Glad epledagsfeiring i Oslo
Siste tirsdag i september feier vi den norske Epledagen. Da er sesongen på topp for de deilige norske eplene, og det er epler å få kjøpt i alle landets butikker. Alle barn liker frukt, og de spiser det hvis de får det. Nettopp derfor ønsket Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gartnerhallen og Skolefrukt å sørge for deilige norske epler til alle skoleelever i Oslo på denne dagen.
- Det er ikke så mange frukter som er egnet å dyrke i Norge, men akkurat som de norske jordbærene nyter de norske eplene godt av lange lyse sommerdager og kjølige netter. Den lange modningstiden gjør at eplene blir sprø, saftige, friske og søtlige, og akkurat nå er de på sitt aller beste, innledet Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Det selges ulike eplesorter i Norge. Aroma, Summerred, Discovery og Gravensten er de vanligste. De er alle tilpasset vårt norske klima, men kommer til litt ulike tider gjennom sesongen, som varer fra september til november.
Oslos ordfører Marianne Borgen åpnet Epledagen
Epledagen ble offisielt åpnet ved at ordføreren delte et eple så det sprutet. Med en epledeler er det lett å dele eplet i båter og enklere å dele med en venn, men ellers er jo eple så fint med at du kan spise det som det er. Det er ferdig pakket og klart til bruk. Eplenes bursdag ble feiret av barn på 4. trinn ved Lindeberg Skole med både kunstutstilling og egen eplesang.
Marianne Borgen kunne videre fortelle barna på skolen at hun selv hadde vokst opp i nærområdet, og at hun nylig hadde vært på besøk for å plukke epler i gamle eplehager. I år har jo alle eplene i Sør-Norge hatt fantastiske forhold så nå riktig bugner det av deilig frukt på trærne.
Ekstra påfyll til lange skoledager er bra
- Matpakken står sterkt i Norge. De fleste har med seg sunn matpakke med grove brødskiver og knekkebrød, men det er når elevene går ut av skoleområdet og handler i butikk det går galt. Da handles det mye søtt bakverk og energibarer, oppsummerte Tore Angelsen fra Skolefrukt fra en ny undersøkelse blant ungdomsskoleelever.
Rektor på Lindeberg skole, Per Øyvind Hammarstad, fortalte at de har valgt å servere frukt i en fruktpause for alle 1 – 3. klassinger, og en enkel frokost som også inkluderer frukt og grønt til ungdomsskoleelevene. Elevene bekreftet at dette gjør det lettere å holde konsentrasjonen og humøret oppe gjennom en lang skoledag, og at de var glade for at skolen hadde tatt dette valget for dem. Rektor spurte om også 8. trinn ønsket seg frukt, og salen var samstemte – ja, det ønsket de seg. Det ble lovet at de skulle få dette til etter høstferien.
Dagens beste gave kom da ordføreren kunne bekrefte at lekkasjen fra budsjettet, som blir offisielt presentert i morgen, stemmer:
- Skolefrukten gjeninnføres på ungdomsskoletrinnet i Oslo. Dette er et toårig prosjekt, og kommunen har satt av fem millioner kroner til dette.
De store forskjellene i befolkningen kan jevnes ut
I Folkehelserapporten utgitt av Folkehelseinstituttet i 2018 kan vi lese at 1 av 4 ungdommer er overvektige, og at andelen med fedme og overvekt varierer etter landsdel og utdanningsnivå. Elever som spiser frukt på skolen spiser mindre usunn snacks.
- Kommunene har mulighet til å gi skolefrukt til elevene for under 600 kr. pr. år. Bare 33 av landets kommuner har tatt dette virkemiddelet i bruk, men i dag fikk vi den glade nyheten om at Oslo kommune nå har tatt tak i denne muligheten til å utjevne de sosiale forskjellene, jubler Henriette Johansen fra Skolefrukt.
En undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i oktober 2017 viser at vi i Norge i snitt spiser 3,2 enheter frukt, bær og grønnsaker, mens anbefalingen i Kostrådene er 5 om dagen. Forskjellene i befolkningen er store. Kvinner spiser mer grønt enn menn, og høyt utdannede spiser mer enn de med lavere utdannelse. Barn spiser mer enn ungdom, og jenter mer enn gutter. Under 24 % av befolkningen oppgir at de spiser minst 5 om dagen hver dag.
I Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold fremheves et overordnet mål, nemlig å få til et sunt og variert kosthold i hele befolkningen. Kostrådene er anerkjent som veldokumenterte og gode, og norske myndigheter har selv regnet på hvilke svimlende beløp det vil medføre i fremtidige helseutgifter dersom befolkningen ikke følger rådene.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom