprinnelsen og produktets særpregede kvaliteter. Det norske regelverket tilsvarer den europeiske merkeordningen Geographical Indications som beskytter Gorgonzola innenfor EU.

Mange tilfeller av kopiering

- Vi har hatt mange tilfeller av juks og kopiering av matprodukter som vi italienere er veldig stolte av. Derfor har vi juridisk beskyttet mange av dem innad i EU, men disse reglene gjelder ikke automatisk utenfor EU. Vi er glade for at kopi-smutthullet Norge nå er tettet, og at ingen ikke lengre kan bruke Gorgonzola-navnet på annen ost. Vi velger alltid beskyttelse fremfor merkevareregistrering når det er mulig. En beskyttelse gir oss et mye sterkere juridisk vern, mulighet for å oppnå en bedre posisjon i markedet og er vår garanti til forbrukeren på at de får ekte vare, sier Erika Belmonte i Consorzio per la Tutela del Formaggio Gorgonzola.

Flere burde bli beskyttet

- Norge har egne matjuveler vi må ivareta gjennom beskyttelse. Per i dag har vi 27 beskyttede produkter, hvorav én har oppnådd det juridiske vernet også innenfor EU; Tørrfisk fra Lofoten. Men vi har mange flere norske mattradisjoner som burde beskyttes, slik at andre ikke skal bli fristet til å utnytte deres gode navn og rykte, sier Glosli.

Fakta om Gorgonzola:

* Gorgonzola er en myk, fet, fersk ost med blå-grønne striper fremstilt av pasteurisert kumelk.

* Osten er kremaktig med en særegen og karakteristisk smak.

* Gorgonzola finnes i to varianter – myk og krydret.

* Gorgonzola skal produseres, foredles, pakkes og merkes i de to italienske regionene Piemonte og Lombardia.

Bilde, fra venstre: Giorgio Novello; Italias ambassadør til Norge, Helen Campell; EUs ambassadør til Norge, Erika Belmonte; representant Gorgonzola-konsortiet, Anne Marie Glosli; fungerende departementsråd, Nina Sundqvist; adm. dir i Matmerk.

Kontakter

Nina W. Hegdahl, fagsjef Beskyttede Betegnelser i Matmerk, tlf: 928 50 959 Erika Belmonte, Gorgonzola-konsortiets representant, e-post: belmonte@gorgonzola.com

Bilder

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser. I tillegg ivaretar Matmerk kvalitetssikring av norsk landbruk gjennom kvalitetssystem i landbruket (KSL).

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom