Gladmat

Gladmatfestivalen 2016: En sommeropplevelse til å spise opp!

Del

Hvert år besøker 250.000 gjester Gladmatfestivalen. Norges største matfestival arrangeres i Stavanger for 18. år på rad. Et eget program for barn gjør Gladmat til en populær destinasjon for hele familien!

Store deler av sentrum i Stavanger er preget av Gladmat mens festivalen pågår. Fra 20. til 23. juli står utstillerne tett i tett langs Vågen, mens byens restauranter har egne menyer og aktiviteter. Utstillerne har smaksprøver – «Gladmatretter» – til 30 kroner, så de besøkende skal kunne smake på så mye som mulig.

- Mottoet vårt er «få smaken på noe nytt». Det er så mange flinke produsenter og restauratører som fortjener å bli løftet fram. Gladmat skal inspirere, ikke bare de dagene festivalen varer, men også til å finne på nye sprell i hverdagsmaten resten av året, sier Gladmat-sjef Mona Vervik.

NYSGJERRIGHET OG BÆREKRAFT HÅND I HÅND
En del av inspirasjonen handler også om bærekraft og bedre utnyttelse av råvarer. Mer kunnskap om mat gjør det lettere både å teste noe nytt, og å bruke en større del av råvarene i matlagingen.

- Det faglige innholdet er en viktig del av Gladmat. For matnæringen arrangeres det en egen fagkonferanse i forkant av festivalen, Kokepunktet, og for publikum tilbyr vi en rekke kurs og demonstrasjoner som skal være både morsomme og lærerike på en gang. Barnekursene er veldig populære, både blant de små, og blant foreldrene som får med seg små kokkespirer hjem, sier Vervik.

SJØMAT I ORDETS VIDESTE FORSTAND
Ett eksempel er satsingen «Blå fristelser», som tar for seg alt havet har å by på. I framtiden må mer av maten vi spiser komme fra havet. Men det er ikke bare-bare å gi seg i kast med tang og tare uten at noen viser vei. I år er det mesterkokk Øyvind Næsheim fra restauranten Kita som står klar for å lage delikatesser av ufisk. Vegg i vegg ligger «Havets skattkiste», hvor barn lærer å lage sin egen fiskemat. Her har tusenvis av barn fått opplæring i løpet av de til nå 18 årene Gladmat har eksistert.

Inspirasjon til å prøve større deler av det som er spiselig fra dyre- og planteriket, eller til å bruke kjente råvarer på nye måter, får du også hos de andre utstillerne og restauratørene. Hvis du vil, skal du kunne smake deg gjennom nye og ukjente marine arter, som tang og tare, og ville vekster du finner gratis i naturen.

SMAKER FRA HELE VERDEN
Festivalområdet er delt inn i soner, for at publikum lettere skal kunne navigere mellom smaksopplevelsene. I tillegg til «Blå fristelser», finnes «Smak på verden», hvor utstillere fra 15 forskjellige nasjoner er samlet rundt et eget torg med mange sitteplasser, og «Malt og humle», som nærmest er en festival i festivalen. Representanter fra 17 bryggerier er på plass, for å fortelle om sine produkter – og kanskje inspirere den stadig voksende skaren av hjemmebryggere? Torget i Stavanger er preget av lokalmat, og Fargegaten, som er et yndet mål og motiv for både tilreisende og fastboende, deltar med sitt eget program.

- Stavanger er matbyen fremfor noen her i Norge. Det sier både Eyvind Hellstrøm og andre nasjonale og internasjonale kokkeprofiler som gjester Gladmat. Vi er stolte av å være med på å løfte fram en så viktig næring, sier Vervik.

NOEN SMAKEBITER FRA ÅRETS PROGRAM

Fagkonferansen Kokepunktet
19.juli 11:30 – 16:30, på Tou Scene i Stavanger

Gladmat gjentar suksessen og arrangerer for andre gang den matfaglige konferansen Kokepunktet dagen før festivalåpning. Her møtes måltidsnæringen med Kjartan Skjelde som konferansier for spennende foredrag, med kokker og foredragsholdere fra inn- og utland. Tema er nye tider og trender for fremtiden, og i salen sitter kokker og folk i restaurantbransjen.

Til konferansen kommer blant annet Esben Holmboe Bang, head chef og medeier på Maaemo i Oslo (tre Michelin stjerner), Markus Hippi fra trendmagasinet Monocle, og Mikkel Shafi, restauratør, kokk og inspirator med sin egen unike matlagingsfilosofi.

Fagfrokost – en frokost utenom det vanlige
Torsdag 21.juli 09:00 – 11:00 på Ostehuset Stavanger sentrum

Hvert år samler Gladmat matentusiaster til fagfrokost. Ideen er å spre kunnskap og inspirasjon om hva som rører seg i norske og nordiske kjøkken akkurat nå. Fagfrokosten er et ideelt samlingspunkt for mennesker som er interesserte i å bli bedre på kjøkkenet, så vel som alle dem som er opptatt av gastronomiske trender. 

Næringslivslunsj
Fredag 22.juli 12:00 – 14:00 på Fish & Cow i Stavanger

Næringslivslunsjen er et av festivalens mest populære arrangementer. I tillegg til mat og underholdning får gjestene hvert sitt eksemplar av årets offisielle Gladmatbok  «Fra naturens spiskammer» av Nina Dreyer Hensley, Anne Mæhlum, Jim Hensley. Dette er en inspirasjonsbok og en kokebok om å ta turen ut i naturen og nyte alt det naturen har å by av på ville vekster, bær og sopp.

Gladmatmiddagen
Hver kveld under Gladmat 19:00/19:30 i restaurantene Bølgen & Moi, Fish & Cow og Renaa (Matbaren og Orangeriet)

I år som tidligere år kan gjestene vente seg en fireretters gourmetmeny med vin, og gode doser underholdning. Forskjellen fra tidligere år er at Gladmatmiddagen flytter inn til noen av byens beste restauratører, som tar imot Gladmat-gjestene med hver sin spesialmeny. Underholdningen kommer og går – bokstavelig talt. Artist Heine Totland har med seg både bassist og saxofonist. Denne omreisende musikkfesten består også av komiker Christian Eriksen fra Rogaland Teater, og årets Stavanger-kunstner Hanne Vasshus.

Utstillere - noe for enhver smak
Over 100 utstillere er på plass, med alt fra mikrobrygg til alger og rømmegrøt. Man kan besøke områdene «Smak på verden», med internasjonal street food og street art på menyen, «Blå fristelser» med fokus på norsk havbruk og fiskeri, «Malt og Humle» hvor 17 norske bryggerier er samlet, og «Gladmat i fargegaten» og «Torget» med kortreist og norsk gårdsmat.

Noen tilbud spesielt for barna
En egen barnejury vurderer mat og utstillere på Gladmat
Daglige matkurs på scenen, med Nordisk mat og Margit Vea
Sjømatkurs (havets skattkiste)
Sjokoladekurs
Sjørøvertokt
Røyking av sardiner
Myldrebok: «Eg elske Stavanger»

Mange utstillere har tilbud og aktiviteter spesielt rettet mot barn.

Nøkkelord

Kontakter

Mona Vervik - mona@gladmat.no

Bilder

Lenker

Om Gladmat

Gladmat
Måltidets Hus, Professor Olav Hanssensvei 7A
4021 STAVANGER

http://gladmat.no
  • Gladmat 2016 arrangeres i Stavanger fra onsdag 20. til lørdag 23. juli.
  • Gladmat arrangeres for 18.år på rad, og er etablert som et av landets største kulturarrangement og en av Nordens største matfestivaler
  • Gladmat har over 250.000 besøkende over 4 dager med 100 utstillere
  • Gladmat skal formidle matkultur og inspirere til nye smaksopplevelser
  • Gladmat er en non-profit-organisasjon, og arrangeres med støtte fra stat, kommune og en rekke samarbeidspartnere
  • www.gladmat.no

Følg saker fra Gladmat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Gladmat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.